Μύηση στον αθλητισμό μέσα από τα Ανοιχτά Σχολεία

Σε 20 γειτονιές της Αθήνας, τα Ανοιχτά Σχολεία προσφέρουν ελεύθερους χώρους με δωρεάν δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και ανοιχτά προαύλια για ελεύθερο παιχνίδι και παρέα, καθημερινές απογεύματα και σαββατοκύριακα. Μιλήσαμε με την κυρία Σμαράγδα Σερέτη, γυμνάστρια στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) , υπεύθυνη των δράσεων αθλοπαιδιών που προσφέρονται στα Ανοιχτά Σχολεία και απευθύνεται σε παιδιά τρίτης ως και έκτης δημοτικού.

opanda_smaradga_sereti

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συμμετοχή σας στα Ανοιχτά Σχολεία;

Το πρόγραμμα το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, οι δημότες και τα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά απευθυνόμασταν σε παιδιά Δ’ Ε’ ΣΤ’ και λόγω της ζήτησης από τους δημότες το επεκτείναμε και στα παιδιά της Γ’ τάξης του Δημοτικού.

Είναι πραγματικά αξιοζήλευτο το ενδιαφέρον των παιδιών του Δημοτικού που με τόση χαρά λαμβάνουν μέρος στη δράση. Αυτό μας δίνει τη δύναμη για συνέχιση και για επέκταση σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων.

Πολύ καλή υπήρξε και η συνεργασία με την Ομάδα Διαχείρισης του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων η οποία βοήθησε στο να υλοποιηθεί αυτή η δράση.

Πώς είναι η επαφή σας με τις γειτονιές της Αθήνας; Έχει η δράση την ανταπόκριση που περιμένατε;

Ως υπεύθυνη της δράσης έχω επικοινωνήσει με όλες τις γειτονιές και έχω έρθει σε επαφή με διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς και γονείς, με σκοπό την προώθηση της δράσης. Παράλληλα, επισκέπτομαι τα σχολεία, συζητώ με τους συναδέλφους και γενικότερα προσπαθώ να αφουγκράζομαι τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς.

athlopaidies.jpg

Η δράση έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από αυτή που περιμέναμε λόγω του ότι η συμμετοχή σε αυτήν είναι δωρεάν, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν και να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό.

Ναι, το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς και τα παιδιά καθώς βρίσκονται σε έναν οικείο χώρο, αθλούνται και ψυχαγωγούνται μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αναπτύσσουν φίλαθλη συμπεριφορά, κατανοούν τις έννοιες της συμμετοχής σε ομάδα, τη συνεργασία και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσετε και να υλοποιήσετε τη συγκεκριμένη δράση στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων;

Βασικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της δράσης ήταν τα παιδιά, οι αυριανοί φίλαθλοι και αθλητές, να γνωρίσουν τα αθλήματα, να μυηθούν στην αθλητική ιδέα και ταυτόχρονα να αντιληφθούν την αξία της συμμετοχής, ελεύθερα, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από κάποιες υποχρεώσεις.

athlopaidies 2.jpg

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία; Πώς θα αξιοποιήσετε ή έχετε αξιοποιήσει το feedback από την υλοποίηση των δράσεων;

Το όφελος από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία είναι ότι δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες, φίλαθλη συμπεριφορά, να αγαπήσουν περισσότερο το σχολείο τους, να κατανοήσουν την έννοια της συμμετοχής σε ομάδα και γενικά τη συνεργασία. Επίσης, αντλούμε δύναμη για συνέχιση του προγράμματος καθώς και υλοποίησή του σε περισσότερα σχολεία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Σκοπεύετε να διευρύνετε τους ορίζοντες της δράσης ή να την εξελίξετε;

Ιδανικά θα επιθυμούσα η δράση να ξεκινάει από το νηπιαγωγείο ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό, να καλλιεργήσουν διαπροσωπικές σχέσεις, να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Θα προσπαθήσουμε να τη διευρύνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Βρες τα Ανοιχτά Σχολεία στον χάρτη.