Η Αθήνα βραβεύεται ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018!

Μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις για την ιστορία της και τη χώρα κατέκτησε η Αθήνα. Ανακηρύχθηκε νικήτρια του 1ου βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018”, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο ύψους ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ, όπως ανακοινώθηκε στη Λισαβόνα, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο.

f728e6ba-93cd-4254-8891-940a2d942db7.jpg

Μιλώντας ενώπιον 20.000 συνέδρων, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε συγκινημένος για τη μεγάλη διάκριση και αναγνώριση του τρόπου που δουλεύει η Αθήνα. «Αυτό το βραβείο αποτελεί μία τεράστια αναγνώριση της μεγάλης μας προσπάθειας να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό το διαφορετικό είναι που επιβραβεύεται σήμερα. Ο διαφορετικός τρόπος που επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας και να γίνουμε το παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που – όπως κι εμείς – βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές. Μάθαμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια μέσα από τη συνεργασία. Γίναμε καλύτεροι μέσα από την κοινή προσπάθεια. Σπάσαμε στεγανά και ήρθαμε κοντά. Πολίτες, πανεπιστήμια, ιδιωτικά ιδρύματα, εταιρίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοτικές υπηρεσίες και αιρετοί εκπρόσωποι, δημιουργήσαμε μαζί ένα νέο σύνολο ποικίλλων οικοσυστημάτων. Μια νέα πόλη στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν. Με τον δήμο σε ρόλο περήφανου μαέστρου, που βλέπει την ταλαντούχα ομάδα του να δημιουργεί και να διαπρέπει. Αποδείξαμε ότι η καινοτομία είναι κουλτούρα και μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα με λιγότερα. Είμαι περήφανος που τα καταφέραμε. Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί” υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ευχαριστώντας τους Αθηναίους που συνέβαλαν με θετικό τρόπο την κρίσιμη περίοδο που διανύσαμε»

Ο κ. Καμίνης εστίασε στον τρόπο που επέλεξε η δημοτική αρχή να δημιουργήσει νέες συνεργασίες για να κάνει την Αθήνα μια πόλη στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια. «Δράσεις όπως τα “Ανοιχτά Σχολεία” που αποτελούν πια φάρους για τις γειτονιές της πόλης, στέκια για τα παιδιά και τους κατοίκους, η υποδειγματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, χάρη στην οποία η Αθήνα ξεπέρασε την κυβερνητική αδράνεια, διασφάλισε την κοινωνική συνοχή και προχωρά στην ενσωμάτωση των νέων κατοίκων, η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Ανθεκτικότητας και το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, εργαλεία με τα οποία η Αθήνα θέτει συγκεκριμένους στόχους για την επιτυχή αντιμετώπιση των κλιματικών και όχι μόνο προκλήσεων, καθώς και η ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου, μαζί με τις κορυφαίες εταιρίες της αγοράς, τα πανεπιστήμια της πόλης και τις υπηρεσίες του δήμου, είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα καινοτομεί και δυναμώνει», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικούσαν μαζί με την Αθήνα, η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), η πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία), ενώ στον πρώτο γύρο είχαν αποκλειστεί πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Λισσαβόνα. 

«Η Αθήνα βραβεύεται για την καινοτομία της χάρη σε αυτούς που αντιμετώπισαν την κρίση με τρόπο θετικό. Είναι οι ενεργοί πολίτες της Αθήνας που πρότειναν νέες λύσεις, αναδεικνύοντας στην Ευρώπη τα θετικά αντανακλαστικά μια κοινωνίας που τολμάει, παρά τις αδυναμίες της. Δεν είναι το βραβείο του δήμου Αθηναίων, είναι μια τιμητική διάκριση για όλη την πόλη», δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας κυρία Αμαλία Ζέπου.

Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

Σταθερός αρωγός του δήμου Αθηναίων στις καινοτόμες πρωτοβουλίες του, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το ΙΣΝ προχώρησε σε δωρεά ύψους €10 εκατομμυρίων προς τον δήμο Αθηναίων με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας και την ανάδειξή της σε μια πόλη που υποστηρίζει και προωθεί την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Καθοριστική ήταν η υποστήριξη του ΙΣΝ και στη δημιουργία και λειτουργία του Athens Partnership, του ανεξάρτητου οργανισμού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το Athens Partnership συντόνισε μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων του δήμου Αθηναίων που συνέβαλαν στη μεγάλη διάκριση της Αθήνας.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Αυτή η μεγάλη διεθνής διάκριση δεν είναι η πρώτη που κερδίζει η Αθήνα. Το 2014 ο δήμος Αθηναίων πέτυχε μια σπουδαία διεθνή νίκη, κατακτώντας το βραβείο καινοτομίας των Bloomberg Philanthropies, με τίτλο “Mayors Challenge» και έπαθλο 1 εκατομμύριο ευρώ. Χάρη σε αυτό εξελίξαμε την πρωτοβουλία συνΑθηνά, έναν κοινό τόπο συνάντησης και δημιουργίας των ομάδων πολιτών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Πριν από ένα χρόνο, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την πρωτοβουλία Urban Innovative Actions της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση της πρότασης «curing the limbo» με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων. Άλλωστε, η αναγνώριση του υποδειγματικού τρόπου με τον οποίο η Αθήνα διαχειρίστηκε το προσφυγικό ζήτημα, αποτυπώνεται και στον έπαινο προς το πρόσωπο του δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη στον διαγωνισμό «World Mayor 2016».

Τι χρειάζονται σήμερα οι πρόσφυγες;

Όλοι έχουμε δει τις εικόνες: οικογένειες να παλεύουν για τη ζωή τους σε θαλασσοδαρμένες, τρύπιες βάρκες. Παιδιά ολομόναχα σε μια ξένη χώρα. Λίγοι ήταν αυτοί ανάμεσά μας που δεν συγκινήθηκαν, ενώ μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες βοηθήσαμε τους πρόσφυγες έμπρακτα.

Τι χρειάζονται σήμερα από την πολιτεία, τις οργανώσεις και από τους απλούς πολίτες οι άνθρωποι αυτοί; Εξακολουθούν να έχουν άμεση ανάγκη τη στήριξή μας;

© Hara Tasoglou

© Hara Tasoglou

Η Χλόη Tsernovitch, ελληνο-αμερικανίδα που ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην προσφυγική κρίση, δούλεψε ενάμισι χρόνο στην πρώτη γραμμή στη Λέσβο, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη. Τώρα δουλεύει στην Hestia Hellas για τη στήριξη και την ομαλή ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Σίγουρα, την ρωτάμε, η βοήθεια απέναντι στον άμεσο κίνδυνο ήταν σημαντικότερη; Η απάντηση είναι αρνητική:

«Η υποστήριξη σήμερα, πολύ καιρό μετά την άφιξη των προσφύγων, είναι εξίσου σημαντική. Συχνά βλέπουμε σοβαρές αγχωτικές διαταραχές να εκδηλώνονται πολύ καιρό μετά την εγκατάστασή τους». Η Χλόη τονίζει, επίσης, την περίπτωση πολλών παιδιών - προσφύγων που ενώ σώθηκαν στα νησιά, τώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να «χαθούν» στις πόλεις μας.

H Χλόη Tsernovitch, Psychosocial Support (PSS) Officer στην οργάνωση Hestia Hellas © Marina Tomara

H Χλόη Tsernovitch, Psychosocial Support (PSS) Officer στην οργάνωση Hestia Hellas 

© Marina Tomara

Ποιος έχει το σχέδιο;

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή κάποιο κεντρικό κρατικό σχέδιο για την κάλυψη ακόμα και βασικών αναγκών των προσφύγων και για το πώς θα μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία – προς όφελος όλων μας. Οι πρωτοβουλίες των δήμων και των οργανώσεων, διεθνών και ελληνικών, καλούνται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, το οποίο γίνεται εντονότερο λόγω των ειδικών συνθηκών της προσφυγικής κρίσης της Μεσογείου:

«Η μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των ανθρώπων που φτάνουν στις ελληνικές ακτές, κυρίως σε ό,τι αφορά την εθνικότητα, τη γλώσσα και το νομικό καθεστώς επιβάλλουν ειδικό χειρισμό», τονίζει ο Ερυθρός Σταυρός, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες, όμως «πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα ώστε να ξεπεραστούν τα γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια και οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Η ροή της πληροφορίας

Κλειδί για να ξεπεραστούν τα εμπόδια είναι η σωστή ροή της πληροφορίας: να μπορεί κανείς να γνωρίζει κάθε στιγμή τι χρειάζονται οι πρόσφυγες, των οποίων οι ανάγκες μεταβάλλονται γρήγορα καθώς προστίθενται νέες πληθυσμιακές ομάδες.

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τη δημιουργία του το Κέντρου Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), που συσπειρώνει 85 διεθνείς και ελληνικούς φορείς που στηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο λειτουργεί με τον συντονισμό του Athens Partnership, τον ανεξάρτητο οργανισμό που δημιουργήθηκε το 2015 για να χτίσει γέφυρες συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της Αντιδημαρχίας Μεταναστών και Προσφύγων.

Νέα εργαλεία συντονισμού

Η Μαρίνα Τομαρά, συντονίστρια της Ψηφιακής Πλατφόρμας του ACCMR, εξηγεί πώς η πλατφόρμα του Κέντρου Συντονισμού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότερη πρόσβαση στην πληροφορία και στον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών: «Μέσω του accmr.gr, οποιοσδήποτε φορέας ή οργάνωση μπορεί να εγγραφεί, να ‘ανεβάζει’ τις υπηρεσίες του και να ενημερώνεται για τις υπηρεσίες των άλλων οργανισμών, καθώς και να διασυνδέεται με πιθανούς υποστηρικτές».

Η Σωτηρία Κυριακοπούλου, Refugee and Migration Program Manager στην ActionAid Hellas© Marina Tomara

Η Σωτηρία Κυριακοπούλου, Refugee and Migration Program Manager στην ActionAid Hellas

© Marina Tomara

Η Σωτηρία Κυριακοπούλου, Refugee and Migration Program Manager στην ActionAid Hellas, θεωρεί ότι τέτοια νέα εργαλεία είναι πολύ χρήσιμα: «Το Κέντρο Συντονισμού έχει δημιουργήσει έναν σταθερό ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ οργανώσεων και δημοτικών υπηρεσιών. Ο δήμος μας ενημερώνει για τις διαθέσιμες παροχές και οι οργανώσεις αντίστοιχα μεταφέρουμε την πληροφορία στους ωφελούμενους ώστε να τους διευκολύνουμε στην εξυπηρέτησή τους. Εμείς με τη σειρά μας μεταφέρουμε τις πληροφορίες για τις προσφυγικές ομάδες στον δήμο, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα».

Αν αναλογιστεί κανείς πόσο δύσκολο είναι συχνά να εξυπηρετηθεί ένας Έλληνας πολίτης από τις δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να φανταστεί πόσο ακόμα δυσκολότερο γίνεται αυτό όταν είσαι πρόσφυγας...

Τι μας ζητούν οι πρόσφυγες;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι παρά τα προβλήματα, οι μαζικές προσπάθειες όλων μας στην κορύφωση του προσφυγικού ήταν μοναδική σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους. Σήμερα, πολλοί από τους νεοφερμένους έχουν πια πατήσει το πόδι τους στη νέα γη, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται στήριξη: έχουν ανάγκη να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και, μέσα από κανάλια συνεργασίας μεταξύ οργανισμών και δήμων, να κάνουμε στοχευμένες προσπάθειες για τις καλύψουμε.

© Red Cross

© Red Cross

Βασική προϋπόθεση όμως είναι, πρώτα απόλα, να μην κουραστούμε να αντικρίζουμε την κατάστασή τους. H Χλόη, μιλώντας από την προσωπική της εμπειρία, μας λέει: «Μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, πολύ συχνά αισθανόμαστε πως όσα κι αν κάνουμε, ποτέ δεν είναι αρκετά. Όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι έχουμε προσφέρει ... Σήμερα βλέπω κόσμο που συνεχίζει να αγωνίζεται και δεν χάνει το κουράγιο του και αυτό μου δίνει αισιοδοξία!»

 

Μαζί με την Μαρίνα Τομαρά, συντονίστρια της ψηφιακής πλατφόρμας του ACCMR, μιλήσαμε με τη Σωτηρία Κυριακοπούλου, Refugee and Migration Program Manager στην ActionAid Hellas και συντονίστρια της Επιτροπής Υγείας του ACCMR, τον Ερυθρό Σταυρό, που έχει συντονιστικό ρόλο στην ίδια επιτροπή καθώς και τη Χλόη Tsernovitch, Psychosocial Support(PSS) Officer/Counsellor στην οργάνωση Hestia Hellas. Και οι τρεις οργανώσεις συμμετέχουν στο νέο Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) που φέρνει κοντά τους διεθνείς και ελληνικούς φορείς που στηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Το ACCMR δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017, ξεκίνησε την λειτουργία του με 35 μέλη, ενώ σήμερα έχει φτάσει τα 85. Το Κέντρο έχει πέντε διαφορετικές επιτροπές εργασίας, που καλύπτουν τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, της στέγασης και της πρόσβασης σε δικαιώματα - νομική υποστήριξη. Λειτουργώντας με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο συντονίζεται από το Athens Partnership, τον ανεξάρτητο οργανισμό που δημιουργήθηκε το 2015 για να χτίσει γέφυρες σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί στο πλαίσιο της Αντιδημαρχίας Μεταναστών και Προσφύγων.

Οι μαθητές εξερευνούν τις τεχνολογίες του μέλλοντος στο Maker Space

maker-space.jpg

Προγραμματισμός για ρομπομαχίες, ταξίδι στο διάστημα με συσκευές εικονικής πραγματικότητας, κατασκευή εκπαιδευτικών παιχνιδιών που θα χρησιμοποιηθούν στη σχολική τάξη με τρισδιάστατους εκτυπωτές και μηχανήματα κοπής λέιζερ: ο δήμος Αθηναίων ανοίγει τις πόρτες του καινοτόμου ψηφιακού εργαστηρίου Maker Space σε μαθητές, εκπαιδευτικούς δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και παιδαγωγούς.

maker space 3

Στις 9 Ιουνίου, από τις 10:00 έως τις 17:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Π. Ράλλη), με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, Ανοιχτή Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας για γνωριμία με το εργαστήριο του Maker Space για όλους τους Αθηναίους.

«Με το Maker Space δίνουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα εργαλεία του μέλλοντος. Σε έναν κόσμο ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, το καλύτερο εφόδιο που μπορούμε να τους δώσουμε είναι η δυνατότητα να είναι δημιουργοί, και όχι απλά παθητικοί χρήστες της τεχνολογίας», αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

“H μεγαλύτερη καινοτομία του Maker Space είναι ότι φέρνει την ψηφιακή τεχνολογία στα μέτρα των μαθητών και εκπαιδευτικών. Κλειδί της επιτυχίας του, όπως και του εκπαιδευτικού προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» στο οποίο εντάσσεται, είναι ότι θέτει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας”, δηλώνει ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Γενικός Διευθυντής του Athens Partnership.

maker space 2

Το Maker Space αποτελεί βασικό στοιχείο του καινοτόμου προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC ΤΙΕ Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.

Περισσότεροι από 1150 μαθητές είχαν ήδη την ευκαιρία για γνωριμία με τις εφαρμοσμένες ψηφιακές τεχνολογίες μέσα από βιωματικές δράσεις και πειραματισμούς στο Maker Space του δήμου Αθηναίων, την πρώτη δημοτική δομή στην Ελλάδα εξοπλισμένη με μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής (laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter κ.ά.).

Οι εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις του Maker Space εντάσσονται στην τρίτη φάση υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, έγιναν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναβάθμισης σε 24 σχολεία του δήμου Αθηναίων, ενώ στη δεύτερη φάση, δημιουργήθηκαν 87 «Εκπαιδότοποι», εκπαιδευτικές κατασκευές που εμπλουτίζουν τα εργαλεία της μάθησης και το περιβάλλον του σχολείου, με την ενεργή συμμετοχή μαθητών και δασκάλων.

«Αναγνωρίζοντας τη συμβολή της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας στη διαμόρφωση ενός πρότυπου και ευχάριστου περιβάλλοντος μάθησης στα σχολεία, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στηρίζουμε το Maker Space, ένα εγχείρημα που κλείνει μέσα του τον πειραματισμό, τη δημιουργία και την καινοτομία, στοιχεία που επιθυμούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να αναδεικνύουμε και από την πλευρά μας μέσα από τις δωρεές μας. Το Maker Space αποτελεί βασικό στοιχείο του καινοτόμου προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» που στηρίζουμε με αποκλειστική δωρεά στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του ΙΣΝ με τον Δήμο Αθηναίων», δήλωσε η Αρίστη Σταθακοπούλου, εκπρόσωπος του τμήματος διαχείρισης δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
 
Οι μαθητές εξερευνούν
Μέσα από σεμινάρια STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), τα παιδιά μεταφέρονται νοερά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και προβληματίζονται παρακολουθώντας λεπτομέρειες για τη ζωή των αστροναυτών. Πειραματίζονται με τη μαγεία της φυσικής και τις μουσικές νότες που μπορεί να κρύβει μέσα του ένα μήλο. Ακόμα, προγραμματίζουν ρομπομαχίες και βοηθούν άλλα ρομποτάκια που έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες. Με αυτούς και πολλούς ακόμα δημιουργικούς τρόπους, τα παιδιά εξερευνούν στην πράξη τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, πέρα από την οθόνη του υπολογιστή.
“Όταν αποδέκτης ενός εγχειρήματος είναι το παιδί, τότε κάθε προσπάθεια παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Μέσα από το πρόγραμμα “Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα” και τώρα το Maker Space, στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε τη σχολική καθημερινότητα για τους μαθητές, αφετέρου να τους επιτρέψουμε να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους” σημειώνει η Αντιδήμαρχος για το Παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου. Το Maker Space υπάγεται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί, Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Αθηναίων.

Και οι δάσκαλοι στα θρανία του μέλλοντος
Περισσότεροι από 220 εκπαιδευτικοί έχουν επίσης ήδη συμμετάσχει σε επιμορφωτικά εργαστήρια στο Maker Space και στη δημιουργία κατασκευών με παιδαγωγικό χαρακτήρα που θα μεταμορφώσουν την τάξη σε έναν ευχάριστο τόπο μάθησης. Μέσα σε 8 εβδομαδιαία σεμινάρια στα οποία οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν εθελοντικά στον ελεύθερό τους χρόνο, καλούνται να σχεδιάσουν και, με την καθοδήγηση των Αρχιτεκτόνων-ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο παιχνίδι.

maker space 4

Ο Κωστής Ουγγρίνης, Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα συμπληρώνει: «To Maker Space δείχνει στα παιδιά ότι η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία δεν αφορά το μακρινό μέλλον. Μπορούν σήμερα να την εξερευνήσουν με βάση τα ενδιαφέροντά τους, καθώς και ανακαλύψουν καθημερινές εφαρμογές της.»

Xρυσό βραβείο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» στα Education Leaders Awards 2018

Education leaders Gold-3.jpg
designed for better learning before and after

Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία» κατέκτησε το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» στα Education Leaders Awards 2018, την πανελλήνια διοργάνωση που βραβεύει ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για τις καλύτερες πρακτικές στην εκπαίδευση.

Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δήλωσε ότι «με το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» μεταμορφώσαμε 24 σχολεία, αλλάζοντας τη σχέση του παιδιού και του δασκάλου με το σχολείο τους. Δημιουργήσαμε ελκυστικές συνθήκες μάθησης και αναζωογονήσαμε την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Νιώθω πολύ περήφανος ως δήμαρχος όταν ακούω τους γονείς να μου λένε ότι οι μαθητές δεν θέλουν να φύγουν από το σχολείο».

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων υλοποιείται από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.

Μέσα από το «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα», περισσότεροι από 3.700 μαθητές του δήμου Αθηναίων έζησαν από κοντά την αλλαγή στο σχολείο τους: λειτουργικές επισκευές και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, εστιασμένα projects για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας. 24 σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου, αναβαθμίστηκαν και συνεχίζουν να αναβαθμίζονται σε πρότυπα περιβάλλοντα μάθησης.

«Τα στοιχεία της αξιολόγησης του “Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα” μας έδειξαν ότι πετύχαμε μια μικρή επανάσταση στην εκπαίδευση: το 77% των παιδιών δήλωναν χαρούμενα στο σχολείο, ενώ το 43% των εκπαιδευτικών δοκίμασαν νέους τρόπους διδασκαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος. Η πρόσφατη βράβευση επιβεβαιώνει ότι η επιτυχία αυτή δεν αφορά μόνο 24 σχολεία, αλλά ότι έχουμε μια μεθοδολογία που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σχολείο της Ελλάδας το επιθυμεί» δήλωσε ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Γενικός Διευθυντής του Athens Partnership, του οργανισμού που δημιουργήθηκε το 2015 για να χτίσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

“Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά τον δήμο Αθηναίων, για την πρωτοβουλία του Προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα», καθώς επίσης το Athens Partnership και το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη σημερινή βράβευση του Προγράμματος ως Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μέσω της αποκλειστικής μας δωρεάς συμβάλλουμε στην υλοποίηση αυτού του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο επιδιώκει να μεταμορφώσει τα σχολεία της Αθήνας, ενεργοποιώντας και εμπλέκοντας το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Η εν λόγω δωρεά εντάσσεται στη μεγάλη Δωρεά του Ιδρύματός μας προς τον δήμο Αθηναίων, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, για δράσεις που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την πόλη της Αθήνας και να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή”, δήλωσε η Αρίστη Σταθακοπούλου, από το Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι αλλαγές στο σχολείο

Το πρώτο στάδιο αλλαγών του «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» αφορούσε αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στα κτίρια: βελτιωμένη διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, ενοποίηση αυλών που προηγουμένως ήταν χωρισμένες ή είχαν εμπόδια, νέοι χώροι για να μπορούν οι μαθητές να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται στα διαλείμματα. Οι αλλαγές αυτές έλυσαν λειτουργικά προβλήματα και έδωσαν μια νέα εικόνα του σχολείου ως δημιουργικού χώρου μάθησης, με ζωντανά χρώματα, φιλικού για τα παιδιά.

Το πρόγραμμα, στη συνέχεια, πέτυχε τον στόχο του να ενεργοποιήσει και να ενδυναμώσει την σχολική κοινότητα. Μέσα από τους «Εκπαιδότοπους», μια συμμετοχική διαδικασία που οδηγεί στη συνδιαμόρφωση εκπαιδευτικού εξοπλισμού, μαθητές και εκπαιδευτικοί, με την καθοδήγηση των αρχιτεκτόνων-ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να εμπλουτίσουν τον τόπο και τον τρόπο που μαθαίνουν. Μια ομάδα «Εκπαιδότοπου» προγραμματίζει, σχεδιάζει και κατασκευάζει έναν μικρόκοσμο στο σχολείο: από παλέτες κηπουρικής στην ταράτσα ενός σχολείου που δεν είχε φυτά, μέχρι κυκλώματα για να καταλάβουν τα παιδιά τις ιδιότητες του ηλεκτρισμού.

Maker Space

Το «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» σήμερα συνεχίζει την εξέλιξή του, με επίκεντρο το υπερσύγχρονο εργαστήριο Maker Space στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, που επίσης ιδρύθηκε και λειτουργεί με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με τον συντονισμό του Athens Partnership. Εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε επιμορφωτικά εργαστήρια πάνω στη χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού (laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter, κ.ά.) ενώ οι μαθητές έρχονται σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές ανακαλύπτοντας τη σύνδεση ανάμεσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και το παιχνίδι.

Το "Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα" υπάγεται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί, Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Αθηναίων

prin-meta_4.jpg
designed for better learning before and after_2
20170403_080506_TUC TIE Lab.jpg

Η μεταμόρφωση συνεχίζεται έξω από το σχολείο

Το Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα έχει ήδη μεταμορφώσει 24 σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς ως και λύκεια, του δήμου Αθηναίων. Πρώτα ήρθαν οι μεγάλες αλλαγές στα κτίρια και τη διαμόρφωση των σχολικών χώρων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι “Εκπαιδότοποι”, που έβαλαν τους μαθητές στο επίκεντρο, καλώντας τους να δημιουργήσουν τις δικές τους εκπαιδευτικές κατασκευές.

Τι μας περιμένει στη συνέχεια; Στον τρίτο κύκλο του προγράμματος που ξεκίνησε τον Μάρτιο, καλούμε δασκάλους και μαθητές να εκπαιδευτούν στους άξονες Εκπαίδευση-Τεχνολογία-Αρχιτεκτονική. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ρόλο των εφαρμοσμένων ψηφιακών τεχνολογιών στη μάθηση. Ξεχνάμε βέβαια εδώ την παθητική χρήση του υπολογιστή: η οθόνη θα γίνει αφετηρία για διάδραση και πρακτικό πειραματισμό με τη δημιουργία αντικειμένων και άλλων εφαρμογών.

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια στη μεθολογία των "Εκπαιδότοπων".

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια στη μεθολογία των "Εκπαιδότοπων".

Επίκεντρο των νέων δράσεων είναι το Maker Space: το ψηφιακό εργαστήριο από το... μέλλον που έχει γίνει πραγματικότητα στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, με την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ και με τον συντονισμό του Athens Partnership. Το Maker Space είναι εξοπλισμένο μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής (laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter κ.ά.), επιτρέποντας σε άτομα χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση να κατασκευάσουν αντικείμενα καθημερινής αλλά και ειδικής χρήσης, καθώς και να πειραματιστούν με “έξυπνες” κατασκευές.

Ξενάγηση εκπαιδευτικών στο Maker Space στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων.

Ξενάγηση εκπαιδευτικών στο Maker Space στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων.

Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα συνεχίζουμε δυναμικά με τις παρακάτω δράσεις:

- Επιμορφωτικά εργαστήρια επάνω στη χρήση του εξοπλισμού του Maker Space.

- Εκπαιδευτικά προγράμματα στην κατεύθυνση της προσέγγισης STEM για τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του ΕΜΚ.

- Ανοιχτή μέρα επιστήμης και τεχνολογίας στην κατεύθυνση της προσέγγισης STEM για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου όλου του δήμου Αθηναίων.

To Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα είναι ένα από τα πιο καινοτόμα προγράμματα που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με τον συντονισμό του Athens Partnership και με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Βασικός εταίρος του προγράμματος είναι ο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC ΤΙΕ Lab) που υλοποιεί το πρόγραμμα.

Προωθώντας την ένταξη προσφύγων και μεταναστών μέσω ευκαιριών στην αγορά εργασίας

Περισσότεροι από 180 εκπρόσωποι οργανώσεων, φορέων, ιδιωτικών εταιριών καθώς και ωφελούμενων συμμετείχαν στην εκδήλωση "Ζούμε μαζί - Εργαζόμαστε μαζί", που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Ενδυνάμωσης μέσω της Εργασίας - Livelihoods, του Κέντρου Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR). Τo ACCMR λειτουργεί από τον Ιούνιο 2017 με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με τον συντονισμό του Athens Partnership και σήμερα περιλαμβάνει 80 φορείς-μέλη.

© Marina Tomara / ACCMR

© Marina Tomara / ACCMR

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/3 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του Europe Direct, συμμετείχαν οι οργανώσεις International Rescue Committee (IRC), Solidarity Now, Κάριτας Ελλάς, MEΤΑδραση, Praksis, Generation 2.0, Οργάνωση Γη, Εστία, Μέλισσα και Ακαδημία Επιχειρηματικότητας. Στόχος ήταν να διερευνηθεί το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ένταξης των μεταναστών, προσφύγων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων μέσω της εργασίας, καθώς και τη σημασία των προσπαθειών αυτών για τη ζωή όλων των κατοίκων της Αθήνας.

“Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες μιας ενταξιακής διαδικασίας. Η πρόκληση για την Ελλάδα, χώρα με επίσημη ανεργία πάνω από 20%, είναι να βρει τον τρόπο να διευκολύνει την πρόσβαση στις υπό ένταξη ομάδες. Επίσης είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια οι εμπλεκόμενοι φορείς να προωθήσουν την έννοια της κοινωνικής συνοχής, ώστε να ωφεληθούν και οι κοινωνίες υποδοχής”, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

© Marina Tomara / ACCMR

© Marina Tomara / ACCMR

Στο πλαίσιο δύο ανοιχτών συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειες ένταξης προσφύγων και μεταναστών είναι κάτι που αφορά την εύρυθμη ζωή ολόκληρης της πόλης, και όχι μόνο τις ομάδες αυτές. Επίσης, οι υπηρεσίες υποστήριξης πρέπει να αγκαλιάζουν όλες τις ευάλωτες ομάδες, είτε αυτές προέρχονται από προσφυγικές ροές, είτε αφορούν μόνιμους κατοίκους της πρωτεύουσας. Ακόμα, οι ευάλωτες αυτές ομάδες φέρνουν μαζί τους πολλές δεξιότητες και ταλέντα και μπορούν να συνεισφέρουν δημιουργικά στη χώρα υποδοχής.

Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία συντονισμού που έχει αναλάβει το ACCMR, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του δήμου Αθηναίων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης και της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων. Στόχος του είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, τόσο για την αντιμετώπιση νέων έκτακτων συνθηκών όσο και για την ομαλή ένταξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού στην πόλη της Αθήνας.

Video by solomon.gr -- Filmed by Reza Goldadi & Fanis Kollias Edited by Vassilia Sofroniou

«Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα»: Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά της ριζικής μεταμόρφωσης 24 σχολείων του δήμου Αθηναίων

schools-electricity.jpg

Περισσότεροι από 350 εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εκπρόσωποι φορέων συμμετείχαν στην επιστημονική ημερίδα του δήμου Αθηναίων “Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα”, που παρουσίασε τη ριζική μεταμόρφωση 24 σχολείων του δήμου Αθηναίων.

Στο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership, 3.700 μαθητές, από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως και λύκειο, είδαν το σχολείο τους αλλά και τη δική τους σχέση με αυτό, να αλλάζει.

24 σχολεία του δήμου Αθηναίων μεταμορφώθηκαν ριζικά με το πρόγραμμα "Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα".

24 σχολεία του δήμου Αθηναίων μεταμορφώθηκαν ριζικά με το πρόγραμμα "Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα".

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι "τα 24 σχολεία που αναμορφώθηκαν στην Αθήνα με το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θέλουμε να είναι μόνο η αρχή. Φέρνουμε νέα εκπαιδευτική προσέγγιση και κτιριακή αναβάθμιση για να νιώθει ο μαθητής το σχολείο, σπίτι του. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, άκουσα και είδα τους αρχιτέκτονες, τους δασκάλους και τους ίδιους τους μαθητές αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος του δήμου Αθηναίων και είμαι σίγουρος ότι αυτό το μικρό θαύμα που ξεκινήσαμε ενάμιση χρόνο πριν θα συνεχιστεί".

Ποιες όμως ήταν οι αλλαγές που έγιναν; Το πρώτο στάδιο αφορούσε δομικές παρεμβάσεις στα κτίρια: νέα διαρρύθμιση στους χώρους, ενοποίηση σε αυλές που προηγουμένως ήταν χωρισμένες ή είχαν εμπόδια, νέοι χώροι για να μπορούν οι μαθητές να κοινωνικοποιούνται στα διαλείμματα. Οι αλλαγές αυτές είχαν ως στόχο τόσο να λύσουν λειτουργικά προβλήματα, όσο και να δώσουν μια νέα εικόνα του σχολείου ως χώρου χαράς, με ζωντανά χρώματα, φιλικού για τα παιδιά. Μετά τις αλλαγές, τα 13 κτιριακά συγκροτήματα που φιλοξενούν τα σχολεία αυτά έγιναν αγνώριστα, με το κάθε ένα να αποκτά τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα!

schools-conference-speech.jpg

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αλλαγή που ήρθε σε ένα δεύτερο, βαθύτερο, επίπεδο. Άλλαξε η παγιωμένη αντίληψη της ίδιας της σχολικής κοινότητας για το σχολείο: τι επιτρέπεται εκεί και τι όχι και κατά πόσο μπορεί ο κάθε δάσκαλος, μαθητής και γονιός να επηρεάσει τον χώρο και την καθημερινή λειτουργία του. Για πρώτη φορά, μαθητές, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι κλήθηκαν να εκφράσουν τα προβλήματα και τις προσδοκίες τους για το σχολείο. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν μεγάλη! Στο πλαίσιο του Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα το σχολείο έπαψε να είναι κάτι δεδομένο, δόθηκε το “σήμα” ότι είναι στο χέρι μας να το μεταμορφώσουμε από απρόσωπο “σχολείο” σε “σχολείο μας”. 

Κλειδί της επιτυχίας ήταν ο συμμετοχικός σχεδιασμός και η σταθερή επικοινωνία της σχολικής κοινότητας με την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η πολυμελής ομάδα αρχιτεκτόνων-ερευνητών έγινε μέρος της καθημερινότητας των σχολείων για να μάθουν τις ανάγκες, τα προβλήματα και να χτίσουν σχέσεις με τους δασκάλους και τα παιδιά. Τα παιδιά εξέφραζαν ανάγκες, οι αρχιτέκτονες έπαιρναν το ερέθισμα για να προτείνουν μια λύση, η οποία μετά συνδιαμορφωνόταν σε κάτι μοναδικό για κάθε σχολείο.

schools-kids-mayor.jpg

Οι "Εκπαιδότοποι"

Κεντρικό ρόλο σε αυτό είχαν οι Εκπαιδότοποι, μια συμμετοχική διαδικασία που οδηγεί στην συνδιαμόρφωση του σχολικού χώρου με  εκπαιδευτικές κατασκευές που φτιάχτηκαν από κοινού από τους δασκάλους, τα παιδιά και τους αρχιτέκτονες ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από παλέτες κηπουρικής στην ταράτσα ενός σχολείου που δεν είχε φυτά, μέχρι κυκλώματα για να καταλάβουν τις ιδιότητες του ηλεκτρισμού, και ως το δέντρο των συναισθημάτων που ενθάρρυνε τα παιδιά να αναζητήσουν και να εκφράσουν τη διάθεσή τους, οι Εκπαιδότοποι έβαλαν τα παιδιά στη διαδικασία να πάρουν τη μάθηση στα χέρια τους. Στην ημερίδα έγινε σαφές ότι στους Εκπαιδότοπους που ολοκληρώθηκαν τις περασμένες χρονιές, η κάθε τάξη τους κληροδοτεί στην επόμενη, η οποία δουλεύει για να τους εξελίξει ένα βήμα παραπέρα. Η σχολική κοινότητα έχει μπει σε μια δυναμική διαδικασία αλλαγής που δεν φαίνεται να σταματά.

Παρακολουθήστε το βίντεο της Ημερίδας

Πώς μπορούν να αποτυπωθούν με στοιχεία τα επιτεύγματα του “Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα”; Όπως και σε όλα τα προγράμματα του δήμου Αθηναίων που συντονίζονται από το Athens Partnership, κεντρικό ρόλο και στο Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα είχε η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Σε έρευνα στη σχολική κοινότητα σε δείγμα μεγαλύτερο των χιλίων συμμετεχόντων βρέθηκε ότι:

• 77% των παιδιών δηλώνουν χαρούμενα όταν φεύγουν από το σχολείο

• 34% των παιδιών δηλώνουν για πρώτη φορά ότι βλέπουν το σχολείο δημιουργικά

• 66% των εκπαιδευτικών έχουν βελτιωμένη προδιάθεση προς το σχολείο

• 43% των εκπαιδευτικών δοκίμασαν εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας.

Κατεβάστε το booklet της Ημερίδας

Μαθητές του 17ου Λυκείου Αθηνών μοιράζονται την εμπειρία του από τους Εκπαιδότοπους.

Μαθητές του 17ου Λυκείου Αθηνών μοιράζονται την εμπειρία του από τους Εκπαιδότοπους.

Μαρτυρίες

Νάντια Παπαπαναγιωτάκη, Μητέρα, 16ο Νηπιαγωγείο Αθηνών:

«Όταν είδαμε τα προτεινόμενα σχέδια, σκέφτηκα: είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή σου που μπορείς να πεις πώς θέλεις να είναι το σχολείο των ονείρων σου! Δεν είχα πιστέψει ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνονταν πραγματικότητα. Κι όμως, τον επόμενο Σεπτέμβριο, γονείς και παιδιά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας! Πιστεύω όμως ότι το πιο σημαντικό δεν ήταν οι αλλαγές στην κτιριακή υποδομή, αλλά αυτές που προέκυψαν από τα ίδια τα παιδιά. Ένα παράδειγμα είναι μια κούτα που έπεσε στην αυλή και τα παιδιά άρχισαν να μπαινοβγαίνουν τυχαία και αυτό έδωσε ερέθισμα στους ερευνητές για μια κατασκευή-τούνελ και μετά έβλεπα τα παιδιά να μπαίνουν στο σχολείο αφού πρώτα περνούσαν μέσα από το τούνελ που φτιάχτηκε!»

Δώρα Μπέτσα, Προϊσταμένη Νηπιαγωγός, 16ο Νηπιαγωγείο Αθηνών:

«Θέλαμε το σχολείο να είναι όχι ένας χώρος που θα σχεδιάζαμε εμείς για τα παιδιά, αλλά που θα ήταν όπως τα ίδια τα παιδιά το φαντάζονταν, όπως το επιθυμούσαν. Σε όλη τη διαδικασία, τα παιδιά έδειχναν το δρόμο και οι ερευνητές και εμείς οι παιδαγωγοί ακολουθούσαμε. Για εμάς, όλο αυτό έγινε ένα τεράστιο πεδίο αλλαγής και μάθησης. Και κυρίως, οι αλλαγές που έχουν γίνει δεν είναι στάσιμες, αλλά η εξέλιξη συνεχίζεται».

Μαρία Κοντιζά, Διευθύντρια, 130ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών:

«Οι Εκπαιδότοποι για πρώτη φορά έδωσαν λόγο στους μαθητές - πάντα είχαμε τη συμμετοχική διάσταση στα προγράμματα που υλοποιούσαμε στο σχολείο, όμως εδώ έγινε το επόμενο βήμα: η συνεργασία με τον εξωτερικό παράγοντα, με τους αρχιτέκτονες-ερευνητές, με τους οποίους οι μαθητές έχτισαν αληθινές σχέσεις. Στα διαλείμματα τους “κυνηγούσαν” τα παιδιά, για να τους πουν όχι μόνο για τις αλλαγές του προγράμματος, αλλά τους ανοίγονταν και για άλλα δικά τους θέματα. Η διαδικασία της αλλαγής συνεχίζεται και αυτοί που το δημιούργησαν το μοιράζονται με τις επόμενες τάξεις. Τα παιδιά το αγκάλιασαν και το αγάπησαν και θέλουν να το συνεχίσουν».

Νατάσα Πουλακίδα, Προϊσταμένη Δ/νσης Παιδικών Σταθμών Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

«Όταν ήρθε η Αντιδήμαρχος για το Παιδί, κα. Ηλιοπούλου, και μας έφερε την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, είπα «επιτέλους μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα που έχουμε ονειρευτεί»! Αναδύθηκαν βέβαια και φόβοι, άγχος, κάτι απόλυτα φυσιολογικό όταν έχει συνηθίσει κανείς να λειτουργεί με έναν δεδομένο τρόπο, όταν έχει αποδεχτεί ότι τα κτίρια λειτουργούν μόνο με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Το πιο σημαντικό για να λειτουργήσει το πρόγραμμα ήταν η επικοινωνία, να βρουν όλοι από κοινού λύσεις. Οι συναντήσεις με την ομάδα του Πολυτεχνείου λειτούργησαν και σαν ψυχολογική υποστήριξη σε αυτήν την διαδικασία αλλαγής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δόθηκε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε για καλύτερα πράγματα»!

Αναστάσιος Παπαγεωργίου, Διευθυντής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας

«Τα παιδιά, γεμάτα ενθουσιασμό, με τραβούσαν από το σακάκι για να μου δείξουν πώς έγινε το αμφιθέατρο, τι έχει αλλάξει, πώς είναι τα χρώματα, τι είναι διαφορετικό στο σχολείο τους. Το πρόγραμμα μπόρεσε να ανταποκριθεί και να καλύψει ανάγκες διαφορετικές σε κάθε σχολείο. Δεν ήταν οι ίδιες οι λύσεις και οι παρεμβάσεις που έγιναν. Το αληθινό στοίχημα δεν είναι πόση θα είναι η τυπική διάρκεια του προγράμματος – είναι να διατηρηθεί και να μεγαλώσει η δυναμική που αποκτήθηκε και που γεννιέται κάθε φορά που εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς δουλεύουν μαζί».

Ιωάννα Ψίνα, Διευθύντρια Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας

«Οι έφηβοι σήμερα είναι εγκλωβισμένοι σε τέσσερις τοίχους: στους τοίχους του σχολείου, του σπιτιού, στο κινητό. Δέχονται τεράστια πίεση, έχοντας να προετοιμαστούν για τόσες εξετάσεις. Πρέπει να βάλουμε περισσότερα γυμνάσια και λύκεια στο “Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα” γιατί τα παιδιά το έχουν τεράστια ανάγκη – αν απελευθερωθεί ο νους και το μυαλό, θα μπορούν να αισθάνονται καλύτερα και όχι πια να εχθρεύονται τον σχολικό τους χώρο».