ΜΕΤΑδραση: “Στα Ανοιχτά Σχολεία, πραγματοποιούμε το όνειρο πολλών παιδιών”

Η ΜΚΟ Μετάδραση εξειδικεύεται στον τομέα της διερμηνείας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, υλοποιεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και μαθηματικά για παιδιά ηλικίας 6-18 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και σε ελληνόπουλα, με στόχο να μπορέσουν τα παιδιά να καλύψουν ορισμένα βασικά κενά τους και να παρακολουθήσουν κανονικά το δημόσιο σχολείο.

Μιλήσαμε με τη Νικολέτα Δημητρούκα, Υπεύθυνη εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

metadrasi dimitrouka

Ποιο ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσετε και να υλοποιήσετε τη συγκεκριμένη δράση;

Το βασικό κίνητρο ήταν η επιθυμία της ΜΕΤΑδρασης να προετοιμάσει κατάλληλα παιδιά πρόσφυγες, μετανάστες και ελληνόπουλα για την ομαλή ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση και τη σχολική κοινότητα συνολικά.

Στα Ανοιχτά Σχολεία, μας δόθηκε η δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί το όνειρο πολλών παιδιών, προσφύγων και ελληνοπαίδων: την ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση του σχολείου.

Με ποιον τρόπο προωθείται η ένταξη των παιδιών στο σχολείο και στην κοινωνία;

Η διεξαγωγή των μαθημάτων σ’ ένα καθαρά σχολικό περιβάλλον προετοιμάζει τα παιδιά για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στο πρωινό σχολείο. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να βγουν από τα camps, αποτρέποντας έτσι την γκετοποίησή τους

Η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και προσφυγόπουλων στο πρόγραμμα δείχνει ότι υπάρχει διάθεση αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε έντονη επιθυμία από όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής, να παίξουν μαζί στο προαύλιο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη δράση.

Metadrasi Open Schools.jpg

Η συνεργασία σας με το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων»;

Είναι πολύ σημαντικό για μας ότι τα Ανοιχτά Σχολεία διαχειρίζονται το γραφειοκρατικό μέρος της διαδικασίας για τη συμμετοχή ενός φορέα στο πρόγραμμα, με βασικό γνώμονα τη διευκόλυνση του φορέα. Επίσης, σημαντικό είναι να συνεργάζεσαι με ανθρώπους πρόθυμους να ακούσουν το πρόβλημά σου και λειτουργώντας ευέλικτα να δώσουν τη λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, χωρίς να ξεφεύγουν από το καθορισμένο πλαίσιο. 

Το προσφυγικό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Πώς αντιδρούν οι γειτονιές της Αθήνας στην προσπάθειά σας;

Οι γειτονιές γενικά αγκαλιάζουν το πρόγραμμα, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο αυτό γίνεται εξαρτάται από την εξοικείωση που έχει κάθε γειτονιά με το προσφυγικό ζήτημα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας σε σχέση με τη δράση αυτή;

Παρόλη την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της δράσης μας ωθεί να συνεχίσουμε, με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, προκειμένου να παραμείνουμε συνεπείς απέναντι σε όλα αυτά τα παιδιά που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και αναπτύσσουν διαρκώς τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.