Τα Ανοιχτά Σχολεία χτίζουν γέφυρες και για έφηβους πρόσφυγες

Δύο απογεύματα την εβδομάδα, 15 έφηβοι πρόσφυγες από τη Συρία περπατούν στα σοκάκια της Πλάκας, μέχρι το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο στην οδό Αδριανού, για να μάθουν "Αγγλικά μέσα από κόμικς".

anoixta-sxoleia-agglika-comix

"Στόχος μας ήταν η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα [13-18 ετών], επειδή οι έφηβοι είναι η πιο παραμελημένη ομάδα - η χαμένη γενιά", μας λέει η Μάρα Βανδώρου, μία από τις τέσσερις καθηγήτριες του μαθήματος. «Είχαμε συγκεκριμένους στόχους: να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο, ασφαλές περιβάλλον και να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο όπου, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, τα παιδιά θα δεσμεύονταν να ενισχύσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες». Το μάθημα συνδιοργανώθηκε και διδάχθηκε μαζί με τη Δήμητρα Αδαμοπούλου, τη Σοφία Μπερλή, τη Γεωργία Οικονόμου και τη Λήδα Τσενέ.

anoixta-sxoleia-mathima

Τα “Αγγλικά μέσα από κόμιξ” ήταν προϊόν της συνεργασίας του Προγράμματος Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο, μέρος του ESTIA, που υλοποιείται μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του δήμου Αθηναίων, και της Comicdom Press, για να συνδημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα βοηθούσε τους νέους πρόσφυγες που ζουν σε μια νέα πόλη να καλύψουν τα γνωστικά κενά τους. Στόχος είναι όχι μόνο η ενίσχυση των δεξιοτήτων ανάγνωσης, αλλά και η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, προσφέροντας ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον έξω από τα σπίτια τους.

anoixta-sxoleia-mathima-agglikon-me-comix

"Βγαίνοντας έξω και περπατώντας στους δρόμους της Πλάκας για το σχολείο, νιώθω ένα τόσο ζεστό συναίσθημα, σαν να είμαι πίσω στο σπίτι μου για λίγο”, λέει ο 17χρονος Εμάντ, καθώς περιγράφει τις ομοιότητες μεταξύ της πρώην γειτονιάς του στην περιοχή Souq Al-Hamidiya της Δαμασκού και την Πλάκα της Αθήνας. Από τον καιρό που έφτασε στην Ελλάδα, οι μοναδικές του δραστηριότητες είναι μέσα από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων και οι συναντήσεις με τους φίλους του από την τάξη μια φορά την εβδομάδα για να παίξουν ποδόσφαιρο.

anoixta-sxoleia-agglika-me-comix

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων βοηθούν να αφαιρεθούν τα εμπόδια απέναντι στην ένταξη στην κοινωνία, προσφέροντας ευκαιρίες στους εφήβους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να μοιράζονται νέες εμπειρίες. Περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ζουν σήμερα στην περιοχή της Αττικής, με επιπλέον 7.500 σε πόλεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Τον Απρίλιο του 2018, τα Ανοιχτά Σχολεία αναγνωρίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως βέλτιστη πρακτική για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, ενώ, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες του Athens Partnership, όπως το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, οδήγησε στην αναγνώριση της Αθήνας ως "Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018".

anoixta-mathima-gia-prosfyges-me-comix

Ο Ράμι, ένας 16χρονος συμμετέχων στο μάθημα, λέει: "Η γλώσσα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και έχω δει πώς με κάνει πιο πλούσιο. Το χρησιμοποιώ για να αλληλεπιδρώ με τους Έλληνες με περισσότερη αυτοπεποίθηση». Προσθέτει ότι η δραστηριότητα αυτή αφορά τόσο την εκμάθηση της γλώσσας, όσο και την ευκαιρία να βρεθεί με νέους φίλους σε διάφορα μέρη της πόλης. Όταν τον ρωτάμε αν υπάρχει κάτι κάτι που δεν του αρέσει στο μάθημα, μας λέει: «Ότι μπορεί να τελειώσει μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος μαθημάτων».

anoixta-me-comix
anoixta-sxoleia-comix

Τα ονόματα των παιδιών έχουν αλλαχθεί.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

H δράση αποτελεί πρωτοβουλία της Παροχής Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο του δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της Comicdom Press, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων.

Το μάθημα συνδιοργανώθηκε και διδάχθηκε μαζί με τη Δήμητρα Αδαμοπούλου (Comicdom Press), τη Σοφία Μπερλή (EATA), τη Γεωργία Οικονόμου (EATA), ΤΗ Μάρα Βανδώρου (ΕΑΤΑ) και τη Λήδα Τσενέ (Comicdom Press). Η δράση υποστηρίχθηκε από τους διερμηνείς του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο, Nabil Παπαδόπουλο, Reem Jayusi, Έλενα Χατζηλάρη και Amgad Faik.