Βολτα στο ολοκαινουργιο Παρκο Φιξ

Της Κατερίνας Βνάτσιου

Στα τέλη του 19ου αιώνα, μια πλούσια οικογένεια Ελλήνων που ζει στο εξωτερικό αποφασίζει να επαναπατριστεί. Είναι η οικογένεια Κλωναρίδη, που γυρίζει πίσω με μεγάλα σχέδια στα σκαριά. Αγοράζει μια έκταση 7.500 τ. μ. στα Παραδείσια και κατασκευάζει εκεί ένα εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας. Δίπλα στο εργοστάσιο χτίζεται το σπίτι της οικογένειας και μάλιστα σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ.

Η βίλα Κλωναρίδη δεν θυμίζει σε τίποτα τα νεοκλασικά κτίρια, για τα οποία φημίζεται ο Γερμανός αρχιτέκτονας (ενδεικτικά αναφέρω το Νομισματικό Μουσείο, την Ακαδημία και το Εθνικό Θέατρο). Αντίθετα, σχεδιάζεται κατά τα πρότυπα μιας αγροτικής κατοικίας… Εκείνη την εποχή, βλέπετε, τα Παραδείσια –ή αλλιώς τα σημερινά μας Πατήσια- ήταν η εξοχή της Αθήνας! Και χρωστούν το όνομά τους στα ρέματα που κατέβαιναν από τον Υμηττό και έκαναν το μέρος ιδανικό για να δημιουργηθούν «παραδεισένιοι» κήποι στα εξοχικά γύρω από την κεντρική λεωφόρο των Αθηνών, δηλαδή την… Πατησίων!

Είναι ένα φωτεινό πρωινό Παρασκευής, όταν διασχίζω την ίδια αυτή Πατησίων για να βρεθώ στο ολοκαίνουργιο πάρκο Φιξ. Από την εποχή των Παραδεισίων με χωρίζουν πια 120 χρόνια, κι όμως, στη μέση αυτής της πράσινης όασης δεν είναι δύσκολο να σχηματίσω την εικόνα με τους δεκάδες κυπαρισσώνες, τα περιβόλια και τους ανθόκηπους που απλώνονταν σε όλα τα Πατήσια. Το δύσκολο είναι να φανταστώ ότι εδώ, κάτω από αυτήν την παχιά σκιά των πλατανιών ή εκεί που τώρα φυτρώνουν δεντρολίβανα και φασκόμηλα, υπήρχε κάποτε ένα ολόκληρο εργοστάσιο.

Η οικογένεια Κλωναρίδη μπορεί να έχτισε το εργοστάσιο ζυθοποιίας, στην πράξη, όμως, δεν το αξιοποίησε ποτέ, καθώς το 1930 το εργοστάσιο πέρασε στα χέρια της οικογένειας Φιξ. Λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως παγοποιία, ώσπου το 1982 έκλεισε οριστικά και το 1993 πέρασε στα χέρια του Δήμου Αθηναίων, για να κατεδαφιστεί μια αυγουστιάτικη νύχτα του 2000. Στη θέση του δημιουργήθηκε ένας χώρος πρασίνου, ο οποίος και φυτεύτηκε με μία μελέτη που είχε γίνει για… κάποιο άλλο πάρκο. Για χρόνια, το πάρκο Φιξ ζούσε μόνο του, εξελισσόμενο σε ένα μέρος που οι κάτοικοι της περιοχής απέφευγαν να διασχίζουν το βράδυ. Αυτά μέχρι πριν λίγους μήνες…

Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται από το Athens Partnership, το Πάρκο Κλωναρίδη-ΦΙΞ απέκτησε ξανά ζωή χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas. Τον σχεδιασμό ανέλαβε η εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων. Το αποτέλεσμα; 7.500 τ.μ. γεμάτα δέντρα, αρωματικά φυτά, άνθη, ένα σιντριβάνι, φωλιές και φωνές πουλιών, χρωματιστά παγκάκια, ένας ολόκληρος πράσινος κόσμος στην καρδιά της Πατησίων μας!

Συνολικά, στο ολόφρεσκο πάρκο έχουν φυτευτεί περισσότερα από 4.500 φυτά της Μεσογείου, με μεγάλη αντοχή στον αστικό ιστό και τη ρύπανση, αλλά και με χαμηλές έως ελάχιστες ανάγκες σε νερό, ενώ ξεχωριστή μνεία αξίζει και στα παγκάκια που ζωντάνεψαν οι σπουδαστές της ΑΚΤΟ, και που πλέον λειτουργούν ως υπαίθρια γκαλερί. Στη νέα του μορφή, το πάρκο χωρίζεται σε 5 θεματικές ενότητες:

Στο βόρειο τμήμα του πάρκου, που συνορεύει με τη βίλα Κλωναρίδη, έχουμε τον «Αειφόρο κήπο» με αυτοφυή είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Στα ανατολικά, επί της οδού Πατησίων, συναντάμε «Το μεγάλο χλοοτάπητα», ενότητα αφιερωμένη στις υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς πρόκειται για τη μοναδική έκταση του πάρκου που είναι στρωμένη με χλοοτάπητα. Με άλλα λόγια, εδώ θα πίνουμε μπίρες και θα κάνουμε -γιατί όχι;- πικ νικ

Στο νότιο όριο με την οδό Καυτατζόγλου, έχει δημιουργηθεί ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα. Χαρακτηριστικό του «Κήπου Βιοποικιλότητας» είναι τα υδροχαρή φυτά και τα σκιόφυτα, που φυτεύτηκαν γύρω από το σιντριβάνι, δημιουργώντας μια δροσερή, καταπράσινη γωνιά. Στα δυτικά, πάλι, μας περιμένουν οι «Πολύχρωμες Αλέες» με τις μονοκαλλιέργειες μεσογειακών θάμνων, που φυτεύτηκαν σκόπιμα κάτω από τα πλατάνια, ώστε να δημιουργήσουν ένα σκιερό λιβάδι.


Στην καρδιά του πάρκου, όμως, είναι που κρύβονται τα περισσότερα μυστικά… Το κεντρικό κυκλικό παρτέρι, επονομαζόμενο και «Κήπος των Αισθήσεων», είναι αφιερωμένο σε όλες τις αισθήσεις. Αποτελείται από φυτά με έντονο χρώμα, μυριάδες αρώματα και διαφορετικές υφές φυλλωμάτων και ανθέων, με έντονο εποχιακό και βοτανικό ενδιαφέρον. Αν αναρωτηθείτε για την ονομασία κάποιου φυτού, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε την ταμπέλα που το συνοδεύει.

Αυτό που προσπάθησε να κάνει ο υπεύθυνος του έργου, βιολόγος δρ Βοτανικής Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Σκορδίλης, ήταν να δημιουργήσει ένα αειφόρο πάρκο. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι το πάρκο είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο που θα προσελκύσει μόνο του τη ζωή γύρω του. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυτά που παράγουν σπόρους που τρώνε τα πουλιά, δίπλα φυτά με λουλούδια που καλούν τα έντομα και κάπως έτσι, σε λίγους μήνες θα έχουμε ένα αειφόρο οικοσύστημα με πουλιά, ονειρικές πεταλούδες και χρωματιστές λιβελούλες. Αξίζει μια βόλτα, δεν νομίζετε;

source: https://www.athensvoice.gr/life/life-in-athens/717083/volta-sto-olokainoyrgio-parko-fix/

Το μεγαλυτερο «Παρκο Τσεπης» στην καρδια του Παγκρατιου

H P&G μαζί με την Οργάνωση ΓΗ και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων δημιούργησαν το μεγαλύτερο «Πάρκο Τσέπης» στην καρδιά του Παγκρατίου.

Είναι καιρός που όλοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων. Καθημερινά όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι μικρές πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τον Πλανήτη και με αρχή το ίδιο το σπίτι τους αλλάζουν τις καθημερινές συνήθειες για να μειώσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον.  
Όμως το σπίτι τους δεν είναι μόνο ο χώρος στον οποίο κατοικούν. «Σπίτι είναι και οι γειτονιές και οι πόλεις στις οποίες οι περισσότεροι άλλωστε ζούμε και οι οποίες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να είναι βιώσιμες». Η ρύπανση, τα σκουπίδια, η έλλειψη πρασίνου, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής καθημερινά. Απέναντι σε αυτές τις γκρίζες πλευρές των πόλεων οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου όπως, οι πλατείες, τα πάρκα τα άλση αποτελούν ένα καταφύγιο αποσυμπίεσης, ξεκούρασης, άσκησης και συνύπαρξης. 

Έτσι, η P&G, μέσα από τη δύναμη των προϊόντων της όπως Αriel, Fairy και Always στηρίζει τη δημιουργία Πάρκων Τσέπης σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αρχή έγινε με το Πάρκο Τσέπης στο Παγκράτι, σε ένα οικόπεδο 750 τ.μ. που παρέμενε αναξιοποίητο μέχρι πρόσφατα. Σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και τον Δήμο Αθηναίων, η P&G ανέλαβε την ανακατασκευή του πάρκου με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Πιο συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του πάρκου τοποθετήθηκαν συνολικά, περισσότερα από 1.150 φυτά και δέντρα, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σημύδες και γηγενή αρωματικά φυτά. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών καθώς και η πυκνότητα φύτευσής τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με πολλαπλά οφέλη για τη γειτονιά. Στο συγκεκριμένο πάρκο εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις πάνω στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως για παράδειγμα τραβέρσες σιδηρόδρομου ενώ εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται τα δέντρα. Για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού, επιλέχθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης, τις πρώτες ώρες φωτίζει με απόδοση 100%, έπειτα για 4 ώρες μειώνεται σε 80%, και αργότερα λειτουργεί ως φωτισμός ασφαλείας (25%).

Το πάρκο είναι προσβάσιμο από άτομα με κινητικές ανάγκες και φιλοδοξεί να φιλοξενήσει μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας μια ανάσα δροσιάς και έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου που θα φέρει πιο κοντά τα παιδιά στη φύση, στο κέντρο της πόλης.

«Η Αθήνα δέχεται μία ασφυκτική πίεση όλα αυτά τα χρόνια και περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει μπροστά ένα σχέδιο που κάνει χώρο στους Αθηναίους. Χώρο που χρειαζόμαστε για να ζει ο καθένας με αξιοπρέπεια στη γειτονιά του. Δεν είναι μόνο τα περιβαλλοντικά οφέλη που αποκτά η πόλη αλλά και η δημιουργία σημείων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Κάθε γωνιά να αποκτήσει τη δική της ανάσα, το δικό της πράσινο σημείο αναφοράς και, επιτέλους, να έρθουν στο φως εκτάσεις μέσα στον αστικό ιστό που με το πέρασμα του χρόνου είχαν γίνει βάρος για τη γειτονιά», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ενώ ευχαρίστησε την P&G και την Οργάνωση ΓΗ για τη συμβολή τους.

H Δέσποινα Πάσσαρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας P&G Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπλήρωσε: «Στην P&G δημιουργούμε προϊόντα που στόχο έχουν να δώσουν καινοτόμες λύσεις στην καθημερινή μας ζωή – όταν φροντίζουμε το σπίτι μας και την οικογένειά μας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό για εμάς κάθε προϊόν που δημιουργούμε να αποτελεί και μία υπεύθυνη επιλογή για το περιβάλλον. Διότι ταυτόχρονα με το σπίτι μας, μοιραζόμαστε όλοι και μία άλλη ευθύνη που δεν είναι άλλη από τη φροντίδα του μεγαλύτερου κοινού μας σπιτιού – τη γειτονιά μας, την πόλη μας…τον πλανήτη μας! Η δημιουργία πράσινων νησίδων είναι ένα πρώτο βήμα για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά να είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. Η θερμή υποδοχή του πάρκου από τους κατοίκους της γειτονιάς είναι η καλύτερη απόδειξη της αξίας αυτής της προσπάθειας». 

Ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Διευθυντής της Οργάνωσης ΓH, τόνισε: «Παραδίδουμε στους κατοίκους της Αθήνας όχι μόνο έναν πνεύμονα πρασίνου, αλλά και ένα δημόσιο χώρο που ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης των πολιτών ώστε ξεκινώντας από τη γειτονιά όλοι να συμμετέχουμε μέσω του διαλόγου, στην αναζήτηση των λύσεων για το πώς θα κάνουμε τις πόλεις μας πράσινες, ανθεκτικές και βιώσιμες για όλους. Μόνο μέσω συμπράξεων μπορούμε να το πετύχουμε και για αυτό είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την άψογη συνεργασία με την P&G και τον Δήμο Αθηναίων».

source: https://www.athensvoice.gr/life/life-in-athens/705200/megalytero-parko-tsepis-stin-kardia-toy-pagkratioy/

Το δευτερο «παρκο τσεπης» στην Αθηνα γεννηθηκε στον Κολωνο

Είναι μία από αυτές τις μικρές οάσεις πρασίνου στην καρδιά της γειτονιάς, που δημιουργούνται στην Αθήνα, στα πρότυπα των πόλεων όπου η ύπαρξή τους, άλλαξε τη φυσιογνωμία ολόκληρων περιοχών αλλά και επηρέασε θετικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Ο λόγος για το «πάρκο τσέπης», την νέα ορολογία που μπαίνει στην ζωή μας για να περιγράψει μια ουσιαστική λύση η οποία αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα της πόλης σε πολλούς τομείς.

Η Αθήνα, όπως πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, «υποφέρει» από την έλλειψη δημόσιου-ελεύθερου χώρου. Η δόμηση των προηγούμενων δεκαετιών και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πόλη, προκάλεσαν «ασφυξία» που απλώθηκε, πέρα από το κέντρο, σε πολλές γειτονιές.

Το πρόβλημα στην πόλη δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη των ανοιχτών χώρων αλλά και στην εγκατάλειψη πολλών υφιστάμενων. Έτσι, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, το στοίχημα για τον Δήμο είναι διπλό. Από τη μία πλευρά η αναγέννηση και η φροντίδα των χώρων που έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους και από την άλλη, η δημιουργία και η αξιοποίηση δημόσιου χώρου.


Σήμερα, ο Δήμος Αθηναίων παραδίδει το δεύτερο «πάρκο τσέπης» στους κατοίκους του Κολωνού, έπειτα από το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Κυψέλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιστήμονες από όλο τον κόσμο με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και τη δόμηση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο των πάρκων τσέπης, ως ουσιαστική λύση που αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα της πόλης σε πολλούς τομείς.

Ήδη στην Αμερική αλλά και την Μ.Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πάρκο στον Κολωνό, όπως και το πάρκο της Κυψέλης, κατασκευάστηκαν με το κόστος που ανέλαβαν επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Το νέο «πάρκο τσέπης» βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος και τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε. Δάπεδο και πεζοδρόμιο από ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον, σκυρόδεμα, καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία, πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα αλλά και υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα για το πότισμα των φυτών.

Φωτίζεται αυτόνομα από φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει και ψηφιακό πίνακα με πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία κι άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Η ολοκλήρωση του δεύτερου «πάρκου τσέπης» στον Κολωνό δημιουργήθηκε με την συμμετοχή και τη δωρεά του Ομίλου «ΗΡΑΚΛΗΣ» στο «Υιοθέτησε την πόλη σου».

source: https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-deetero-parko-tsepes-sten-athena-yennetheke-ston-kolono_gr_60113d3fc5b6c5586aa530d7

Δημος Αθηναιων: Ενα νεο παρκο-τσεπης (pocket park) στην Ανω Κυψελη

Ένα πάρκο γειτονιάς, πραγματικό στολίδι παραδόθηκε σήμερα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της  Άνω Κυψέλης από τον Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για έναν χώρο που διεθνώς αποκαλείται “pocket park” (πάρκο τσέπης), είναι το πρώτο που δημιουργείται από τον Δήμο Αθηναίων και αποτελεί ανάσα δροσιάς για την γειτονιά αλλά ταυτόχρονα δίνει υπέροχο χρώμα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή της πόλης.

Τα πάρκα αυτά είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, που συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται και την επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

Στην Άνω Κυψέλη -και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, δημιουργήθηκε αυτό το μικρό πάρκο– ανθόκηπος με τη φύτευση πολλών διαφορετικών αντιπροσωπευτικών φυτικών ειδών. Πρόκειται για έναν τοπικό πνεύμονα πρασίνου, έναν κήπο αφιερωμένο στην ποικιλομορφία που θα προσφέρει η πλούσια ανθοφορία φυτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα επιμέρους παρτέρια οριοθετούνται από χαμηλό αειθαλή φυτοφράκτη (μυρτιά μικρόφυλλη), έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος προς αυτά, ενώ με τη φύτευση αναρριχώμενων και ανθοφόρων θάμνων η μια πλευρά μετατρέπεται σε κάθετο πράσινο κήπο. Επιπλέον, στο πάρκο υπάρχουν ειδικές πινακίδες δίπλα σε κάθε φυτό που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα την ταυτότητά του, καθώς επίσης και κατασκευές για φωλιές χρήσιμων εντόμων.

Το πάρκο-τσέπης της Άνω Κυψέλης το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλη τη γειτονιά καθώς αποτελεί ένα μικρό «παράθυρο» στη φύση για τους κατοίκους της, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» και δημιουργήθηκε με δωρεά του Deloitte Foundation. Το Deloitte Foundation είναι το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Deloitte Ελλάδος, που στηρίζει ενεργά τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ένας από τους βασικούς πυλώνες δράσεων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η δημιουργία αρκετών ακόμα τέτοιων πάρκων, που θα απλώνονται στις γειτονιές της πρωτεύουσας και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Σε αυτή την βεντάλια δράσεων περιλαμβάνεται η ανάκτηση δημόσιων χώρων προς όφελος των πολιτών και η μετατροπή τους σε κοιτίδες πρασίνου, δραστηριοτήτων και δημιουργικότητας των κατοίκων της Αθήνας.

«Η δημιουργία των πάρκων τσέπης, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές αστικές παρεμβάσεις που γίνονται στις γειτονιές της Αθήνας. Με αφετηρία την Κυψέλη, δημιουργούμε περισσότερο ελεύθερο χώρο στην καρδιά της καθημερινότητας, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πρωτεύουσας».

«Στις γειτονιές και τις συνοικίες της πόλης. Είναι μία επιτυχημένη πρακτική που ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την υιοθετούμε για να δημιουργήσουμε τις ανάσες που χρειαζόμαστε», αναφέρει σε δήλωση τουο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

source: https://www.cnn.gr/ellada/gallery/229102/dimos-athinaion-ena-neo-panemorfo-parko-tsepis-pocket-park-stin-ano-kypseli

Οι Αθηναιοι... υιοθετουν την πολη τους και αλλαζουν την καθημερινοτητα

Με μεγάλη επιτυχία συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του προγράμματος για την αναμόρφωση της πρωτεύουσας

Εύη Σαλτού

Εδώ και ένα χρόνο κάτι αλλάζει στον Δήμο Αθηναίων και στην κουλτούρα των κατοίκων του στο πώς βλέπουν και αντιμετωπίζουν την πόλη, τις γειτονιές αλλά και τις γωνιές της. Ενα πρόγραμμα ήρθε πριν από ένα χρόνο να κάνει πράξη τη συνεργασία και τις συνέργειες - κατά τη συνήθη προκατάληψη - του «καλού δημόσιου τομέα» και του «κακού ιδιωτικού» ή και το αντίστροφο. Πρόκειται για το «Υιοθέτησε την πόλη σου», που καλεί δημότες της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να «υιοθετήσει» έναν δρόμο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο, μια γειτονιά, για να γίνουν πιο φωτεινά, πιο πράσινα, πιο φιλικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ενδεικτικό της αποδοχής που είχε το πρόγραμμα, είναι ότι στον πρώτο χρόνο ζωής του περισσότεροι από 120 φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας συμμετέχουν σε αυτό και μάλιστα με δωρεές που φτάνουν συνολικά τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Athens Partnership, μια πλατφόρμα όπου συναντάται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και οι συνεργασίες υλοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια, ευελιξία και ταχύτητα.

Συνεργασία

«Το "Υιοθέτησε την πόλη σου" εξελίχθηκε σε έναν μηχανισμό αφύπνισης της Αθήνας. Κινητοποίησε τους ανθρώπους της, για να ανακτήσει το φως και τους χώρους της. Να περάσει από τη θεωρία δεκαετιών στην πράξη και να αλλάξει την ποιότητα ζωής, όχι μόνο στο κέντρο αλλά σε όλες τις γωνιές της. Αυτή η τεράστια αλλαγή δεν έρχεται ούτε με την αναγγελία μίας απόφασης, ούτε με υπογραφές. Χρειάζεται θέληση και ομαδική δουλειά που χαρακτηρίζεται από κοινούς στόχους, συνεννόηση και συνεργασία. Η πόλη δεν γίνεται καλύτερη μόνο για τους κατοίκους ή μόνο για τους επαγγελματίες.

Η καθημερινότητα δεν αλλάζει μόνο για τους επισκέπτες ή μόνο για τους μαθητές. Η Αθήνα γίνεται αυτό που της αξίζει να είναι, για όλους μαζί και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε όταν ξεκινά από όλους μαζί. Οταν έχουμε ως κοινό ζητούμενο τους τρόπους που θα πάνε τη γειτονιά, την πλατεία, τον δρόμο, το πεζοδρόμιο, ένα βήμα μπροστά. Και μπροστά, μας πηγαίνει μόνο η κοινή ανάγκη να κάνουμε την πρωτεύουσα της χώρας, τόπο που θα απολαμβάνεις να ζεις και να επισκέπτεσαι», περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Κέντρο αστέγων

Χάρη στο «Υιοθέτησε την πόλη σου», η Αθήνα απέκτησε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα Πολυδύναμα Κέντρα Αστέγων στην Ευρώπη, το οποίο δημιουργήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - μέσα στο πρώτο πανδημικό κύμα - για να μπορεί να φιλοξενεί έως 400 άτομα, προσφέροντάς τους τις δυνατότητες του Κέντρου Ημέρας, του Υπνωτηρίου και του Ξενώνα αλλά και τις υπηρεσίες γιατρών και επιστημόνων. Για να γίνει πραγματικότητα, περισσότερες από 20 επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοί του, έδωσε τη δυνατότητα να «ξεφυτρώσουν» περισσότεροι ελεύθεροι και οργανωμένοι χώροι στις γειτονιές της Αθήνας. Ετσι, για παράδειγμα για πρώτη φορά δημιουργούνται τα «Pocket Parks», που δεν είναι τίποτε άλλο από μικρές ανάσες πρασίνου, σε χώρους που, σε πολλές περιπτώσεις, είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Ηδη, τέτοια πάρκα, έχουν δημιουργηθεί στην Ανω Κυψέλη και τον Κολωνό, ενώ έγιναν καθημερινότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις anti-graffiti, με τη συμμετοχή των ιδιωτών στις επιχειρήσεις που έγιναν στα Αναφιώτικα, στην Πατησίων, από την Ομόνοια μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως το «Υιοθέτησε την πόλη σου» έφερε για πρώτη φορά και τη βιβλιοθήκη STEM σε δημόσιο σχολείο, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τη βιωματική μάθηση μέσα από τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, την ανάλυση, την ανακάλυψη συσχετισμών, την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων.

"Τσουναμι" ανθρωπιας απο επιχειρησεις και φορεις για τους ανθρωπους της Αθηνας που εχουν αναγκη

Ένα τεράστιο κύμα δωρεών για τους συνάνθρωπους μας στην Αθήνα που έχουν  ανάγκη δημιουργήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από επιχειρήσεις και φορείς που ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Δήμο Αθηναίων στην προσπάθεια να μην μείνει αβοήθητος ούτε ένας άνθρωπος στην πόλη μας.

Το πρόγραμμα "Υιοθέτησε την Πόλη σου" έγινε η πλατφόρμα μέσω της οποίας ενισχύθηκαν ουσιαστικά οι κοινωφελείς δομές του Δήμου Αθηναίων. Εξοπλίστηκε πλήρως το ολοκαίνουργιο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, και ο νέος Ξενώνας Τοξικοεξαρτημένων, ενισχύθηκε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι Plus" το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), οι ομάδες streetwork, τα Δημοτικά Ιατρεία, η Δημοτική Αστυνομία, αλλά και η τεράστια ομάδα κρούσης που δραστηριοποιείται στον τομέα της καθαριότητας και κυρίως της απολύμανσης της Αθήνας.

"Στα δύσκολα αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί. Επιχειρήσεις, επαγγελματίες, φορείς, παραμερίσαμε αγωνίες, ενώσαμε δυνάμεις και θέληση πολλαπλασιάζοντας τη δύναμη του μαζί και δημιουργώντας μια απίστευτη ασπίδα ανθρωπιάς στα δύσκολα. Μια τεράστια ομπρέλα προστασίας προς τους πολίτες που την έχουν ανάγκη. Ένα ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, είναι το λιγότερο που μπορώ να απευθύνω σε όλους εκείνους που στάθηκαν και στέκονται δίπλα στην προσπάθεια μας." τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Οι δωρεές δεν σταμάτησαν ούτε μέρα και με την συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών του Δήμου χιλιάδες συμπολίτες μας πέρασαν ανθρώπινες γιορτές ακόμα και μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τις επιχειρήσεις  που απλόχερα, με προθυμία και ζεστασιά "υιοθέτησαν την πόλη" σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού:

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ PLUS

Η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος καλύπτει  τα έξοδα μεταφοράς 16.000 πακέτων με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και τα έξοδα 11.500 διαδρομών για την ανταπόκριση σε αιτήματα πολιτών, για τους επόμενους 3 μήνες.. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) ενίσχυσαν οικονομικά το πρόγραμμα της διανομής τροφίμων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola Ηellas συνεισφέρουν στην καθημερινή διανομή των αναγκαίων αγαθών στους επωφελούμενους του προγράμματος. Τέλος, 36.978 τεμάχια (αναψυκτικά, χυμοί & έτοιμο τσάι) διανεμήθηκαν στους εργαζομένους καθαριότητας των 7 διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων και για τις ανάγκες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Η AVIS παραχώρησε 10 οχήματα για τις ανάγκες του προγράμματος και η "Πανελλήνιο" Athens Experience Car Services δώρισε καύσιμα αξίας 10.000 ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες των οχημάτων. Η FRIGOGLASS εξόπλισε τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων με 5 επαγγελματικά ψυγεία και η ΕΛΑΪΣ – UNILEVER HELLAS A.E. δώρισε 3 επαγγελματικούς καταψύκτες για να ενισχυθεί ο μηχανισμός διανομής τροφίμων. Τέλος, η εταιρεία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ δώρισε 15 tablets για την καλύτερη διαχείριση των αιτημάτων.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ PLUS - ΤΡΟΦΙΜΑ

Το πρόγραμμα ενισχύθηκε σημαντικά με δωρεές τροφίμων από τις  εταιρείες:

ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ: 1.000 συσκευασίες μπισκότα

ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ (ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΑΓΡΟΖΩΗ, ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ, ΑΡΤΑ, DISTROCHICK, ΚΟΤΙΝΟ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΠΙΝΔΟΣ): 2.000 κοτόπουλα

3 άλφα - ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕΒΕ: 5 τόνοι ρύζι

BIΟΛΑΝΤΑ Α.Ε.: 10 παλέτες με μπισκότα και δημητριακά

ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ: 425 προϊόντα

ΔΕΛΤΑ: 4.327 τεμάχια γαλακτοκομικά προϊόντα

ΔΩΔΩΝΗ: 1.100 κιλά γαλακτοκομικά προϊόντα και 5.500 φέτες τυρί για τοστ

ΕΛΑΪΣ – UNILEVER HELLAS A.E.: 500 συσκευασίες σούπας και τσάι

ΖΑΓΟΡΙ-ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ: 4.000 μπουκάλια νερού

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε.: 5.000 πακέτα ψωμί του τοστ ανά εβδομάδα

ΚΕΛΑΙΔΙΤΗΣ: 1.000 συσκευασίες νωπό χοιρινό

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ: 1 τόνος ζυμαρικά

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: 1.036 σαλάτες

ΟΛΥΜΠΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ ΑΕ: 3.200 Χυμοί και 3.600 γιαούρτια

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 66 συσκευασίες ειδών μαναβικής, 441 γιαούρτια, 281 συσκευασίες γάλα

BOLTON HELLAS: 20 κιβώτια προϊόντα Rio Mare

BONDUELLE/ΚΟΡΕ Α.Ε.: 992 συσκευασίες κατεψυγμένα λαχανικά

FRIESLANDCAMPINA HELLAS: 750 συσκευασίες γάλα,1.800 γιαούρτια, 1.200 ροφήματα γάλακτος, 1.200 ροφήματα γιαουρτιού, 3.000 γκοφρέτες γάλακτος, 115 συσκευασίες βουτύρου

GALITEL S.A.: 944 σαλάτες και λαχανικά

True Bites: 30.440 μπάρες δημητριακών & 18.000 σακουλάκια με σνακ

LEADER S.A.: 9.050 γαλακτοκομικά προϊόντα

ΜΙΝΟΑΝ BRANDS: 1.380 βαζάκια παγωτού

NESTLE: 6.000 πακέτα δημητριακών, 1.680 συσκευασίες καφέ, 12.000 σοκολάτες, 4.000 σούπες, 4.560 τεμάχια γάλα σκόνη, 7.850 σνακ δημητριακών

NIKAS: 728,753 κιλά και 380 συσκευασίες αλλαντικών, 20 κιλά κατεψυγμένο κρέας

OLIVARTIA: 1.300 λίτρα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

PLANETFRUITS ΕΠΕ: 500 κιλά μπανάνες και 100 κιλά ανανάς

SARISTI: 7.520 κύλινδροι τσάι

STELIOS PHILANTHROPIC FOUNDATION: 60.000 Κρουασάν

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ PLUS - ΕΙΔΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συνδρομή των δωρεών σε είδη οικιακής και προσωπικής φροντίδας:

ΑΡΚΑΔΙ: 1.396 σαπούνια

BOLTON HELLAS:  30 κιβώτια προϊόντων οικιακής και προσωπικής φροντίδας

ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS Α.Ε.: 10.600 προϊόντα προσωπικής φροντίδας

ENDLESS - ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.: 164 κιβώτια ειδών οικιακής φροντίδας

HENKEL: 2.000 προϊόντα οικιακής φροντίδας και 8.400 προϊόντα προσωπικής υγιεινής

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ: 21.000 τεμάχια αντισηπτικών προϊόντων

PROCTER&GAMBLE: 11.531 συσκευασίες ειδών προσωπικής και οικιακής φροντίδας

SOFTEX: 15 παλέτες χαρτί υγείας

ΜEGA DISPOSABLES S.A.: 690.000 προϊόντα προσωπικής υγιεινής

METRO MYMARKET: 1.308 είδη οικιακής και προσωπικής φροντίδας

 

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΕΓΩΝ

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων εξοπλίστηκε άμεσα με την συνδρομή των εταιρειών ΒΕD AND BATH που δώρισε 400 σετ σεντονιών, μαξιλάρια και πετσέτες, CANDIA STROM με δωρεά 44 στρωμάτων, DEXIM με 400 ζευγάρια παντόφλες και το ξενοδοχείο ATΗENS GATE 200 ζευγάρια παντόφλες, GRANΤ THORNTON Α.Ε. που προσέφερε 14 κρεβάτια, 30 τραπέζια και 40 ντουλάπες, ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS A.E. με τη δωρεά 11 στεγνωτήριων, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ που εξόπλισε το κέντρο με 100 τηλεοράσεις με εσωτερικές κεραίες, 17 ψυγεία, 3 πλυντήρια από το πρόγραμμα Δεύτερο Σπίτι και 3 συστήματα σιδερώματος, ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS που δώρισε προϊόντα ΙΚΕΑ (50 σιδερένια κρεβάτια,, 100 τραπέζια και 550 καρέκλες) και PRAKTIKER ΗΕLLAS με 40 κρεβάτια. Επιπλέον, η ISS HELLAS θα προσφέρει υπηρεσίες καθαρισμού και ενδελεχούς απολύμανσης για τους πρώτους 2 μήνες λειτουργίας και η Mastercard στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Speedex, θα προσφέρει €3 στο νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων για κάθε ανέπαφη πληρωμή με κάρτα Mastercard® για αποστολές μέσω Speedex. Τέλος, οι εταιρείες Πουρνάρας και LIDO προσέφεραν προϊόντα ένδυσης, ενώ το ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ δώρισε μπουρνούζια, κλινοσκεπάσματα. Τρόφιμα για το Κέντρο πρόσφερε η DOMINO’S.

STREET WORK

Η δράση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων για υποστήριξη αστέγων ατόμων στο δρόμο με την παροχή άμεσης, πρακτικής βοήθειας, παραπέμποντάς τα σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες και προωθώντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας, στηρίχθηκε σημαντικά από τις εταιρείες EUROCATERING που διέθεσε 466 σαλάτες, 1.500 σάντουιτς, 327 κιλά φρούτα, 1.500 dressing ελαιόλαδο, 250 κουβέρ, ΖΑΓΟΡΙ-ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ που διέθεσε 1.500 μπουκάλια νερού, JUCEBOX με 301 συσκευασίες φρούτων, ΜEGA Disposables S.A. με αντισηπτικά μαντηλάκια, Nestlé με σοκολάτες και σνακ δημητριακών, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ με αντισηπτικά προϊόντα, True Bites με μπάρες δημητριακών και. Επιπλέον, η P&G προσέφερε Πασχαλινά γεύματα, ενώ οι εταιρείες – μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΛΟΥΞ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ δώρισαν 1.500 χυμούς και 1.050 επιδόρπια αντίστοιχα.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η καθαριότητά και η απολύμανση των δημόσιων χώρων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με σχολαστικές απολυμάνσεις δρόμων, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, πλατειών και άλλων πολυσύχναστων σημείων της πόλης. Η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε από την ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. που προσέφερε 25.500 λίτρα πετρέλαιο για τα οχήματα καθαριότητας και τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ που θα διαθέσει από την ΕΚΟ 70.000 καύσιμα για την καθημερινή κίνηση 70 οχημάτων απολύμανσης. Επιπλέον, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δώρισε 112.000 λίτρα απολυμαντικού υγρού, αναλαμβάνοντας πλήρως το κόστος των υλικών της απολύμανσης για 2 εβδομάδες, η ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS Α.Ε. δώρισε 2.000 λίτρα χλωρίνης και η ENDLESS - ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. προσέφερε 77 κιβώτια χλωρίνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Η INTERAMERICAN προσέφερε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων ενώ συνδράμει σημαντικά και στην ανακαίνιση του κοινωνικού φαρμακείου και ιατρείου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Η GRANΤ THORNTON Α.Ε. και η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος ενίσχυσαν τη λειτουργία των ιατρείων με υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό και η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ προσέφερε μέσα ατομικής προστασίας αξίας 10.000 ευρώ για χρήση από το προσωπικό των ιατρείων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο Όμιλος Σαρακάκη διέθεσε στην Δημοτική Αστυνομία 15 δίκυκλα και ο Όμιλος Μοτοδυναμική 2 με στόχο την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση της στον έλεγχο των Βεβαιώσεων μετακίνησης των πολιτών για τη διασφάλιση τήρησης του επιβεβλημένου περιορισμού κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού COVID-19.

Πηγή: https://www.capital.gr/epikairotita/3449735/-tsounami-anthropias-apo-epixeiriseis-kai-foreis-gia-tous-anthropous-tis-athinas-pou-exoun-anagki

Ο Δημος Αθηναιων μας καλει να «υιοθετησουμε» δρομους και γειτονιες για τα Χριστουγεννα

Με σύνθημα για μια Αθήνα πιο φωτεινή, πιο χαρούμενη, πιο φιλόξενη, ο δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους να «υιοθετήσουν τα Χριστούγεννα».

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» του δήμου Αθηναίων κάνει πρεμιέρα τα Χριστούγεννα. Με αφετηρία τις φετινές γιορτές, η Αθήνα φωταγωγείται, όχι μόνο από τον Δήμο, αλλά και από όλους εκείνους που θέλουν να υιοθετήσουν το δρόμο, το πεζοδρόμιο, τη γειτονιά τους. Κάτοικοι, σύλλογοι, επιχειρήσεις, φορείς, μπορούν να αναλάβουν το φωτισμό της περιοχής που θέλουν, για την περίοδο των εορτών, για να γίνουν αυτά τα Χριστούγεννα διαφορετικά. Να φωτιστούν ακόμη περισσότερες περιοχές πέρα από το κέντρο.

Ο στολισμός της Αθήνας αποτελεί μέρος του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και έχει ως στόχο να λάμψουν γειτονιές της πρωτεύουσας, να τονωθεί η εμπορική κίνηση της πόλης αλλά και η ψυχολογία κατοίκων και επισκεπτών. Ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός που διαθέτει σήμερα ο Δήμος, δεν επαρκεί για τον στολισμό όλης της πόλης καθώς η τελευταία προμήθεια υλικού έγινε το 2003, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μένουν έξω από το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων. Με το «Υιοθέτησε την πόλη σου», αυτό αλλάζει. Ο Δήμος της Αθήνας δίνει τη δυνατότητα στους δημότες, τους επαγγελματίες, σε ιδρύματα και φορείς αλλά και σε όλους όσοι αγαπούν την Αθήνα, να γίνουν μέρος της δημιουργίας μίας πόλης πιο όμορφης, πιο σύγχρονης αλλά και πιο εορταστικής.

Για τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επικοινωνία με:

Athens Partnership

T: 216 700 3325

E: info@athenspartnership.org

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/dimos-athinaion-yiothetise-ta-hristoygenna-poli-soy

«Υιοθετησε την πολη σου», το νεο προγραμμα του Δημου Αθηναιων

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στόχο έχει να κάνει τους πολίτες συμμέτοχους στην αλλαγή της Αθήνας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» με το οποίο καλούνται δημότες της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος να «υιοθετήσουν» ένα δρόμο, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, μια γειτονιά, ακόμα κι ένα δέντρο ή ένα παγκάκι της πρωτεύουσας. Αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη για την φροντίδα και την συντήρηση του, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων όπου και όταν χρειάζεται.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να αναδείξουμε είναι ένα νέο συνεργατικό πνεύμα, το οποίο θα ενώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά για ένα νέο μοντέλο άσκησης δημόσιας πολιτικής, όπου αλληλεπιδρούν το δημόσιο με τις επιχειρήσεις, με την κοινωνία των πολιτών, με τα πανεπιστήμια, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η πρωτεύουσα, η Αθήνα, η πόλη μας, είναι υποχρέωση του Δήμου Αθηναίων, είναι υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι υποχρέωση του Δημάρχου. Είναι όμως ταυτόχρονα και δικαίωμα όλων. Και η ευθύνη για την πόλη είναι κατά 50% του Δήμου, είναι όμως και κατά 50% ευθύνη του δημότη».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» θα λειτουργήσει πρακτικά και αποτελεσματικά με όχημα την πρωτοβουλία «Athens Partnership», μια πλατφόρμα όπου συναντάται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η λογική μας είναι μέσω αυτού του σχήματος να προωθήσουμε τη συνεργασία με διαφάνεια, με λογοδοσία αλλά ταυτόχρονα και με ευελιξία, με όλη τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το νέο μοντέλο ο ρόλος των ιδιωτών είναι καθοριστικός, είτε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή μιλάω για προσφορές σε είδος, είτε στο πλαίσιο χορηγικών προγραμμάτων, μιλάω για συνεισφορές σε χρήματα» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε : «Εμείς ως Δήμος προσδοκούμε στη συμμετοχή των επιχειρήσεων, των ιδρυμάτων αλλά και των απλών Αθηναίων στην κοινή μας προσπάθεια. Σε μία προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανείς. Και αναζητούμε συνεχώς σύγχρονες λύσεις σε τομείς, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, η αστεγία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, οι τεχνολογίες, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση αλλά και σε μεγάλα ή μικρά δημόσια έργα».

Όπως ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης είναι πολύ σημαντικό να γίνουν όλοι οι Αθηναίοι συμμέτοχοι στην αλλαγή που οραματίζονται οι ίδιοι για την πόλη, να γίνουν οι ίδιοι κομμάτι της αλλαγής. «Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», βασίζεται στην πολύ απλή διαπίστωση πως ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι κρατικό και ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους δημότες» τόνισε προσθέτοντας ότι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως «εμείς θεωρούμε ότι είναι χαρά να τιμάμε εκείνους που θα τολμήσουν να συμβάλλουν στην πόλη. Είναι χαρά για εμάς να αναγνωρίσουμε όλους εκείνους οι οποίοι με την προσφορά τους κάνουν την πόλη καλύτερη, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν: 216 700 3325, info@athenspartnership.org και στο www.athenspartnership.org

Athens Digital Lab - η καινοτομία στην υπηρεσία του Δήμου

Το Athens Digital Lab (ADL) του δήμου Αθηναίων είναι ένας early stage incubator για λύσεις «έξυπνης πόλης». Φιλοξενεί νέες ομάδες, επιχειρηματιών και φοιτητών που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις, με την υποστήριξη των εταίρων Cosmote και Nokia, και την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με αφορμή τον Απολογισμό Δράσης του Athens Partnership για το 2018, που συντονίζει μεταξύ άλλων προγραμμάτων και το Athens Digital Lab (ADL), μιλήσαμε με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Project Manager του ADL, για το αν είναι η Αθήνα είναι έξυπνη πόλη, αν ο Δήμος μπορεί να συνεργαστεί ουσιαστικά με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις δυνατότητες των νέων φοιτητών και επιχειρηματιών στην Ελλάδα. 

O Αντώνης Παπαδόπουλος (δεξιά) με τον Αλέξανδρο Καμπούρογλου, Διευθυντή του Athens Partnership.

O Αντώνης Παπαδόπουλος (δεξιά) με τον Αλέξανδρο Καμπούρογλου, Διευθυντή του Athens Partnership.

- Τι μπορούν να προσφέρουν στην Αθήνα οι τεχνολογίες του μέλλοντος, όταν ακόμα δεν έχουμε λύσει αρκετά προβλήματα του παρελθόντος;

Το ADL, ως μέρος του Ψηφιακού Οδικού Χάρτη της Αθήνας, αναζητά λύσεις για βασικά προβλήματα: το αστικό πράσινο, τη διαχείριση του δημοσίου χώρου, τη διαχείριση των απορριμμάτων και πολλά ακόμα. Επομένως, ναι, αξιοποιούμε τεχνολογίες του «αύριο», αλλά για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σημερινά και καθημερινά.

 - «Έξυπνη πόλη» είναι αυτή που χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες;

Όχι απαραίτητα. Μια πόλη που θα ξοδέψει χρήματα για να υιοθετήσει εντυπωσιακές φουτουριστικές εφαρμογές που δεν απαντούν σε καθημερινά προβλήματα, δεν θα φερόταν καθόλου έξυπνα.

Antonis_ADL (002).jpeg

 - Τι έχει να μάθει η Αθήνα από τα Τρίκαλα, που αναγνωρίζονται ως «έξυπνη πόλη»;

Τα Τρίκαλα δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να δοκιμάσουν πιλοτικές λύσεις, κάτι που είναι ακριβώς και ο λόγος ύπαρξης του Athens Digital Lab. Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: λόγω του διαφορετικού μεγέθους της πόλης, μια λύση ‘πιλοτική’ και άρα αναγκαστικά μικρής κλίμακας, όπως είναι για παράδειγμα το γνωστό λεωφορείο χωρίς οδηγό, μπορεί στην Αθήνα μπορεί να θεωρηθεί μια σταγόνα στον ωκεανό, ή ακόμα χειρότερα, ένα έργο «βιτρίνα».

- Άρα οι πρωτοποριακές λύσεις δεν αποτελούν… λύση για την Αθήνα;

Είναι απαραίτητο η πόλη να μπορεί να πειραματίζεται, για να βρει τη λύση που θα μπορέσει να αναπτύξει σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα πειραματισμού προσφέρουμε μέσω του ADL στον Δήμο, κάτι που από μόνος του, με τις βαριές δομές του, δεν μπορεί να κάνει.

- Πώς λειτουργεί το Athens Digital Lab στην πράξη;

Δικτυώνουμε τις ομάδες του ADL, νέους ανθρώπους με φρέσκα μυαλά και εξαιρετικές δεξιότητες, με τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε οι λύσεις τους να συνδιαμορφώνονται μαζί με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών αυτών, αφού αναλύσουμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας. Έτσι προχωράμε προς κάτι πρακτικό, που μπορεί να εφαρμοστεί. Η διαδικασία αυτή, συμπληρώνεται με την πρακτική υποστήριξη των συνεργατών του ADL, οι οποίοι είτε με τεχνολογικά εργαλεία, είτε με εξειδικευμένα στελέχη, υποστηρίζουν τις ομάδες μας. 

- Ένα επιτυχημένο παράδειγμα;

Η ομάδα Inagros από τον πρώτο κύκλο του ADL ανέπτυξε ένα σύστημα για τη διαχείριση πρασίνου, που δοκιμάζεται τώρα στον Εθνικό Κήπο. Η διοίκηση του Εθνικού Κήπου από νωρίς αντιλήφθηκε τις δυνατότητες και συνεργάστηκε στενά με την Inagros δίνοντας τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Ενδεικτικά, άλλαξε 3 φορές ο σχεδιασμός του κόμβου με τους αισθητήρες που τοποθετήθηκε στον Κήπο, και δυο φορές η ίδια η πλατφόρμα. Τελικά, κατέληξε να είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα project management, παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων στον Κήπο, προσαρμοσμένη ακριβώς στις ανάγκες των ανθρώπων του Δήμου που έχουν την ευθύνη για τον Εθνικό Κήπο.

Capture (2).PNG

- Τι ξεχωρίζει το ADL από πολλά άλλα incubators και accelerators;

Η δυνατότητα που δίνει σε μια ομάδα να αναπτύξει λύσεις προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες του μεγαλύτερου δήμου της Ελλάδας, με ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα, εξοπλισμό και ανθρώπους του Δήμου και των υπηρεσιών του.

Επίσης, καθώς το ADL είναι ένα «φιλανθρωπικό» όχημα, ένας από τους στόχους μας είναι και η υποστήριξη στους νέους επιχειρηματίες. Θα υποστηρίξουμε όχι μια εταιρία που έχει ήδη χρηματοδότηση, αλλά νέους επιχειρηματίες, φοιτητές και  ερευνητές, στα πολύ πρώτα τους βήματα.

- Η εικόνα σου για τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα από την εμπειρία του Athens Digital Lab;

Βλέπουμε πολλούς νέους με εξαιρετικές ιδέες. Αν ήθελα να εντοπίσω ένα κενό, θα έλεγα ότι χρειάζεται να αναπτύξουν περισσότερο το «business sense», πώς αναπτύσσεις μια ιδέα στη πράξη και πώς την προωθείς στην αγορά. Νομίζω ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει ως προς αυτό, καθώς στο πανεπιστήμιο το project management και η ανάπτυξη συνεργασιών, δεν είναι προτεραιότητα. Tο ADL στρέφει τις ομάδες προς την κατεύθυνση των συνεργασιών, κάτι στο οποίο βοηθούν πολύ οι εταίροι του ADL, η Cosmote και η Nokia, αλλά και πολλοί άλλοι συνεργάτες του Athens Digital Lab, όπως η Google, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 - Συνεργάζεστε με άλλα προγράμματα του Athens Partnership;

Όλα τα διαφορετικά προγράμματα του Athens Partnership στηρίζονται στη συνεργασία και την πρακτική καινοτομία. Για παράδειγμα, όταν σκεφτόμαστε μια πιλοτική εφαρμογή για τα σχολεία, όπως τώρα στον δεύτερο κύκλο του ADL, το πρώτο σημείο επαφής είναι το πρόγραμμα των Ανοιχτών Σχολείων, γιατί είναι στο DNΑ τους να δοκιμάζουν και να φέρνουν νέες ιδέες και πρακτικές στα σχολεία. Το ίδιο ισχύει και με το MakerSpace του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο καταφεύγουμε συχνά για υποστήριξη σε θέματα σχεδιασμού εξοπλισμού.

- Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - λειτουργεί;

Είναι ένα ιδανικό πάντρεμα! Αν το Athens Digital Lab ήταν ένα αμιγώς δημόσιο εγχείρημα, δεν θα λειτουργούσε. Χάρη στην οργανική σχέση του με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τους με τους δυο εταίρους του, Cosmote και Nokia, το ADL είναι μέρος του γενικότερου «οικοσυστήματος καινοτομίας» της πόλης και μιλά τη γλώσσα του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό βοηθάει και ο συντονισμός του Athens Partnership, που είναι φρέσκος και ευέλικτος οργανισμός. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι ο Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων είναι πολύ κοντά στην ομάδα του ADL, ως βασικός συνδετικός μας κρίκος με τη δημόσια διοίκηση της πόλης και κομμάτι μιας συνολικής ψηφιακής στρατηγικής με γνώμονα το δημόσιο όφελος της πόλης.

Το Τρίγωνο στην καρδιά της πόλης

Στο Εμπορικό Τρίγωνο χτυπάει η καρδιά της Aθήνας: εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα κτήρια και μνημεία της νεότερης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και λειτουργούν πολύτιμοι φορείς της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής αγοράς. Μιλήσαμε με τους: Ελίνα Δάλλα (Υπεύθυνη Προγράμματος, Αρχιτέκτων), Bίκυ Αντωνοπούλου (Operations Manager), Δημήτρη Αθηνάκη (Υπεύθυνος Επικοινωνίας, δημοσιογράφος), Πάνο Περιμένη (Συντονιστής με καταστηματάρχες και κατοίκους), Λάουρα Βαβάλιου (Υπεύθυνη Σχεδιασμού & Branding), Νάνσυ Κλαμπάτσα (Project Associate), Μάνος Γλαμπεδάκης (Βοηθός Συντονιστή), Βαγγέλης Σάββας (Βοηθός Συντονιστή) - είναι η ομάδα του Προγράμματος Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου, που για 3 χρόνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αναζωογόνησης της περιοχής, στο πλαίσιο των προγράμματος του δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος:

Η ομάδα του Προγράμματος Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου

Η ομάδα του Προγράμματος Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου

- Ποιες είναι, για σένα προσωπικά, οι τρεις πλευρές που πλαισιώνουν το Εμπορικό Τρίγωνο και την προσπάθειά του;

Νάνσυ: Θα έλεγα παράδοση, όμορφο χάος και άνθρωποι.

Πάνος: Παραδοσιακό, άναρχο και απρόβλεπτο.

Μάνος: Εγκατάλειψη, νοσταλγία, επαναφορά.

Λάουρα: Εγώ σκέφτηκα πιο πολύ με εικόνες. Η μία λέξη είναι λουλούδια (τα λουλουδάδικα της πλατείας Αγίας Ειρήνης), υφάσματα και περιπατητές.

Ελίνα: Λοιπόν εγώ θα σας πω για την επιμονή, τον πειραματισμό και τον δημόσιο χώρο.

- Οι πρώτες σου εικόνες και εμπειρίες στο Τρίγωνο;

Λάουρα: Τους πρώτους μήνες που ήμουν εδώ, περπατούσα στην Πολυκλείτου και ήταν δύο παιδάκια και ζωγράφιζαν με κιμωλία στον δρόμο και μαγεμένη σταμάτησα να τα φωτογραφίσω. Με βλέπει η καταστηματάρχις απέναντι και αρχίζει: «Πού φτάσαμε! Δεν περνάει κανένας πια από εδώ και παίζουν στον δρόμο τα παιδιά!» Και με αφετηρία αυτό ξεκίνησε μία κουβέντα αυθεντική μέσα από την οποία είδα τη δική της σκοπιά αλλά παράλληλα και τη δική μου ανάγνωση. Στο τέλος, μετά τη συζήτηση φύγαμε με πολύ καλά συναισθήματα καταλαβαίνοντας ο ένας την οπτική του άλλου.

Νάνσυ:  Καταγράφοντας τις ιστορίες των ανθρώπων του Τριγώνου, κατανόησα περισσότερο την έννοια της γειτονιάς που μου περιέγραφαν οι καταστηματάρχες και οι έμποροι. Τις προάλλες συνάντησα μία κοπέλα στον δρόμο και μου μίλησε λέγοντάς μου ότι θα έρθει να μας βρει για κάποιο event που θέλει να κάνει ― ήταν κάτι πολύ άμεσο. Για την εκδήλωση που κάναμε τα Χριστούγεννα, ζητήσαμε από καταστηματάρχες να προσφέρουν γλυκά και όλοι ήταν πρόθυμοι.

Μάνος: Περπατώντας είδα είναι ότι αυτή είναι μία πολύ παλιά γειτονιά και αυτό έχει θετικά και αρνητικά. Δεν βρίσκεις εύκολα νέα επαγγέλματα άρα και νέους ανθρώπους άρα και προοδευτικούς στη σκέψη τους. Η γκρίνια, δηλαδή, που αντιμετωπίσαμε ήταν η κλασική γκρίνια του έμπορου που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα γιατί φοβάται την κάθε επόμενη στιγμή. Και όταν ένα έργο κρατάει αρκετούς μήνες, του περνάνε μαύρες σκέψεις. Στους δρόμους όπου η πεζοδρόμηση έχει ολοκληρωθεί, είναι ευχαριστημένοι. Στους δρόμους που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη είναι δυσαρεστημένοι.

- Γενικά είναι σπάνιο να έχει κάποιος ένα «θεσμικό» πρόσωπο στη γειτονιά του να μιλήσει και ίσως και γι’ αυτό εκφράστηκε αυτή η γκρίνια;

Δημήτρης: Δεν είναι και λίγο να έχει κάποιος κάπου έστω να εκτονωθεί. Έχουμε σχόλια και emails με παράπονα, και κυρίως είναι σημαντικό το ότι κάπου μπορεί ο πολίτης να τα πει άμεσα. Δεν μπορείς να βρεις να βρεις εύκολα το κέντρο πληροφοριών του Δήμου στη Λιοσίων, που είναι ένα κτίριο καφκικό, ενώ εδώ ο πολίτης ξέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έστω και το... πολυκάντηλο θα το ακούσουν. Δείχνει, από μία άποψη, εμπιστοσύνη.

- Ποια ήταν η υπέρβαση που κλήθηκες να κάνεις στη δουλειά σου στο Τρίγωνο;

Πάνος: Το καθοριστικό σημείο ήταν να βρούμε ποιος είναι αυτός που θα ανάψει τη φιτιλιά στους άλλους. Σε μία γειτονιά με παλιούς εμπόρους, ποιος θα είχε τη διορατικότητα ώστε να δει ότι αυτό που πάει να γίνει θα είναι καλύτερο από το χάος που υπάρχει αυτήν τη στιγμή; Σε κάθε κομμάτι της γειτονιάς, είναι πάντοτε ένας ο οποίος δεν είναι κατ’ ανάγκην μπροστάρης. Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν ήσυχα, αλλά κινητοποιούν τους άλλους σιγά σιγά, για το καλό όλων.

Νάνσυ: Ενώ στην αρχή ήταν δύσκολο να βρούμε καταστηματάρχες να μας πουν την ιστορία τους, μετά είδαν τη θετική ανταπόκριση που είχαν οι άλλοι στα στα κοινωνικά δίκτυα και άρχισαν να ζητούν να καταγράψουμε το προφίλ τους. Μέσα από αυτά βγαίνει βέβαια και η γκρίνια. Όταν όμως τους εξηγούσα ότι είμαστε εδώ γι’ αυτούς, τότε έβλεπα ότι καταλάβαιναν τι κάνουμε εμείς και μαλάκωνε η στάση τους.  

Βίκυ: Εμένα, πάλι, είναι εσωστρεφής η δουλειά μου, αλλά έζησα ένα σημείο καμπής όταν είχα πάει με τη Νάνσυ για ένα προφίλ. Τότε συνειδητοποίησα ότι ναι μεν κάνουμε όλα αυτά για τη γειτονιά αλλά δεν είχαμε σκεφτεί και τον κάθε ένα επαγγελματία ξεχωριστά και πώς θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε με επιχειρηματική συμβουλευτική.

Δημόσια εκδήλωση στο Τρίγωνο

Δημόσια εκδήλωση στο Τρίγωνο

- Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του προγράμματος του Τριγώνου;

Δημήτρης: Θα είναι ωραίο όταν όλοι ―μα όλοι― συνειδητοποιήσουν ότι το μαγαζί τους, ο δρόμος τους, είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου χάους που λέγεται Αθήνα. Αν δεν μπορούν να συμβάλουν τόσο πολύ στο να αλλάξει όλη η πόλη, τουλάχιστον να συνειδητοποιήσουν ότι είναι οι πρώτοι που τους συνέβηαυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Ότι μπορεί να είναι ένα παράδειγμα για το μέλλον.

Μάνος: Λέμε ότι το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. Στην πραγματικότητα, πέρα από τα έργα, το πραγματικά «πιλοτικό» είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τον δήμο, που δεν υπάρχει και δεν είναι παράλογο που δεν υπάρχει. Η εμπιστοσύνη αυτή θα αργήσει πολύ για να αποκατασταθεί, αλλά κάνουμε βήματα

- Συναισθήματα, στιγμές που θα σου μείνουν αξέχαστες;

Ελίνα: Θα σου πω δύο στιγμές όπου σχεδόν έκλαψα από χαρά. Η μία ήταν όταν στην αρχή, προσπαθούσαμε να δούμε πώς θα αποκλείσουμε τα αυτοκίνητα από τη Βύσσης. Αφού είχαμε σκεφτεί να βάλουμε κολονάκια, καρεκλίτσες κ.λπ., μετά μας ήρθε η ιδέα να δώσουμε τραπεζάκια και καρέκλες στους καταστηματάρχες που θα τα έβγαζαν έξω το πρωί και θα τα μάζευαν με το κλείσιμο, πάλι με στόχο να καταλάβουμε χώρο από τα αυτοκίνητα. Προσπαθούσαμε αρκετό καιρό να τους πείσουμε. Δεν μας ήξεραν, θέλαμε να τους δώσουμε τραπέζια και όλοι στην αρχή αρνούνταν. Μετά, όταν πια ο πρώτος πήρε καρεκλάκια, μετά ζητούσαν όλοι. Αυτό μας έδειξε ότι δεν χρειάζεται να τους έχεις όλους μαζί σου από την αρχή. Θέλεις ένας να είναι σύμμαχός σου και αυτός θα τραβήξει περισσότερους. Το δεύτερο ήταν όταν ξεκίνησε η ομάδα επαγγελματιών, επιχειρηματιών, κατοίκων, οι «Friends of Trigono Athens – FOTA», και εκεί πάλι είδα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει το Τρίγωνο και αφού εμείς θα έχουμε φύγει.

94 οργανισμοί μαζί για τους Πρόσφυγες

Το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) διασυνδέει 94 διεθνείς και ελληνικούς φορείς που στηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε άμεση συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Λειτουργώντας με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ACCMR λειτουργεί στο πλαίσιο της Αντιδημαρχίας Μεταναστών και Προσφύγων και συντονίζεται από το Athens Partnership. Με αφορμή την αναφορά δράσης του Athens Partnership για το 2018, μιλήσαμε με τον Γιώργο Σαρελάκο, Υπεύθυνο Προγράμματος, τη Διονυσία Λαμπίρη, Συντονίστρια Προγράμματος και τη Μαρίνα Τομαρά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ACCMR, για το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα.

accmr team

Διονυσία Λαμπίρη (Συντονίστρια Προγράμματος), Μαρίνα Τομαρά (Υπεύθυνη Επικοινωνίας), Γιώργος Σαρελάκος (Υπεύθυνος Προγράμματος).

Ποια ήταν η ανάγκη που γέννησε το ACCMR;

Διονυσία: Στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης υπήρχε μεγάλη προσφορά υπηρεσιών για πρόσφυγες και μετανάστες από μια πλειάδα φορέων στην Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων, για να οργανώσει καλύτερα τις δικές του υπηρεσίες, χρειαζόταν να έχει μια συγκεντρωτική εικόνα, ενώ επίσης χρειαζόταν και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Μην ξεχνάμε ότι η προσφυγική κρίση ήταν πρωτοφανούς μεγέθους, με ομάδες προσφύγων και μεταναστών από πολλές διαφορετικές εθνότητες, με ανάγκες που άλλαζαν από μέρα σε μέρα.

Τι έκανε το ACCMR διαφορετικό;

Γιώργος: Το ACCMR ήταν το πρώτο συντονιστικό όργανο που έφερε σε άμεση επαφή τους οργανισμούς και φορείς που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό με τον Δήμο και τις υπηρεσίες του. Ο τρόπος που λειτούργησε το ACCMR ήταν επίσης μοναδικός. Από την έναρξη του Κέντρου με 35 φορείς-μέλη, το αρχικό πλαίσιο λειτουργίας διαμορφώθηκε μετά από συμμετοχική διαβούλευση με όλα τα μέλη. Έτσι διαμορφώθηκαν και οι 6 Επιτροπές Εργασίας του Κέντρου, με τα ίδια τα μέλη να προεδρεύουν σε κάθε Επιτροπή.

accmr meeting

Συνάντηση των μελών του ACCMR

Ποιο ήταν το αρχικό στοίχημα;

Διονυσία: Έπρεπε από νωρίς να δείξουμε ότι η λειτουργία του ACCMR θα διευκόλυνε τη δουλειά τόσο του Δήμου, όσο και των οργανώσεων. Σήμερα, όταν παρουσιάζουμε το πρόγραμμα στην Ευρώπη ως μοναδική πρακτική, μας ρωτούν, ‘πώς καταφέρατε να συντονίσετε τόσους φορείς;’ Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι το εγχείρημα στήθηκε  συμμετοχικά και οι φορείς συμμετέχουν εθελοντικά στις εργασίες του, με περισσότερους από 300 εκπροσώπους. Ένδειξη της αξίας του ACCMR αποτελεί ότι τα μέλη των Επιτροπών του ACCMR όλο και αυξάνονται, καθώς νέοι φορείς που μπαίνουν στον χώρο του προσφυγικού στην Αθήνα έρχονται από μόνοι τους στο Κέντρο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ACCMR;

Διονυσία: Η διαμόρφωση του Μηχανισμού Ετοιμότητας για μελλοντικές προσφυγικές κρίσεις. Ήταν ένα παράδειγμα συνεργασίας του Δήμου, των μελών του ACCMR και διεθνών οργανισμών. Μέσα από αυτήν την τριβή αναπτύχθηκε μια κοινή «γλώσσα» που γεφύρωσε τη διαφορά μεταξύ τους στην κουλτούρα και τον τρόπο λειτουργίας. Ο Μηχανισμός Ετοιμότητας ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και το Στρατηγικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, που επίσης αναπτύχθηκε μέσω του ACCMR.

preparedness mechanism

Εργασίες για την προετοιμασία του μηχανισμού ετοιμότητας.

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: λειτουργεί;

Γιώργος: Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, όμως το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να πετύχει διαφορετικά. Ο Δήμος ωφελήθηκε από την τεχνογνωσία και την ευελιξία των ιδιωτικών φορέων, που ο ίδιος δεν διαθέτει. Οι φορείς από την άλλη κέρδισαν άμεση πρόσβαση στη συνδιαμόρφωση πολιτικών και εργαλείων για τον Δήμο. Αυτό ήταν πραγματικά κάτι πρωτοποριακό. Για παράδειγμα, οι φορείς εντόπισαν κενά και υπέβαλαν προτάσεις για την κάλυψη διαφόρων αδυναμιών του Δήμου και ο Δήμος πήρε όλες αυτές συστάσεις και τις κατέστησε στρατηγικές προτεραιότητες. Έτσι προέκυψαν 65 προτάσεις για πιλοτικά προγράμματα.

Μαρίνα: Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν απαραίτητη: ο Δήμος έπρεπε να ανοιχτεί, να ακούσει, να αξιοποιήσει την πληροφορία και την τεγνογνωσία για να προσαρμόσει τις υπηρεσίες του. Οι οργανώσεις από την πλευρά τους, έπρεπε να αποδεχτούν ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας και συνεργασίας με τον Δήμο. Για το όφελος της πόλης, αυτό ήταν απαραίτητο – πρέπει να υπάρχει μια συνολική στρατηγική, που θα αποφασίζεται δημοκρατικά, σε επίπεδο των εκλεγμένων αντιπροσώπων, όχι μόνο με διάσπαρτες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Διονυσία: Και βέβαια η ίδια η δομή του δικού μας προγράμματος, ως μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία του Athens Partnership με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είχε την απαραίτητη ευελιξία ώστε να γίνει ο καταλύτης για αυτό το αποτελεσματικό «πάντρεμα».

accmr team2

 

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση της δουλειάς σου εδώ;

Μαρίνα: Βλέπω ότι βοηθάω τους φορείς να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία και άρα ότι μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους καλύτερα. Ακόμα και σε ανθρώπινο επίπεδο, σε έναν τομέα όπου οι εργαζόμενοι πιέζονται πάρα πολύ, βλέπω ότι το Κέντρο αποτελεί για αυτούς ένα πολύτιμο στήριγμα δικτύωσης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό σήμερα;

Διονυσία: Το ζήτημα είναι η ένταξη στην κοινωνία. Η έννοια της «ένταξης» δεν υπήρχε προηγουμένως στην ατζέντα κυβερνητικών πολιτικών, ενώ τώρα το κενό έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται. Βέβαια πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ένταξη αφορά όλους τους κατοίκους της πόλης, όχι μόνο τους πρόσφυγες, αλλά όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς, και την ίδια την αρμονική συνύπαρξη όλων στην πόλη.

Μαρίνα: Δυσκολίες βέβαια παραμένουν. Υπάρχουν πολλοί ετερόκλητοι πληθυσμοί, το οποίο κάνει τις στοχευμένες δράσεις, για παράδειγμα για ελληνομάθεια, αρκετά δύσκολες. Είναι επίσης σημαντικό να καταρρίπτονται συστηματικά τα στερεότυπα και οι φημολογίες που συχνά δημιουργούν αποδιοπομπαίους τράγους στο πρόσωπο των προσφύγων.

Ανοιχτά Σχολεία: η συνταγή για να αλλάξεις τις γειτονιές της Αθήνας

Σε 20 γειτονιές της Αθήνας, τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων προσφέρουν ανοιχτά προαύλια για όλους, καθώς και δωρεάν δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, καθημερινές απογεύματα και σαββατοκύριακα. Με αφορμή την αναφορά δράσης του Athens Partnership για το 2018, μιλήσαμε με την Ειρήνη Χαζάπη, Project Manager των Ανοιχτών Σχολείων, για το πρόγραμμα που έχει αλλάξει τις γειτονιές της Αθήνας.

irene

Η Ειρήνη Χαζάπη στο Ανοιχτό Σχολείο στα Πετράλωνα. Απόγευμα Τετάρτης και το σχολείο μετρά περισσότερους από εκατό επισκέπτες.

Σε 20 γειτονιές της Αθήνας, σχολεία ανοίγουν απογεύματα και σαββατοκύριακα, δημιουργώντας νέες «πλατείες» για όλους. Γιατί αυτή η απλή ιδέα δεν είχε υλοποιηθεί νωρίτερα;

Χρειαζόταν κάποιος να κάνει το πρώτο βήμα, να κινήσει γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εξασφαλίσει τη φύλαξη, την καθαριότητα και τον κατάλληλο φωτισμό των χώρων σε 20 γειτονιές της Αθήνας, ταυτόχρονα, καθημερινές και σαββατοκύριακα, σχεδόν όλο τον χρόνο.

Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς: να δεχτούν να ανοίξει το σχολείο σε νέους χρήστες πέρα από τη στενή σχολική κοινότητα, να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα και τις δράσεις του. Και βέβαια, να έρθουν φορείς, πολιτιστικά ιδρύματα, μουσεία, σύλλογοι, ιδιώτες. να προσφέρουν δράσεις εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, επαγγελματικής κατάρτισης.

Τα Ανοιχτά Σχολεία έχουν υλοποιήσει περισσότερες από διαφορετικές 500 δράσεις, πολλές από τις οποίες διαμορφώθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς. Πώς προέκυψε αυτό;

Γνωρίζαμε από την αρχή ότι το πρόγραμμα θα πετύχει σε βάθος χρόνου μόνο αν το αγκαλιάσει ο κόσμος στις γειτονιές. Κάθε γειτονιά εξέφρασε τις δικές της προτεραιότητες – προτίμηση σε μια δράση ψυχαγωγική, εκπαιδευτική ή υποστήριξη στην ανεύρεση εργασίας. Η συμμετοχή ήταν καθοριστική και από την άλλη πλευρά, των φορέων που προσέφεραν τις δράσεις: έγινε ανοιχτό κάλεσμα προς ιδιωτικούς φορείς, ομάδες πολιτών, οποιονδήποτε ιδιώτη, ήθελε να σχεδιάσει και να προτείνει μια δράση που θα απαντούσε στις τοπικές ανάγκες.

Στην πορεία, έγινε μια περαιτέρω συντονισμένη προσπάθεια του Δήμου να έρθουν και μεγάλες εταιρίες, όπως η Microsoft, η COSMOTE, η Cisco και πολλές ακόμα. Την πρωτοβουλία αγκάλιασαν και μεγάλοι οργανισμοί, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Σε ποιους απευθύνονται οι δράσεις των Ανοιχτών Σχολείων;

Σε όλους! Τα Ανοιχτά Σχολεία έγιναν ο καθρέφτης της κάθε γειτονιάς. Σχεδιάστηκαν στοχευμένες δράσεις για πολλές ειδικές ομάδες: για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, για έγκυες μητέρες στο δεύτερο παιδί, για την τρίτη ηλικία... Δεν είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνώρισε το πρόγραμμα ως «βέλτιστη πρακτική σε θέματα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένταξης μεταναστών”: είδαν μια δομή όπου ειδικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, έρχονταν σε άμεση επαφή, με δημιουργικό τρόπο, με πολλές άλλες «ομάδες», με μια ανοιχτή γειτονιά.

swing

Οι συμμετέχοντες της δράσης swing από το Ανοιχτό Σχολείο στην Ακαδημία Πλάτωνος και την Κυψέλη παρουσιάζουν χορευτικό στο Ανοιχτό Σχολείο στα Πετράλωνα.

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: λειτουργεί;

Η επιτυχία του προγράμματος θα ήταν αδύνατη χωρίς αυτή τη σύμπραξη. Έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα για πειραματισμό, διάλογο με τις γειτονιές και προσαρμογή στις ανάγκες τους, το οποίο απαιτεί μια ευελιξία που ο δημόσιος τομέας από μόνος του δεν διαθέτει. Τo Athens Partnership είχε καταλυτικό ρόλο στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του προγράμματος, δίνοντας ένα μοντέλο συστηματική παρακολούθησης, με έμφαση στην αξιολόγηση και σε μετρήσιμα αποτελέσματα, ώστε να γίνονται συνεχώς οι απαιτούμενες προσαρμογές.

Από την άλλη, χωρίς την ενεργό συμμετοχή του Δήμου και την καταλυτική υποστήριξη της Αντιδημαρχίας για το Παιδί, δεν θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα κοινωφελές πρόγραμμα, με γνώμονα το όφελος του πολίτη στις γειτονιές, με δημοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή των δράσεων, που αξιολογούνται από ειδική ομάδα και τελικά όσες προχωρούν προς υλοποίηση εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είχατε συνέργειες με άλλα προγράμματα του Athens Partnership;

Επειδή είμαστε το πρόγραμμα που έχει δράση στις γειτονιές της πόλης συνεργαστήκαμε με τα περισσότερα προγράμματα του Athens Partnership. 7 από τα 25 Ανοιχτά Σχολεία «μεταμορφώθηκαν» με το πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα, στη χριστουγεννιάτικη γιορτή ήρθαν από το Πρόγραμμα Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου για να ζωγραφίσουμε μαζί αστέρια για τις βιτρίνες των μαγαζιών, συμμετείχαμε στο Κέντρο Συντονισμού για Θέματα Μεταναστών και Προσφύγων για να σχεδιάσουμε μαζί ένα πλαίσιο για την χρήση των σχολείων σαν κέντρα άτυπης εκπαίδευσης, με το Athens Digital Lab και το Ψηφιακό Συμβούλιο πετύχαμε να έρθουν στα Ανοιχτά Σχολεία εταιρίες επικοινωνίας και τεχνολογίας για δράσεις, φτιάξαμε την πρώτη υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη για να γιορτάσουμε την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 - και η λίστα δεν τελειώνει εδώ!

Ποια είναι για σένα η μοναδική καινοτομία του προγράμματος, που συνέβαλε και στη βράβευση της Αθήνα ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 2018;

Ήρθαμε σε άμεσο διάλογο με τις γειτονιές, για να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και να ακούσουμε τις ανάγκες τους. Και στη συνέχεια προσκαλέσαμε μια σειρά ιδιωτικών φορέων, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά έφεραν τις δράσεις τους στις γειτονιές της Αθήνας, να προσφέρουν τη δική τους εμπειρία και εξειδίκευση. Όλο αυτό το εγχείρημα, χρειάστηκε έναν πολύ σοβαρό κεντρικό σχεδιασμό, για να πετύχει ένα εξαιρετικά συμμετοχικό και δημοκρατικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι έδωσε μια πολύ συγκεκριμένη έννοια στην καινοτομία, στραμμένη προς στην κοινωνία και προς αληθινές, καθημερινές ανάγκες.

Summer camps στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

open schools

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς, που σε κάποια σχολεία του δήμου Αθηναίων σημαίνει την έναρξη των διακοπών στο σχολείο! Για 4η συνεχή χρονιά, ο δήμος Αθηναίων ανοίγει σχολικά κτίρια και προσφέρει δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, δράσεις τεχνολογίας, άθλησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού για όλους. Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιούνται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τον συντονισμό του Athens Partnership.

Σε 20 γειτονιές της Αθήνας, τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων παραμένουν ανοιχτά καθημερινές απογεύματα και σαββατοκύριακα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, δημιουργώντας νέες «πλατείες» στις γειτονιές, ενώ το καλοκαίρι σε ορισμένα σχολεία υλοποιούνται summer camps. Με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης, προσφέρονται δωρεάν δράσεις ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλες τις ηλικίες, που σχεδιάζονται με γνώμονα τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς της Αθήνας. Το φετινό καλοκαίρι στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει δράσεις στους άξονες: αθλητισμός, τεχνολογία, πολιτισμός, δημοκρατία, ψυχαγωγία, περιβάλλον.

Τα θερινά τμήματα (summer camps) θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουνίου 2019, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, κάθε κύκλος έχει διάρκεια μία εβδομάδα, το ωράριο είναι 8.00-4.00μμ, με ώρα προσέλευσης και ώρα αποχώρησης 3.00-4.00μμ. Στην περιγραφή κάθε δράσης αναφέρεται η ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται. Αναλυτικές οδηγίες εγγραφής στο www.athensopenschools.gr ή στα τηλέφωνα 2103462335 και 2103416771 τα οποία θα λειτουργούν 9 – 3μμ για τις ημέρες των εγγραφών. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του προγράμματος στο Facebook.

pictoor.jpg

Αναλυτικά οι δράσεις των θερινών τμημάτων – summer camps:
Ο φορέας  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ θα υλοποιήσει τη δράση «Το σχολείο αλλιώς» στο 57ο/61ο Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό, στο 76ο Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα,  στο 132ο Δημοτικό Σχολείο στη Γκράβα και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Παγκράτι.
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει με τις συλλογές του και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το σχολείο αλλιώς" στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών στη γειτονιά τους, να βιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης και της συνεργασίας μέσα από παιχνίδι, κατασκευές, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, εικαστικά κλπ και να δράσουν σαν ενεργοί πολίτες με τον δικό τους τρόπο. Στο εκπαιδευτικό/καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμβάλει και η εκπαιδευτικός Σία Κυριακάκου. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά που θα πάνε Α΄ Δημοτικού έως και σε παιδιά που ολοκλήρωσαν την ΣΤ΄ Δημοτικού χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες, υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΙΚΕ θα υλοποιήσει τη δράση «Φτιάξε τη γη σου» στο 135ο Δημοτικό Σχολείο στου Γκύζη και στο 26ο Δημοτικό Σχολείο στη Κυψέλη.
Κάθε μια από τις μέρες της  δράσης οι μαθητές με την καθοδήγηση των συντονιστών παιδαγωγών θα ανακαλύπτουν ένα από τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Τα οικοσυστήματα που έχουν επιλεγεί είναι η θάλασσα, η στεριά , το γλυκό νερό και η πόλη. Τα χαρακτηριστικά κάθε οικοσυστήματος, η χλωρίδα και η πανίδα, η επίδραση του ανθρώπου σε αυτό και προτάσεις για μια εναλλακτική συμπεριφορά αποτελούν τους βασικούς θεματικούς πυλώνες γύρω από τους οποίους θα οργανωθούν οι καθημερινές δραστηριότητες.  Κάθε μέρα θα συνδυάζεται η σύντομη χρήση ποιοτικού οπτικο-ακουστικού υλικού με σωματικά παιχνίδια βασισμένα σε θεατρικές αρχές, κατασκευή χειροτεχνίας, παιχνίδια γνώσεων και αφήγηση παραμυθιού ως αφετηρία διαλόγου.  Η δράση απευθύνεται σε παιδιά που θα πάνε Α΄ Δημοτικού έως και σε παιδιά που ολοκλήρωσαν την ΣΤ΄Δημοτικού. Η δράση υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας DRASIS CAMP IKE θα υλοποιήσει τη δράση «Ο γύρος του κόσμου σε 5 ημέρες» στο 76ο Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα,  στο 135ο Δημοτικό Σχολείο στου Γκύζη,  στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Παγκράτι και στο 57ο/61ο Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό.
Ένα ταξίδι στον κόσμο γεμάτο μουσική, χορό, εικαστικές δημιουργίες, κατασκευές, αθλήματα, ξεγνοιασιά και ατελείωτο παιχνίδι για τους μικρούς παραθεριστές των Ανοιχτών Σχολείων. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά που θα πάνε Α΄ Δημοτικού έως και σε παιδιά που ολοκλήρωσαν την ΣΤ΄ Δημοτικού χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες. Η δράση υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ θα υλοποιήσει τη δράση «Χρώματα και μουσική απλωμένα σε σκοινί», στο 76ο Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα και στο 45ο Δημοτικό Σχολείο στη Κυψέλη.

Κάθε μέρα στο σχολείο τα παιδιά θα απασχολούνται δημιουργικά και θα ψυχαγωγούνται παίζοντας με τέχνες και τεχνικές. Δίνοντας έμφαση στο παιχνίδι, την μουσική, την κίνηση και τη δημιουργικότητα τα παιδιά θα εκφραστούν ατομικά και ομαδικά. Οι ιδέες τους θα αποτυπωθούν σε έργα (κούκλες, αφίσες, γλυπτά, κ.ά) που θα παράξουν. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν και θα διακοσμήσουν την αυλή του σχολείου, την τελευταία αποχαιρετιστήρια ημέρα της εβδομάδας, η οποία θα είναι μια γιορτή γεμάτη μουσική. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά που θα πάνε Α΄ Δημοτικού έως και σε παιδιά που ολοκλήρωσαν την ΣΤ΄Δημοτικού χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ θα υλοποιήσει τη δράση «Μικροί πρωταθλητές εν δράσει» 26ο Δημοτικό Σχολείο στη Κυψέλη, στο 57ο/61ο Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό και στο 135ο Δημοτικό Σχολείο στου Γκύζη.
Δράσεις καλοκαιρινής απασχόλησης με ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, τοξοβολίας, χορούς, παιχνίδια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παιχνίδια.  Η δράση απευθύνεται σε παιδιά που θα πάνε Α΄ Δημοτικού έως και σε παιδιά που ολοκλήρωσαν την ΣΤ΄ Δημοτικού χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες, υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας  CHALLEDU θα υλοποιήσει τη δράση «Μικροί επιστήμονες» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Παγκράτι, στο 132ο Δημοτικό Σχολείο στη Γκράβα,  στο 76ο Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα,  στο 57ο/61ο Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό, και στο 45ο Δημοτικό Σχολείο στη Κυψέλη.
Τα παιδιά ως "Μικροί επιστήμονες" ανακαλύπτουν μέσα από παιχνίδια, πειράματα, κατασκευές, παραμύθια, θεατρικά και εικαστικά το μαγικό κόσμο των επιστημών. Ρομπότ που ζωγραφίζουν, έλικες DNA από φράουλες, τηλεσκόπια, λεμόνια που παράγουν ρεύμα και άλλα απίθανα περιμένουν τους μικρούς επιστήμονες να τα κατασκευάσουν και να πειραματιστούν. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά που θα πάνε Α΄ Δημοτικού έως και σε παιδιά που ολοκλήρωσαν την ΣΤ΄ Δημοτικού χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες,  υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

O φορέας ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΙΛΟΓΗ θα υλοποιήσει τη δράση «Summer camp 2019 για παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος» στο 8ο/106ο & 9ο Ειδικό Δημοτικό, στο Γουδή.
Δράση με χρώμα και αρώματα καλοκαιριού για παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Η δράση θα υλοποιείται σε 6 τμήματα στα οποία θα συμμετέχουν από 3 έως 7 παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδο τους. Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα προσφέρουν στα παιδιά διαφορετικά ερεθίσματα και θεραπευτικές ιδιότητες. Η δράση υλοποιείται καθημερινά για δύο εβδομάδες και έχει διάρκεια τέσσερις ώρες.
 
Επικοινωνία
info@athensopenschools.gr
210 34 62 335 (10:00-13:00)

Μύηση στον αθλητισμό μέσα από τα Ανοιχτά Σχολεία

Σε 20 γειτονιές της Αθήνας, τα Ανοιχτά Σχολεία προσφέρουν ελεύθερους χώρους με δωρεάν δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και ανοιχτά προαύλια για ελεύθερο παιχνίδι και παρέα, καθημερινές απογεύματα και σαββατοκύριακα. Μιλήσαμε με την κυρία Σμαράγδα Σερέτη, γυμνάστρια στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) , υπεύθυνη των δράσεων αθλοπαιδιών που προσφέρονται στα Ανοιχτά Σχολεία και απευθύνεται σε παιδιά τρίτης ως και έκτης δημοτικού.

opanda_smaradga_sereti

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συμμετοχή σας στα Ανοιχτά Σχολεία;

Το πρόγραμμα το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, οι δημότες και τα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά απευθυνόμασταν σε παιδιά Δ’ Ε’ ΣΤ’ και λόγω της ζήτησης από τους δημότες το επεκτείναμε και στα παιδιά της Γ’ τάξης του Δημοτικού.

Είναι πραγματικά αξιοζήλευτο το ενδιαφέρον των παιδιών του Δημοτικού που με τόση χαρά λαμβάνουν μέρος στη δράση. Αυτό μας δίνει τη δύναμη για συνέχιση και για επέκταση σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων.

Πολύ καλή υπήρξε και η συνεργασία με την Ομάδα Διαχείρισης του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων η οποία βοήθησε στο να υλοποιηθεί αυτή η δράση.

Πώς είναι η επαφή σας με τις γειτονιές της Αθήνας; Έχει η δράση την ανταπόκριση που περιμένατε;

Ως υπεύθυνη της δράσης έχω επικοινωνήσει με όλες τις γειτονιές και έχω έρθει σε επαφή με διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς και γονείς, με σκοπό την προώθηση της δράσης. Παράλληλα, επισκέπτομαι τα σχολεία, συζητώ με τους συναδέλφους και γενικότερα προσπαθώ να αφουγκράζομαι τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς.

athlopaidies.jpg

Η δράση έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από αυτή που περιμέναμε λόγω του ότι η συμμετοχή σε αυτήν είναι δωρεάν, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν και να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό.

Ναι, το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς και τα παιδιά καθώς βρίσκονται σε έναν οικείο χώρο, αθλούνται και ψυχαγωγούνται μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αναπτύσσουν φίλαθλη συμπεριφορά, κατανοούν τις έννοιες της συμμετοχής σε ομάδα, τη συνεργασία και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσετε και να υλοποιήσετε τη συγκεκριμένη δράση στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων;

Βασικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της δράσης ήταν τα παιδιά, οι αυριανοί φίλαθλοι και αθλητές, να γνωρίσουν τα αθλήματα, να μυηθούν στην αθλητική ιδέα και ταυτόχρονα να αντιληφθούν την αξία της συμμετοχής, ελεύθερα, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από κάποιες υποχρεώσεις.

athlopaidies 2.jpg

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία; Πώς θα αξιοποιήσετε ή έχετε αξιοποιήσει το feedback από την υλοποίηση των δράσεων;

Το όφελος από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία είναι ότι δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες, φίλαθλη συμπεριφορά, να αγαπήσουν περισσότερο το σχολείο τους, να κατανοήσουν την έννοια της συμμετοχής σε ομάδα και γενικά τη συνεργασία. Επίσης, αντλούμε δύναμη για συνέχιση του προγράμματος καθώς και υλοποίησή του σε περισσότερα σχολεία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Σκοπεύετε να διευρύνετε τους ορίζοντες της δράσης ή να την εξελίξετε;

Ιδανικά θα επιθυμούσα η δράση να ξεκινάει από το νηπιαγωγείο ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό, να καλλιεργήσουν διαπροσωπικές σχέσεις, να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Θα προσπαθήσουμε να τη διευρύνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Βρες τα Ανοιχτά Σχολεία στον χάρτη.

Ανοιχτά και Ασφαλή Σχολεία σε 20 γειτονιές της Αθήνας

Σε 20 γειτονιές της Αθήνας, τα Ανοιχτά Σχολεία προσφέρουν ελεύθερους χώρους με δωρεάν δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και ανοιχτά προαύλια για ελεύθερο παιχνίδι και παρέα. Απογεύματα καθημερινές μέχρι το βράδυ και τα σαββατοκύριακα, μια μεγάλη ομάδα φροντίζει ώστε να υπάρχει ασφάλεια στα προαύλια, κατάλληλες αίθουσες και ενημέρωση για τις δράσεις που προσφέρονται. Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας βρίσκονται οι σχολικοί φύλακες του δήμου Αθηναίων. Μιλήσαμε με τον Αχιλλέα Σιδεράκη, Σχολικό Φύλακα στο 76ο Ανοιχτό Δημοτικό Σχολείο, στα Άνω Πετράλωνα.

76ο_Ανοιχτό Σχολείο Φύλακας.jpg

Ποια αλλαγή παρατηρήσατε στη γειτονιά σας από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων;

Η γειτονιά έχει αλλάξει, αφού το σχολείο έχει γίνει χώρος συγκέντρωσης και σημείο αναφοράς της περιοχής. Επίσης, λόγω έλλειψης φωτισμού στη γειτονιά, έχει βοηθήσει πολύ το γεγονός ότι το σχολείο παραμένει ανοιχτό και φωτισμένο μέχρι αργά το βράδυ.

76.jpg

Τι εισπράττετε από τους συμμετέχοντες των δράσεων;

Ακούω συνέχεια θετικά σχόλια για το πρόγραμμα και τις δράσεις του και για το ανοιχτό προαύλιο. Αρέσει πολύ στον κόσμο το ότι έρχεται σε ένα περιβάλλον προστατευμένο. Οι άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια μέσα στο σχολείο σε σχέση με τις πλατείες, ειδικότερα οι γονείς.

76 filakas.jpg

Αισθάνεστε ότι η προσωπική σας συμμετοχή στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων έχει ουσιαστικό ρόλο;

Θεωρώ πως έχει ουσιαστικό ρόλο. Γονείς, παιδιά, ηλικιωμένοι, εκπαιδευτές, άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, ενήλικες, κάτοικοι της γειτονιάς ή και όχι, έρχονται στο σχολείο για να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή απλά να καθίσουν στο προαύλιο. Αυτός ο κόσμος χρειάζεται έναν συντονισμό από την πλευρά μου για να μπορέσει να συνυπάρξει αρμονικά μέσα στον χώρο.

Τι θα λέγατε σε άλλους συναδέλφους σχολικούς φύλακες που δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με τα Ανοιχτά Σχολεία;

Ήδη έχω πει στους συναδέλφους μου, στις συνελεύσεις του σωματείου μας, ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν αν τους ζητηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Θεωρώ ότι μέσω των Ανοιχτών Σχολείων εδραιώνεται η δουλειά μας, καθώς έτσι μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα, τόσο στη σχολική όσο και στην τοπική κοινότητα, φτάνοντας στην ουσία της υπηρεσίας μας.  

76 anoixto sxoleio.jpg

Θα θέλατε να προσθέσετε κάποιο σχόλιο για τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων;

Πιστεύω ότι τα Ανοιχτά Σχολεία ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, καθώς άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων βρίσκονται στον ίδιο χώρο και είτε συνεργάζονται, είτε παίζουν είτε συζητάνε.

Τέλος, στο σχολείο μου, στο 76ο Ανοιχτό Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα, θεωρώ, ότι σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του προγράμματος, έπαιξε και η θετική διάθεση που έδειξε από την αρχή η διοίκηση του σχολείου, να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας το σχολείο προς τη γειτονιά.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Greek Instagramers Events στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

Η ομάδα Greek Instagramers Events δημιουργήθηκε το 2013 με στόχο την συσπείρωση των φίλων της φωτογραφίας, δημιουργώντας ένα βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης, επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών. Διοργανώνει δημιουργικές και κοινωνικές δραστηριότητες σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας με ανοιχτή συμμετοχή για όλους. Μέσα από αυτές τις δράσεις αναδεικνύεται το ταλέντο των φίλων της φωτογραφίας και καλλιεργείται το ομαδικό και δημιουργικό πνεύμα .

Instagramers_190112-DSC_0078.jpg

Η δράση που υλοποιήθηκε στα Ανοιχτά Σχολεία, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2018, απευθυνόταν σε ενήλικες και είχε τίτλο «Σεμινάριο Δημιουργικής Φωτογραφίας». Στόχος του σεμιναρίου ήταν να λάβουν οι συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις της λήψης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της φωτογραφικής τους σκέψης.

 Μιλήσαμε με την Έλλη Αγιαννίδη και τον Γιώργο Βέργαδο από τους Greek Instagramers Events , για την συνεργασία τους με τα Ανοιχτά Σχολεία.

Πώς ταίριαξε η αποστολή σας με τα Ανοιχτά  Σχολεία;

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των Greek Instagramers Events θέλαμε να βοηθάμε τον κόσμο να αξιοποιεί τον ελεύθερο του χρόνο δημιουργικά και να εξελίσσεται στην τέχνη που αγαπά. Ο θεσμός των Ανοιχτών Σχολείων ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία μας, αφού παρακινεί τον κόσμο στον να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του με ενδιαφέρουσες, δημιουργικές δράσεις.

Ποια δράση υλοποιήσατε;

Η δράση «Σεμινάριο Δημιουργικής Φωτογραφίας» φιλοξενήθηκε στο 76ο Δημοτικό Σχολείο Πετραλώνων. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, τις Κυριακές, αποτέλεσε την ομορφότερη στέγη για τα μαθήματά μας.

Είχε η δράση σας την ανταπόκριση που ελπίζατε;

Η απήχηση ήταν τεράστια και δημιουργήθηκαν 2 τμήματα των 70 ατόμων το καθένα. Οι συμμετέχοντες ερχόντουσαν από κάθε γωνιά της Αθήνας στα Πετράλωνα, ανακαλύπτοντας έτσι μια καινούρια, ξεχωριστή γειτονιά. Όλοι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι και εντυπωσιασμένοι από το γεγονός πως πλέον τα σχολεία μπορούν να αποτελούν σημείο συνάντησης επιμορφωτικών και κοινωνικών δράσεων.

Instagramers+1.jpg

Τι κερδίσατε μέσα από τη συμμετοχή σας στα Ανοιχτά Σχολεία;

Αγγίξαμε ένα καινούργιο κοινό, καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο φωτογραφίας μας γνώρισαν για πρώτη φορά. Οι θετικές κριτικές που αποκομίσαμε ανέδειξαν το ενδιαφέρον και την αγάπη του κόσμου τόσο για τη δημιουργική μας δράση όσο και για το συνολικό πρόγραμμα των Ανοιχτών Σχολείων. Το αποτέλεσμα της υπέροχης αυτής συνεργασίας ήταν τρεις εκθέσεις που διοργανώσαμε με τους συμμετέχοντες της δράσης αυτής οι οποίες αποτύπωσαν τις νέες δεξιότητες που αποκτήθηκαν από τους συμμετέχοντες στα μαθήματα που παρακολούθησαν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Η μεγάλη απήχηση του κόσμου στις δράσεις μας οι οποίες πραγματοποιούνται με ανοιχτή συμμετοχή τα τελευταία 6 χρόνια  μας γεμίζει χαρά και μας καλλιεργεί την έμπνευση για ακόμα πιο όμορφες και εποικοδομητικές δράσεις.

Η συνεργασία μας με τα Ανοιχτά Σχολεία μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε ξανά με το πρόγραμμα αυτό. Γι’ αυτό βρισκόμαστε στη διαδικασία αναζήτησης νέων κατάλληλων συνεργατών, καθηγητών φωτογραφίας, προκειμένου να μπορέσουμε να στείλουμε πρόταση για νέα επιμορφωτική δράση.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

"Το παιδί μου είναι πιο χαρούμενο, πιο ήρεμο και έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στην καθημερινότητα."

Συνεντεύξεις γονέων παιδιών που συμμετέχουν στη δράση «Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή» που υλοποιείται από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΙΛΟΓΗ, στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 7-14 ετών με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Περιλαμβάνει αθλοπαιδιές, κατασκευές, ζωγραφική, μουσική, παραμύθι και υλοποιείται στις αίθουσες του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Γουδί.

Γονείς παιδιών συμμετεχόντων στη δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΙΛΟΓΗ.jpg

Μιλήσαμε με τη νέα παρέα από 7 μαμάδες παιδιών που μαζεύονται κάθε βδομάδα από πολλές διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. Πίνουμε μαζί τους έναν καφέ στη γειτονική καφετέρια, συζητώντας για την καθημερινότητα που βιώνουν αυτές και τα παιδιά τους.

Τι σας έφερε στα Ανοιχτά Σχολεία;

1 (2).jpg

Κατερίνα: Πριν από τη δράση των Ανοιχτών Σχολείων δεν είχα καμία επαφή με άλλους γονείς, παρότι το παιδί μου είναι σε ειδικό σχολείο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αισθάνομαι μοναξιά και περιθωριοποίηση όταν συναναστρεφόμουν γονείς τυπικών παιδιών. Με τη συμμετοχή του γιου μου στη δράση, γνώρισα γονείς που αντιμετωπίζουν την ίδια καθημερινότητα με εμένα και, το σημαντικότερο, το παιδί μου είναι πιο χαρούμενο και πιο ήρεμο ενώ έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στην καθημερινότητα.

3.jpg

Άννα: Δεν υπάρχουν πολλοί φορείς ή οργανώσεις που να κάνουν δράσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς κόστος και είναι δύσκολο για τους γονείς να πληρώνουν συνέχεια για κάτι που θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν, όπως γίνεται στα Ανοιχτά Σχολεία.

Τι αποτέλεσμα έχεις δει από τη συγκεκριμένη δράση;

Μαραλέντα: Ο γιος μου είναι πιο ήρεμος, έχουν μειωθεί οι εμμονές του και οι στερεοτυπίες, λειτουργεί καλύτερα μέσα στην ομάδα και έχει περισσότερη όρεξη για παιχνίδι. Με τη συμμετοχή του παιδιού μου στη δράση βγήκα και εγώ από το καβούκι μου, γιατί είχα κλειστεί πολύ. Γνώρισα άλλες μαμάδες και κοινωνικοποιήθηκα εκ νέου.

Βιολέττα: Είναι η τρίτη χρονιά που παρακολουθεί το παιδί μου τη δράση και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει κοινωνικοποιηθεί, κάνει νέες δραστηριότητες, γυμνάζεται, αλλά και εγώ έχω γνωρίσει άλλους ανθρώπους και κάνω παρέα μαζί τους.

Χριστίνα: Ο γιος μου μέσα από τη δράση έγινε πιο εκδηλωτικός, τόσο μαζί μου όσο και με άλλα άτομα. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ελεύθερος χρόνος και για μένα.

Τι αλλαγή έχετε δει στην καθημερινότητά σας;

Άννα: Η καθημερινότητά μου έχει επιβαρυνθεί με την προσέλευση στη δράση, καθώς έρχομαι από μακριά, αλλά ειλικρινά, αυτό δεν έχει καμία σημασία όταν βλέπω το παιδί μου να περνάει ωραία, να κοινωνικοποιείται και να κάνει νέους φίλους.

Τι άλλο θα ήθελες από τη δράση;

4.jpg

Χριστίνα: Θα θέλαμε να συνεχίσει η δράση στα summer camps και να είναι περισσότερες ώρες, δεδομένου ότι η ανάγκη απασχόλησης των παιδιών το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη, ιδίως για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τι άλλο έχει προσφέρει το Ανοιχτό Σχολείο στη γειτονιά;

Ασπασία: Λόγω του ότι το σχολείο είναι Ανοιχτό και υπάρχει φύλακας, δε φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Εξάλλου σχεδόν πάντα υπάρχει κόσμος στο προαύλιο»

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι κυρίες, Στακάκη Ασπασία, Στασινοπούλου Χριστίνα, Λιπίνσκα Βιολέττα, Πούντου Άννα, Μπεκάϊ Ελιόνα, Μπόριτσι Μαραλέντα και Κατερίνα Λεβάκη.

 

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

 

ΜΕΤΑδραση: “Στα Ανοιχτά Σχολεία, πραγματοποιούμε το όνειρο πολλών παιδιών”

Η ΜΚΟ Μετάδραση εξειδικεύεται στον τομέα της διερμηνείας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, υλοποιεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και μαθηματικά για παιδιά ηλικίας 6-18 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και σε ελληνόπουλα, με στόχο να μπορέσουν τα παιδιά να καλύψουν ορισμένα βασικά κενά τους και να παρακολουθήσουν κανονικά το δημόσιο σχολείο.

Μιλήσαμε με τη Νικολέτα Δημητρούκα, Υπεύθυνη εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

metadrasi dimitrouka

Ποιο ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσετε και να υλοποιήσετε τη συγκεκριμένη δράση;

Το βασικό κίνητρο ήταν η επιθυμία της ΜΕΤΑδρασης να προετοιμάσει κατάλληλα παιδιά πρόσφυγες, μετανάστες και ελληνόπουλα για την ομαλή ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση και τη σχολική κοινότητα συνολικά.

Στα Ανοιχτά Σχολεία, μας δόθηκε η δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί το όνειρο πολλών παιδιών, προσφύγων και ελληνοπαίδων: την ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση του σχολείου.

Με ποιον τρόπο προωθείται η ένταξη των παιδιών στο σχολείο και στην κοινωνία;

Η διεξαγωγή των μαθημάτων σ’ ένα καθαρά σχολικό περιβάλλον προετοιμάζει τα παιδιά για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στο πρωινό σχολείο. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να βγουν από τα camps, αποτρέποντας έτσι την γκετοποίησή τους

Η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και προσφυγόπουλων στο πρόγραμμα δείχνει ότι υπάρχει διάθεση αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε έντονη επιθυμία από όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής, να παίξουν μαζί στο προαύλιο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη δράση.

Metadrasi Open Schools.jpg

Η συνεργασία σας με το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων»;

Είναι πολύ σημαντικό για μας ότι τα Ανοιχτά Σχολεία διαχειρίζονται το γραφειοκρατικό μέρος της διαδικασίας για τη συμμετοχή ενός φορέα στο πρόγραμμα, με βασικό γνώμονα τη διευκόλυνση του φορέα. Επίσης, σημαντικό είναι να συνεργάζεσαι με ανθρώπους πρόθυμους να ακούσουν το πρόβλημά σου και λειτουργώντας ευέλικτα να δώσουν τη λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, χωρίς να ξεφεύγουν από το καθορισμένο πλαίσιο. 

Το προσφυγικό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Πώς αντιδρούν οι γειτονιές της Αθήνας στην προσπάθειά σας;

Οι γειτονιές γενικά αγκαλιάζουν το πρόγραμμα, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο αυτό γίνεται εξαρτάται από την εξοικείωση που έχει κάθε γειτονιά με το προσφυγικό ζήτημα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας σε σχέση με τη δράση αυτή;

Παρόλη την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της δράσης μας ωθεί να συνεχίσουμε, με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, προκειμένου να παραμείνουμε συνεπείς απέναντι σε όλα αυτά τα παιδιά που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και αναπτύσσουν διαρκώς τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Τα Ανοιχτά Σχολεία χτίζουν γέφυρες και για έφηβους πρόσφυγες

Δύο απογεύματα την εβδομάδα, 15 έφηβοι πρόσφυγες από τη Συρία περπατούν στα σοκάκια της Πλάκας, μέχρι το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο στην οδό Αδριανού, για να μάθουν "Αγγλικά μέσα από κόμικς".

anoixta-sxoleia-agglika-comix

"Στόχος μας ήταν η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα [13-18 ετών], επειδή οι έφηβοι είναι η πιο παραμελημένη ομάδα - η χαμένη γενιά", μας λέει η Μάρα Βανδώρου, μία από τις τέσσερις καθηγήτριες του μαθήματος. «Είχαμε συγκεκριμένους στόχους: να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο, ασφαλές περιβάλλον και να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο όπου, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, τα παιδιά θα δεσμεύονταν να ενισχύσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες». Το μάθημα συνδιοργανώθηκε και διδάχθηκε μαζί με τη Δήμητρα Αδαμοπούλου, τη Σοφία Μπερλή, τη Γεωργία Οικονόμου και τη Λήδα Τσενέ.

anoixta-sxoleia-mathima

Τα “Αγγλικά μέσα από κόμιξ” ήταν προϊόν της συνεργασίας του Προγράμματος Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο, μέρος του ESTIA, που υλοποιείται μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του δήμου Αθηναίων, και της Comicdom Press, για να συνδημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα βοηθούσε τους νέους πρόσφυγες που ζουν σε μια νέα πόλη να καλύψουν τα γνωστικά κενά τους. Στόχος είναι όχι μόνο η ενίσχυση των δεξιοτήτων ανάγνωσης, αλλά και η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, προσφέροντας ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον έξω από τα σπίτια τους.

anoixta-sxoleia-mathima-agglikon-me-comix

"Βγαίνοντας έξω και περπατώντας στους δρόμους της Πλάκας για το σχολείο, νιώθω ένα τόσο ζεστό συναίσθημα, σαν να είμαι πίσω στο σπίτι μου για λίγο”, λέει ο 17χρονος Εμάντ, καθώς περιγράφει τις ομοιότητες μεταξύ της πρώην γειτονιάς του στην περιοχή Souq Al-Hamidiya της Δαμασκού και την Πλάκα της Αθήνας. Από τον καιρό που έφτασε στην Ελλάδα, οι μοναδικές του δραστηριότητες είναι μέσα από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων και οι συναντήσεις με τους φίλους του από την τάξη μια φορά την εβδομάδα για να παίξουν ποδόσφαιρο.

anoixta-sxoleia-agglika-me-comix

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων βοηθούν να αφαιρεθούν τα εμπόδια απέναντι στην ένταξη στην κοινωνία, προσφέροντας ευκαιρίες στους εφήβους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να μοιράζονται νέες εμπειρίες. Περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ζουν σήμερα στην περιοχή της Αττικής, με επιπλέον 7.500 σε πόλεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Τον Απρίλιο του 2018, τα Ανοιχτά Σχολεία αναγνωρίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως βέλτιστη πρακτική για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, ενώ, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες του Athens Partnership, όπως το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, οδήγησε στην αναγνώριση της Αθήνας ως "Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018".

anoixta-mathima-gia-prosfyges-me-comix

Ο Ράμι, ένας 16χρονος συμμετέχων στο μάθημα, λέει: "Η γλώσσα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και έχω δει πώς με κάνει πιο πλούσιο. Το χρησιμοποιώ για να αλληλεπιδρώ με τους Έλληνες με περισσότερη αυτοπεποίθηση». Προσθέτει ότι η δραστηριότητα αυτή αφορά τόσο την εκμάθηση της γλώσσας, όσο και την ευκαιρία να βρεθεί με νέους φίλους σε διάφορα μέρη της πόλης. Όταν τον ρωτάμε αν υπάρχει κάτι κάτι που δεν του αρέσει στο μάθημα, μας λέει: «Ότι μπορεί να τελειώσει μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος μαθημάτων».

anoixta-me-comix
anoixta-sxoleia-comix

Τα ονόματα των παιδιών έχουν αλλαχθεί.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

H δράση αποτελεί πρωτοβουλία της Παροχής Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο του δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της Comicdom Press, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων.

Το μάθημα συνδιοργανώθηκε και διδάχθηκε μαζί με τη Δήμητρα Αδαμοπούλου (Comicdom Press), τη Σοφία Μπερλή (EATA), τη Γεωργία Οικονόμου (EATA), ΤΗ Μάρα Βανδώρου (ΕΑΤΑ) και τη Λήδα Τσενέ (Comicdom Press). Η δράση υποστηρίχθηκε από τους διερμηνείς του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο, Nabil Παπαδόπουλο, Reem Jayusi, Έλενα Χατζηλάρη και Amgad Faik.

"Έφτιαξε η ζωή μας": πώς τα Ανοιχτά Σχολεία αλλάζουν τις γειτονιές της Αθήνας

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων στηρίχτηκαν σε μια πολύ απλή, αλλά επαναστατική ιδέα: γιατί να μην μένουν ανοιχτά τα σχολεία μετά το τέλος των μαθημάτων; Γιατί να μην δημιουργήσουμε ελεύθερους χώρους για παιχνίδι, κοινωνικοποίηση, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους;

Το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού. 20 σχολεία σε όλη την Αθήνα παραμένουν ανοιχτά απογεύματα και σαββατοκύριακο, με φύλαξη και δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού. 20 σχολεία σε όλη την Αθήνα παραμένουν ανοιχτά απογεύματα και σαββατοκύριακο, με φύλαξη και δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η Αρετή Αλεξοπούλου νιώθει ότι το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού έχει αλλάξει τη ζωή της γειτονιάς.

Η Αρετή Αλεξοπούλου νιώθει ότι το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού έχει αλλάξει τη ζωή της γειτονιάς.

Τρία χρόνια μετά την αρχή του προγράμματος του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία του Athens Partnership, και με υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, έχουμε πια ξεπεράσει τις 30.000 συμμετοχές. Μιλάμε με τους συμμετέχοντες των δράσεων για να δούμε μέσα από τα μάτια τους την αλλαγή που έχει έρθει στις γειτονιές της Αθήνας.

Η Αρετή Αλεξοπούλου, κάτοικος Κολωνού, ιδιωτική υπάλληλος και μητέρα δίδυμων εννιάχρονων, που συμμετείχε στην «Κατασκευή ρούχων από επανάχρηση υλικών» και στο «Σηκώστε την αυλαία», μας λέει:

Τι έχει αλλάξει μέσα από τη λειτουργία του Ανοιχτού Σχολείου στον Κολωνό;

Έφτιαξε η ζωή μας! Είμαστε, και εγώ και τα παιδιά, συνέχεια έξω σε δράσεις και μάλιστα που είναι δίπλα στο σπίτι μας και έτσι δεν χρειάζεται να μετακινούμαστε. Μέσα στο σχολείο αισθανόμαστε ασφαλείς. Είναι ένας μεγάλος χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τους φίλους τους σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Η δική σου προσωπική εμπειρία;

Έχω αποκτήσει νέες δεξιότητες: συμμετείχα σε θεατρική δράση, όπου έμαθα να εκφράζομαι και να επικοινωνώ καλύτερα, ενώ η δράση της ραπτικής μου έμαθε να μεταποιώ τα ρούχα μου σε μια περίοδο κρίσης. Η συμμετοχή μου έδωσε νέα ενδιαφέροντα, όρεξη για να κάνω νέα πράγματα και να αποκτήσω νέες εμπειρίες!

Εργαστήριο ραπτικής στα Ανοιχτά Σχολεία.

Εργαστήριο ραπτικής στα Ανοιχτά Σχολεία.

Σχολεία ανοιχτά και το καλοκαίρι;

Τα summer camps είναι πολύ βοηθητικά για τους γονείς. Απασχολούν τα παιδιά με ενδιαφέρουσες δράσεις το καλοκαίρι που το σχολείο είναι κλειστό και έτσι δεν κάθονται στο σπίτι. Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον ασφαλές όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν, να διασκεδάσουν, να κάνουν νέους φίλους και να περάσουν όμορφα.

Summer camps στα Ανοιχτά Σχολεία

Summer camps στα Ανοιχτά Σχολεία

Τι άλλο θα ήθελες να προσφέρουν τα Ανοιχτά Σχολεία;

Ψηφιακή φωτογραφία, κινησιολογία, για ενήλικες. Για τα παιδιά, ξιφασκία, τσίρκο, ενόργανη. Θα ήθελα επίσης να υπάρχει ένας χώρος στο σχολείο να μαζευόμαστε μια φορά την εβδομάδα να μπορούμε να πιούμε έναν καφέ και να συζητάμε. Είναι κάτι που γίνεται άτυπα στο προαύλιο του σχολείου αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να γίνεται πιο οργανωμένα σε ένα καθορισμένο χώρο πιο ζεστό.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιούνται με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Το πρόγραμμα υπάγεται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Το επόμενο διάστημα, τα Ανοιχτά Σχολεία συνεχίζουν με νέες δράσεις για όλες τις ηλικίες. Βρες τη δράση που σου ταιριάζει στο www.athensopenschools.gr