"Το παιδί μου είναι πιο χαρούμενο, πιο ήρεμο και έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στην καθημερινότητα."

Συνεντεύξεις γονέων παιδιών που συμμετέχουν στη δράση «Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή» που υλοποιείται από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΙΛΟΓΗ, στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 7-14 ετών με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Περιλαμβάνει αθλοπαιδιές, κατασκευές, ζωγραφική, μουσική, παραμύθι και υλοποιείται στις αίθουσες του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Γουδί.

Γονείς παιδιών συμμετεχόντων στη δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΙΛΟΓΗ.jpg

Μιλήσαμε με τη νέα παρέα από 7 μαμάδες παιδιών που μαζεύονται κάθε βδομάδα από πολλές διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. Πίνουμε μαζί τους έναν καφέ στη γειτονική καφετέρια, συζητώντας για την καθημερινότητα που βιώνουν αυτές και τα παιδιά τους.

Τι σας έφερε στα Ανοιχτά Σχολεία;

1 (2).jpg

Κατερίνα: Πριν από τη δράση των Ανοιχτών Σχολείων δεν είχα καμία επαφή με άλλους γονείς, παρότι το παιδί μου είναι σε ειδικό σχολείο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αισθάνομαι μοναξιά και περιθωριοποίηση όταν συναναστρεφόμουν γονείς τυπικών παιδιών. Με τη συμμετοχή του γιου μου στη δράση, γνώρισα γονείς που αντιμετωπίζουν την ίδια καθημερινότητα με εμένα και, το σημαντικότερο, το παιδί μου είναι πιο χαρούμενο και πιο ήρεμο ενώ έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στην καθημερινότητα.

3.jpg

Άννα: Δεν υπάρχουν πολλοί φορείς ή οργανώσεις που να κάνουν δράσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς κόστος και είναι δύσκολο για τους γονείς να πληρώνουν συνέχεια για κάτι που θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν, όπως γίνεται στα Ανοιχτά Σχολεία.

Τι αποτέλεσμα έχεις δει από τη συγκεκριμένη δράση;

Μαραλέντα: Ο γιος μου είναι πιο ήρεμος, έχουν μειωθεί οι εμμονές του και οι στερεοτυπίες, λειτουργεί καλύτερα μέσα στην ομάδα και έχει περισσότερη όρεξη για παιχνίδι. Με τη συμμετοχή του παιδιού μου στη δράση βγήκα και εγώ από το καβούκι μου, γιατί είχα κλειστεί πολύ. Γνώρισα άλλες μαμάδες και κοινωνικοποιήθηκα εκ νέου.

Βιολέττα: Είναι η τρίτη χρονιά που παρακολουθεί το παιδί μου τη δράση και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει κοινωνικοποιηθεί, κάνει νέες δραστηριότητες, γυμνάζεται, αλλά και εγώ έχω γνωρίσει άλλους ανθρώπους και κάνω παρέα μαζί τους.

Χριστίνα: Ο γιος μου μέσα από τη δράση έγινε πιο εκδηλωτικός, τόσο μαζί μου όσο και με άλλα άτομα. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ελεύθερος χρόνος και για μένα.

Τι αλλαγή έχετε δει στην καθημερινότητά σας;

Άννα: Η καθημερινότητά μου έχει επιβαρυνθεί με την προσέλευση στη δράση, καθώς έρχομαι από μακριά, αλλά ειλικρινά, αυτό δεν έχει καμία σημασία όταν βλέπω το παιδί μου να περνάει ωραία, να κοινωνικοποιείται και να κάνει νέους φίλους.

Τι άλλο θα ήθελες από τη δράση;

4.jpg

Χριστίνα: Θα θέλαμε να συνεχίσει η δράση στα summer camps και να είναι περισσότερες ώρες, δεδομένου ότι η ανάγκη απασχόλησης των παιδιών το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη, ιδίως για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τι άλλο έχει προσφέρει το Ανοιχτό Σχολείο στη γειτονιά;

Ασπασία: Λόγω του ότι το σχολείο είναι Ανοιχτό και υπάρχει φύλακας, δε φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Εξάλλου σχεδόν πάντα υπάρχει κόσμος στο προαύλιο»

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι κυρίες, Στακάκη Ασπασία, Στασινοπούλου Χριστίνα, Λιπίνσκα Βιολέττα, Πούντου Άννα, Μπεκάϊ Ελιόνα, Μπόριτσι Μαραλέντα και Κατερίνα Λεβάκη.

 

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.