Ανοιχτά και Ασφαλή Σχολεία σε 20 γειτονιές της Αθήνας

Σε 20 γειτονιές της Αθήνας, τα Ανοιχτά Σχολεία προσφέρουν ελεύθερους χώρους με δωρεάν δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και ανοιχτά προαύλια για ελεύθερο παιχνίδι και παρέα. Απογεύματα καθημερινές μέχρι το βράδυ και τα σαββατοκύριακα, μια μεγάλη ομάδα φροντίζει ώστε να υπάρχει ασφάλεια στα προαύλια, κατάλληλες αίθουσες και ενημέρωση για τις δράσεις που προσφέρονται. Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας βρίσκονται οι σχολικοί φύλακες του δήμου Αθηναίων. Μιλήσαμε με τον Αχιλλέα Σιδεράκη, Σχολικό Φύλακα στο 76ο Ανοιχτό Δημοτικό Σχολείο, στα Άνω Πετράλωνα.

76ο_Ανοιχτό Σχολείο Φύλακας.jpg

Ποια αλλαγή παρατηρήσατε στη γειτονιά σας από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων;

Η γειτονιά έχει αλλάξει, αφού το σχολείο έχει γίνει χώρος συγκέντρωσης και σημείο αναφοράς της περιοχής. Επίσης, λόγω έλλειψης φωτισμού στη γειτονιά, έχει βοηθήσει πολύ το γεγονός ότι το σχολείο παραμένει ανοιχτό και φωτισμένο μέχρι αργά το βράδυ.

76.jpg

Τι εισπράττετε από τους συμμετέχοντες των δράσεων;

Ακούω συνέχεια θετικά σχόλια για το πρόγραμμα και τις δράσεις του και για το ανοιχτό προαύλιο. Αρέσει πολύ στον κόσμο το ότι έρχεται σε ένα περιβάλλον προστατευμένο. Οι άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια μέσα στο σχολείο σε σχέση με τις πλατείες, ειδικότερα οι γονείς.

76 filakas.jpg

Αισθάνεστε ότι η προσωπική σας συμμετοχή στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων έχει ουσιαστικό ρόλο;

Θεωρώ πως έχει ουσιαστικό ρόλο. Γονείς, παιδιά, ηλικιωμένοι, εκπαιδευτές, άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, ενήλικες, κάτοικοι της γειτονιάς ή και όχι, έρχονται στο σχολείο για να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή απλά να καθίσουν στο προαύλιο. Αυτός ο κόσμος χρειάζεται έναν συντονισμό από την πλευρά μου για να μπορέσει να συνυπάρξει αρμονικά μέσα στον χώρο.

Τι θα λέγατε σε άλλους συναδέλφους σχολικούς φύλακες που δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με τα Ανοιχτά Σχολεία;

Ήδη έχω πει στους συναδέλφους μου, στις συνελεύσεις του σωματείου μας, ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν αν τους ζητηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Θεωρώ ότι μέσω των Ανοιχτών Σχολείων εδραιώνεται η δουλειά μας, καθώς έτσι μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα, τόσο στη σχολική όσο και στην τοπική κοινότητα, φτάνοντας στην ουσία της υπηρεσίας μας.  

76 anoixto sxoleio.jpg

Θα θέλατε να προσθέσετε κάποιο σχόλιο για τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων;

Πιστεύω ότι τα Ανοιχτά Σχολεία ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, καθώς άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων βρίσκονται στον ίδιο χώρο και είτε συνεργάζονται, είτε παίζουν είτε συζητάνε.

Τέλος, στο σχολείο μου, στο 76ο Ανοιχτό Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα, θεωρώ, ότι σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του προγράμματος, έπαιξε και η θετική διάθεση που έδειξε από την αρχή η διοίκηση του σχολείου, να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας το σχολείο προς τη γειτονιά.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.