Μύηση στον αθλητισμό μέσα από τα Ανοιχτά Σχολεία

Σε 20 γειτονιές της Αθήνας, τα Ανοιχτά Σχολεία προσφέρουν ελεύθερους χώρους με δωρεάν δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και ανοιχτά προαύλια για ελεύθερο παιχνίδι και παρέα, καθημερινές απογεύματα και σαββατοκύριακα. Μιλήσαμε με την κυρία Σμαράγδα Σερέτη, γυμνάστρια στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) , υπεύθυνη των δράσεων αθλοπαιδιών που προσφέρονται στα Ανοιχτά Σχολεία και απευθύνεται σε παιδιά τρίτης ως και έκτης δημοτικού.

opanda_smaradga_sereti

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συμμετοχή σας στα Ανοιχτά Σχολεία;

Το πρόγραμμα το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, οι δημότες και τα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά απευθυνόμασταν σε παιδιά Δ’ Ε’ ΣΤ’ και λόγω της ζήτησης από τους δημότες το επεκτείναμε και στα παιδιά της Γ’ τάξης του Δημοτικού.

Είναι πραγματικά αξιοζήλευτο το ενδιαφέρον των παιδιών του Δημοτικού που με τόση χαρά λαμβάνουν μέρος στη δράση. Αυτό μας δίνει τη δύναμη για συνέχιση και για επέκταση σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων.

Πολύ καλή υπήρξε και η συνεργασία με την Ομάδα Διαχείρισης του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων η οποία βοήθησε στο να υλοποιηθεί αυτή η δράση.

Πώς είναι η επαφή σας με τις γειτονιές της Αθήνας; Έχει η δράση την ανταπόκριση που περιμένατε;

Ως υπεύθυνη της δράσης έχω επικοινωνήσει με όλες τις γειτονιές και έχω έρθει σε επαφή με διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς και γονείς, με σκοπό την προώθηση της δράσης. Παράλληλα, επισκέπτομαι τα σχολεία, συζητώ με τους συναδέλφους και γενικότερα προσπαθώ να αφουγκράζομαι τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς.

athlopaidies.jpg

Η δράση έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από αυτή που περιμέναμε λόγω του ότι η συμμετοχή σε αυτήν είναι δωρεάν, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν και να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό.

Ναι, το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς και τα παιδιά καθώς βρίσκονται σε έναν οικείο χώρο, αθλούνται και ψυχαγωγούνται μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αναπτύσσουν φίλαθλη συμπεριφορά, κατανοούν τις έννοιες της συμμετοχής σε ομάδα, τη συνεργασία και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσετε και να υλοποιήσετε τη συγκεκριμένη δράση στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων;

Βασικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της δράσης ήταν τα παιδιά, οι αυριανοί φίλαθλοι και αθλητές, να γνωρίσουν τα αθλήματα, να μυηθούν στην αθλητική ιδέα και ταυτόχρονα να αντιληφθούν την αξία της συμμετοχής, ελεύθερα, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από κάποιες υποχρεώσεις.

athlopaidies 2.jpg

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία; Πώς θα αξιοποιήσετε ή έχετε αξιοποιήσει το feedback από την υλοποίηση των δράσεων;

Το όφελος από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία είναι ότι δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες, φίλαθλη συμπεριφορά, να αγαπήσουν περισσότερο το σχολείο τους, να κατανοήσουν την έννοια της συμμετοχής σε ομάδα και γενικά τη συνεργασία. Επίσης, αντλούμε δύναμη για συνέχιση του προγράμματος καθώς και υλοποίησή του σε περισσότερα σχολεία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Σκοπεύετε να διευρύνετε τους ορίζοντες της δράσης ή να την εξελίξετε;

Ιδανικά θα επιθυμούσα η δράση να ξεκινάει από το νηπιαγωγείο ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό, να καλλιεργήσουν διαπροσωπικές σχέσεις, να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Θα προσπαθήσουμε να τη διευρύνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Βρες τα Ανοιχτά Σχολεία στον χάρτη.

Ανοιχτά και Ασφαλή Σχολεία σε 20 γειτονιές της Αθήνας

Σε 20 γειτονιές της Αθήνας, τα Ανοιχτά Σχολεία προσφέρουν ελεύθερους χώρους με δωρεάν δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και ανοιχτά προαύλια για ελεύθερο παιχνίδι και παρέα. Απογεύματα καθημερινές μέχρι το βράδυ και τα σαββατοκύριακα, μια μεγάλη ομάδα φροντίζει ώστε να υπάρχει ασφάλεια στα προαύλια, κατάλληλες αίθουσες και ενημέρωση για τις δράσεις που προσφέρονται. Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας βρίσκονται οι σχολικοί φύλακες του δήμου Αθηναίων. Μιλήσαμε με τον Αχιλλέα Σιδεράκη, Σχολικό Φύλακα στο 76ο Ανοιχτό Δημοτικό Σχολείο, στα Άνω Πετράλωνα.

76ο_Ανοιχτό Σχολείο Φύλακας.jpg

Ποια αλλαγή παρατηρήσατε στη γειτονιά σας από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων;

Η γειτονιά έχει αλλάξει, αφού το σχολείο έχει γίνει χώρος συγκέντρωσης και σημείο αναφοράς της περιοχής. Επίσης, λόγω έλλειψης φωτισμού στη γειτονιά, έχει βοηθήσει πολύ το γεγονός ότι το σχολείο παραμένει ανοιχτό και φωτισμένο μέχρι αργά το βράδυ.

76.jpg

Τι εισπράττετε από τους συμμετέχοντες των δράσεων;

Ακούω συνέχεια θετικά σχόλια για το πρόγραμμα και τις δράσεις του και για το ανοιχτό προαύλιο. Αρέσει πολύ στον κόσμο το ότι έρχεται σε ένα περιβάλλον προστατευμένο. Οι άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια μέσα στο σχολείο σε σχέση με τις πλατείες, ειδικότερα οι γονείς.

76 filakas.jpg

Αισθάνεστε ότι η προσωπική σας συμμετοχή στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων έχει ουσιαστικό ρόλο;

Θεωρώ πως έχει ουσιαστικό ρόλο. Γονείς, παιδιά, ηλικιωμένοι, εκπαιδευτές, άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, ενήλικες, κάτοικοι της γειτονιάς ή και όχι, έρχονται στο σχολείο για να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή απλά να καθίσουν στο προαύλιο. Αυτός ο κόσμος χρειάζεται έναν συντονισμό από την πλευρά μου για να μπορέσει να συνυπάρξει αρμονικά μέσα στον χώρο.

Τι θα λέγατε σε άλλους συναδέλφους σχολικούς φύλακες που δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με τα Ανοιχτά Σχολεία;

Ήδη έχω πει στους συναδέλφους μου, στις συνελεύσεις του σωματείου μας, ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν αν τους ζητηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Θεωρώ ότι μέσω των Ανοιχτών Σχολείων εδραιώνεται η δουλειά μας, καθώς έτσι μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα, τόσο στη σχολική όσο και στην τοπική κοινότητα, φτάνοντας στην ουσία της υπηρεσίας μας.  

76 anoixto sxoleio.jpg

Θα θέλατε να προσθέσετε κάποιο σχόλιο για τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων;

Πιστεύω ότι τα Ανοιχτά Σχολεία ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, καθώς άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων βρίσκονται στον ίδιο χώρο και είτε συνεργάζονται, είτε παίζουν είτε συζητάνε.

Τέλος, στο σχολείο μου, στο 76ο Ανοιχτό Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα, θεωρώ, ότι σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του προγράμματος, έπαιξε και η θετική διάθεση που έδειξε από την αρχή η διοίκηση του σχολείου, να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας το σχολείο προς τη γειτονιά.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Greek Instagramers Events στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

Η ομάδα Greek Instagramers Events δημιουργήθηκε το 2013 με στόχο την συσπείρωση των φίλων της φωτογραφίας, δημιουργώντας ένα βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης, επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών. Διοργανώνει δημιουργικές και κοινωνικές δραστηριότητες σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας με ανοιχτή συμμετοχή για όλους. Μέσα από αυτές τις δράσεις αναδεικνύεται το ταλέντο των φίλων της φωτογραφίας και καλλιεργείται το ομαδικό και δημιουργικό πνεύμα .

Instagramers_190112-DSC_0078.jpg

Η δράση που υλοποιήθηκε στα Ανοιχτά Σχολεία, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2018, απευθυνόταν σε ενήλικες και είχε τίτλο «Σεμινάριο Δημιουργικής Φωτογραφίας». Στόχος του σεμιναρίου ήταν να λάβουν οι συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις της λήψης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της φωτογραφικής τους σκέψης.

 Μιλήσαμε με την Έλλη Αγιαννίδη και τον Γιώργο Βέργαδο από τους Greek Instagramers Events , για την συνεργασία τους με τα Ανοιχτά Σχολεία.

Πώς ταίριαξε η αποστολή σας με τα Ανοιχτά  Σχολεία;

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των Greek Instagramers Events θέλαμε να βοηθάμε τον κόσμο να αξιοποιεί τον ελεύθερο του χρόνο δημιουργικά και να εξελίσσεται στην τέχνη που αγαπά. Ο θεσμός των Ανοιχτών Σχολείων ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία μας, αφού παρακινεί τον κόσμο στον να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του με ενδιαφέρουσες, δημιουργικές δράσεις.

Ποια δράση υλοποιήσατε;

Η δράση «Σεμινάριο Δημιουργικής Φωτογραφίας» φιλοξενήθηκε στο 76ο Δημοτικό Σχολείο Πετραλώνων. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, τις Κυριακές, αποτέλεσε την ομορφότερη στέγη για τα μαθήματά μας.

Είχε η δράση σας την ανταπόκριση που ελπίζατε;

Η απήχηση ήταν τεράστια και δημιουργήθηκαν 2 τμήματα των 70 ατόμων το καθένα. Οι συμμετέχοντες ερχόντουσαν από κάθε γωνιά της Αθήνας στα Πετράλωνα, ανακαλύπτοντας έτσι μια καινούρια, ξεχωριστή γειτονιά. Όλοι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι και εντυπωσιασμένοι από το γεγονός πως πλέον τα σχολεία μπορούν να αποτελούν σημείο συνάντησης επιμορφωτικών και κοινωνικών δράσεων.

Instagramers+1.jpg

Τι κερδίσατε μέσα από τη συμμετοχή σας στα Ανοιχτά Σχολεία;

Αγγίξαμε ένα καινούργιο κοινό, καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο φωτογραφίας μας γνώρισαν για πρώτη φορά. Οι θετικές κριτικές που αποκομίσαμε ανέδειξαν το ενδιαφέρον και την αγάπη του κόσμου τόσο για τη δημιουργική μας δράση όσο και για το συνολικό πρόγραμμα των Ανοιχτών Σχολείων. Το αποτέλεσμα της υπέροχης αυτής συνεργασίας ήταν τρεις εκθέσεις που διοργανώσαμε με τους συμμετέχοντες της δράσης αυτής οι οποίες αποτύπωσαν τις νέες δεξιότητες που αποκτήθηκαν από τους συμμετέχοντες στα μαθήματα που παρακολούθησαν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Η μεγάλη απήχηση του κόσμου στις δράσεις μας οι οποίες πραγματοποιούνται με ανοιχτή συμμετοχή τα τελευταία 6 χρόνια  μας γεμίζει χαρά και μας καλλιεργεί την έμπνευση για ακόμα πιο όμορφες και εποικοδομητικές δράσεις.

Η συνεργασία μας με τα Ανοιχτά Σχολεία μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε ξανά με το πρόγραμμα αυτό. Γι’ αυτό βρισκόμαστε στη διαδικασία αναζήτησης νέων κατάλληλων συνεργατών, καθηγητών φωτογραφίας, προκειμένου να μπορέσουμε να στείλουμε πρόταση για νέα επιμορφωτική δράση.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

"Το παιδί μου είναι πιο χαρούμενο, πιο ήρεμο και έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στην καθημερινότητα."

Συνεντεύξεις γονέων παιδιών που συμμετέχουν στη δράση «Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή» που υλοποιείται από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΙΛΟΓΗ, στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 7-14 ετών με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Περιλαμβάνει αθλοπαιδιές, κατασκευές, ζωγραφική, μουσική, παραμύθι και υλοποιείται στις αίθουσες του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Γουδί.

Γονείς παιδιών συμμετεχόντων στη δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΙΛΟΓΗ.jpg

Μιλήσαμε με τη νέα παρέα από 7 μαμάδες παιδιών που μαζεύονται κάθε βδομάδα από πολλές διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. Πίνουμε μαζί τους έναν καφέ στη γειτονική καφετέρια, συζητώντας για την καθημερινότητα που βιώνουν αυτές και τα παιδιά τους.

Τι σας έφερε στα Ανοιχτά Σχολεία;

1 (2).jpg

Κατερίνα: Πριν από τη δράση των Ανοιχτών Σχολείων δεν είχα καμία επαφή με άλλους γονείς, παρότι το παιδί μου είναι σε ειδικό σχολείο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αισθάνομαι μοναξιά και περιθωριοποίηση όταν συναναστρεφόμουν γονείς τυπικών παιδιών. Με τη συμμετοχή του γιου μου στη δράση, γνώρισα γονείς που αντιμετωπίζουν την ίδια καθημερινότητα με εμένα και, το σημαντικότερο, το παιδί μου είναι πιο χαρούμενο και πιο ήρεμο ενώ έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στην καθημερινότητα.

3.jpg

Άννα: Δεν υπάρχουν πολλοί φορείς ή οργανώσεις που να κάνουν δράσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς κόστος και είναι δύσκολο για τους γονείς να πληρώνουν συνέχεια για κάτι που θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν, όπως γίνεται στα Ανοιχτά Σχολεία.

Τι αποτέλεσμα έχεις δει από τη συγκεκριμένη δράση;

Μαραλέντα: Ο γιος μου είναι πιο ήρεμος, έχουν μειωθεί οι εμμονές του και οι στερεοτυπίες, λειτουργεί καλύτερα μέσα στην ομάδα και έχει περισσότερη όρεξη για παιχνίδι. Με τη συμμετοχή του παιδιού μου στη δράση βγήκα και εγώ από το καβούκι μου, γιατί είχα κλειστεί πολύ. Γνώρισα άλλες μαμάδες και κοινωνικοποιήθηκα εκ νέου.

Βιολέττα: Είναι η τρίτη χρονιά που παρακολουθεί το παιδί μου τη δράση και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει κοινωνικοποιηθεί, κάνει νέες δραστηριότητες, γυμνάζεται, αλλά και εγώ έχω γνωρίσει άλλους ανθρώπους και κάνω παρέα μαζί τους.

Χριστίνα: Ο γιος μου μέσα από τη δράση έγινε πιο εκδηλωτικός, τόσο μαζί μου όσο και με άλλα άτομα. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ελεύθερος χρόνος και για μένα.

Τι αλλαγή έχετε δει στην καθημερινότητά σας;

Άννα: Η καθημερινότητά μου έχει επιβαρυνθεί με την προσέλευση στη δράση, καθώς έρχομαι από μακριά, αλλά ειλικρινά, αυτό δεν έχει καμία σημασία όταν βλέπω το παιδί μου να περνάει ωραία, να κοινωνικοποιείται και να κάνει νέους φίλους.

Τι άλλο θα ήθελες από τη δράση;

4.jpg

Χριστίνα: Θα θέλαμε να συνεχίσει η δράση στα summer camps και να είναι περισσότερες ώρες, δεδομένου ότι η ανάγκη απασχόλησης των παιδιών το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη, ιδίως για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τι άλλο έχει προσφέρει το Ανοιχτό Σχολείο στη γειτονιά;

Ασπασία: Λόγω του ότι το σχολείο είναι Ανοιχτό και υπάρχει φύλακας, δε φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Εξάλλου σχεδόν πάντα υπάρχει κόσμος στο προαύλιο»

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι κυρίες, Στακάκη Ασπασία, Στασινοπούλου Χριστίνα, Λιπίνσκα Βιολέττα, Πούντου Άννα, Μπεκάϊ Ελιόνα, Μπόριτσι Μαραλέντα και Κατερίνα Λεβάκη.

 

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

 

ΜΕΤΑδραση: “Στα Ανοιχτά Σχολεία, πραγματοποιούμε το όνειρο πολλών παιδιών”

Η ΜΚΟ Μετάδραση εξειδικεύεται στον τομέα της διερμηνείας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, υλοποιεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και μαθηματικά για παιδιά ηλικίας 6-18 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και σε ελληνόπουλα, με στόχο να μπορέσουν τα παιδιά να καλύψουν ορισμένα βασικά κενά τους και να παρακολουθήσουν κανονικά το δημόσιο σχολείο.

Μιλήσαμε με τη Νικολέτα Δημητρούκα, Υπεύθυνη εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

metadrasi dimitrouka

Ποιο ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσετε και να υλοποιήσετε τη συγκεκριμένη δράση;

Το βασικό κίνητρο ήταν η επιθυμία της ΜΕΤΑδρασης να προετοιμάσει κατάλληλα παιδιά πρόσφυγες, μετανάστες και ελληνόπουλα για την ομαλή ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση και τη σχολική κοινότητα συνολικά.

Στα Ανοιχτά Σχολεία, μας δόθηκε η δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί το όνειρο πολλών παιδιών, προσφύγων και ελληνοπαίδων: την ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση του σχολείου.

Με ποιον τρόπο προωθείται η ένταξη των παιδιών στο σχολείο και στην κοινωνία;

Η διεξαγωγή των μαθημάτων σ’ ένα καθαρά σχολικό περιβάλλον προετοιμάζει τα παιδιά για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στο πρωινό σχολείο. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να βγουν από τα camps, αποτρέποντας έτσι την γκετοποίησή τους

Η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και προσφυγόπουλων στο πρόγραμμα δείχνει ότι υπάρχει διάθεση αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε έντονη επιθυμία από όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής, να παίξουν μαζί στο προαύλιο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη δράση.

Metadrasi Open Schools.jpg

Η συνεργασία σας με το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων»;

Είναι πολύ σημαντικό για μας ότι τα Ανοιχτά Σχολεία διαχειρίζονται το γραφειοκρατικό μέρος της διαδικασίας για τη συμμετοχή ενός φορέα στο πρόγραμμα, με βασικό γνώμονα τη διευκόλυνση του φορέα. Επίσης, σημαντικό είναι να συνεργάζεσαι με ανθρώπους πρόθυμους να ακούσουν το πρόβλημά σου και λειτουργώντας ευέλικτα να δώσουν τη λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, χωρίς να ξεφεύγουν από το καθορισμένο πλαίσιο. 

Το προσφυγικό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Πώς αντιδρούν οι γειτονιές της Αθήνας στην προσπάθειά σας;

Οι γειτονιές γενικά αγκαλιάζουν το πρόγραμμα, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο αυτό γίνεται εξαρτάται από την εξοικείωση που έχει κάθε γειτονιά με το προσφυγικό ζήτημα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας σε σχέση με τη δράση αυτή;

Παρόλη την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της δράσης μας ωθεί να συνεχίσουμε, με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, προκειμένου να παραμείνουμε συνεπείς απέναντι σε όλα αυτά τα παιδιά που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και αναπτύσσουν διαρκώς τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Τα Ανοιχτά Σχολεία χτίζουν γέφυρες και για έφηβους πρόσφυγες

Δύο απογεύματα την εβδομάδα, 15 έφηβοι πρόσφυγες από τη Συρία περπατούν στα σοκάκια της Πλάκας, μέχρι το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο στην οδό Αδριανού, για να μάθουν "Αγγλικά μέσα από κόμικς".

anoixta-sxoleia-agglika-comix

"Στόχος μας ήταν η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα [13-18 ετών], επειδή οι έφηβοι είναι η πιο παραμελημένη ομάδα - η χαμένη γενιά", μας λέει η Μάρα Βανδώρου, μία από τις τέσσερις καθηγήτριες του μαθήματος. «Είχαμε συγκεκριμένους στόχους: να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο, ασφαλές περιβάλλον και να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο όπου, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, τα παιδιά θα δεσμεύονταν να ενισχύσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες». Το μάθημα συνδιοργανώθηκε και διδάχθηκε μαζί με τη Δήμητρα Αδαμοπούλου, τη Σοφία Μπερλή, τη Γεωργία Οικονόμου και τη Λήδα Τσενέ.

anoixta-sxoleia-mathima

Τα “Αγγλικά μέσα από κόμιξ” ήταν προϊόν της συνεργασίας του Προγράμματος Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο, μέρος του ESTIA, που υλοποιείται μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του δήμου Αθηναίων, και της Comicdom Press, για να συνδημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα βοηθούσε τους νέους πρόσφυγες που ζουν σε μια νέα πόλη να καλύψουν τα γνωστικά κενά τους. Στόχος είναι όχι μόνο η ενίσχυση των δεξιοτήτων ανάγνωσης, αλλά και η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, προσφέροντας ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον έξω από τα σπίτια τους.

anoixta-sxoleia-mathima-agglikon-me-comix

"Βγαίνοντας έξω και περπατώντας στους δρόμους της Πλάκας για το σχολείο, νιώθω ένα τόσο ζεστό συναίσθημα, σαν να είμαι πίσω στο σπίτι μου για λίγο”, λέει ο 17χρονος Εμάντ, καθώς περιγράφει τις ομοιότητες μεταξύ της πρώην γειτονιάς του στην περιοχή Souq Al-Hamidiya της Δαμασκού και την Πλάκα της Αθήνας. Από τον καιρό που έφτασε στην Ελλάδα, οι μοναδικές του δραστηριότητες είναι μέσα από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων και οι συναντήσεις με τους φίλους του από την τάξη μια φορά την εβδομάδα για να παίξουν ποδόσφαιρο.

anoixta-sxoleia-agglika-me-comix

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων βοηθούν να αφαιρεθούν τα εμπόδια απέναντι στην ένταξη στην κοινωνία, προσφέροντας ευκαιρίες στους εφήβους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να μοιράζονται νέες εμπειρίες. Περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ζουν σήμερα στην περιοχή της Αττικής, με επιπλέον 7.500 σε πόλεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Τον Απρίλιο του 2018, τα Ανοιχτά Σχολεία αναγνωρίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως βέλτιστη πρακτική για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, ενώ, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες του Athens Partnership, όπως το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, οδήγησε στην αναγνώριση της Αθήνας ως "Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018".

anoixta-mathima-gia-prosfyges-me-comix

Ο Ράμι, ένας 16χρονος συμμετέχων στο μάθημα, λέει: "Η γλώσσα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και έχω δει πώς με κάνει πιο πλούσιο. Το χρησιμοποιώ για να αλληλεπιδρώ με τους Έλληνες με περισσότερη αυτοπεποίθηση». Προσθέτει ότι η δραστηριότητα αυτή αφορά τόσο την εκμάθηση της γλώσσας, όσο και την ευκαιρία να βρεθεί με νέους φίλους σε διάφορα μέρη της πόλης. Όταν τον ρωτάμε αν υπάρχει κάτι κάτι που δεν του αρέσει στο μάθημα, μας λέει: «Ότι μπορεί να τελειώσει μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος μαθημάτων».

anoixta-me-comix
anoixta-sxoleia-comix

Τα ονόματα των παιδιών έχουν αλλαχθεί.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων λειτουργούν με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και με Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ υπάγονται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

H δράση αποτελεί πρωτοβουλία της Παροχής Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο του δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της Comicdom Press, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων.

Το μάθημα συνδιοργανώθηκε και διδάχθηκε μαζί με τη Δήμητρα Αδαμοπούλου (Comicdom Press), τη Σοφία Μπερλή (EATA), τη Γεωργία Οικονόμου (EATA), ΤΗ Μάρα Βανδώρου (ΕΑΤΑ) και τη Λήδα Τσενέ (Comicdom Press). Η δράση υποστηρίχθηκε από τους διερμηνείς του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο, Nabil Παπαδόπουλο, Reem Jayusi, Έλενα Χατζηλάρη και Amgad Faik.

"Έφτιαξε η ζωή μας": πώς τα Ανοιχτά Σχολεία αλλάζουν τις γειτονιές της Αθήνας

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων στηρίχτηκαν σε μια πολύ απλή, αλλά επαναστατική ιδέα: γιατί να μην μένουν ανοιχτά τα σχολεία μετά το τέλος των μαθημάτων; Γιατί να μην δημιουργήσουμε ελεύθερους χώρους για παιχνίδι, κοινωνικοποίηση, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους;

Το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού. 20 σχολεία σε όλη την Αθήνα παραμένουν ανοιχτά απογεύματα και σαββατοκύριακο, με φύλαξη και δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού. 20 σχολεία σε όλη την Αθήνα παραμένουν ανοιχτά απογεύματα και σαββατοκύριακο, με φύλαξη και δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η Αρετή Αλεξοπούλου νιώθει ότι το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού έχει αλλάξει τη ζωή της γειτονιάς.

Η Αρετή Αλεξοπούλου νιώθει ότι το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού έχει αλλάξει τη ζωή της γειτονιάς.

Τρία χρόνια μετά την αρχή του προγράμματος του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία του Athens Partnership, και με υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, έχουμε πια ξεπεράσει τις 30.000 συμμετοχές. Μιλάμε με τους συμμετέχοντες των δράσεων για να δούμε μέσα από τα μάτια τους την αλλαγή που έχει έρθει στις γειτονιές της Αθήνας.

Η Αρετή Αλεξοπούλου, κάτοικος Κολωνού, ιδιωτική υπάλληλος και μητέρα δίδυμων εννιάχρονων, που συμμετείχε στην «Κατασκευή ρούχων από επανάχρηση υλικών» και στο «Σηκώστε την αυλαία», μας λέει:

Τι έχει αλλάξει μέσα από τη λειτουργία του Ανοιχτού Σχολείου στον Κολωνό;

Έφτιαξε η ζωή μας! Είμαστε, και εγώ και τα παιδιά, συνέχεια έξω σε δράσεις και μάλιστα που είναι δίπλα στο σπίτι μας και έτσι δεν χρειάζεται να μετακινούμαστε. Μέσα στο σχολείο αισθανόμαστε ασφαλείς. Είναι ένας μεγάλος χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τους φίλους τους σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Η δική σου προσωπική εμπειρία;

Έχω αποκτήσει νέες δεξιότητες: συμμετείχα σε θεατρική δράση, όπου έμαθα να εκφράζομαι και να επικοινωνώ καλύτερα, ενώ η δράση της ραπτικής μου έμαθε να μεταποιώ τα ρούχα μου σε μια περίοδο κρίσης. Η συμμετοχή μου έδωσε νέα ενδιαφέροντα, όρεξη για να κάνω νέα πράγματα και να αποκτήσω νέες εμπειρίες!

Εργαστήριο ραπτικής στα Ανοιχτά Σχολεία.

Εργαστήριο ραπτικής στα Ανοιχτά Σχολεία.

Σχολεία ανοιχτά και το καλοκαίρι;

Τα summer camps είναι πολύ βοηθητικά για τους γονείς. Απασχολούν τα παιδιά με ενδιαφέρουσες δράσεις το καλοκαίρι που το σχολείο είναι κλειστό και έτσι δεν κάθονται στο σπίτι. Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον ασφαλές όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν, να διασκεδάσουν, να κάνουν νέους φίλους και να περάσουν όμορφα.

Summer camps στα Ανοιχτά Σχολεία

Summer camps στα Ανοιχτά Σχολεία

Τι άλλο θα ήθελες να προσφέρουν τα Ανοιχτά Σχολεία;

Ψηφιακή φωτογραφία, κινησιολογία, για ενήλικες. Για τα παιδιά, ξιφασκία, τσίρκο, ενόργανη. Θα ήθελα επίσης να υπάρχει ένας χώρος στο σχολείο να μαζευόμαστε μια φορά την εβδομάδα να μπορούμε να πιούμε έναν καφέ και να συζητάμε. Είναι κάτι που γίνεται άτυπα στο προαύλιο του σχολείου αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να γίνεται πιο οργανωμένα σε ένα καθορισμένο χώρο πιο ζεστό.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιούνται με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Το πρόγραμμα υπάγεται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Το επόμενο διάστημα, τα Ανοιχτά Σχολεία συνεχίζουν με νέες δράσεις για όλες τις ηλικίες. Βρες τη δράση που σου ταιριάζει στο www.athensopenschools.gr

 

Η Αθήνα βραβεύεται ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018!

Μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις για την ιστορία της και τη χώρα κατέκτησε η Αθήνα. Ανακηρύχθηκε νικήτρια του 1ου βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018”, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο ύψους ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ, όπως ανακοινώθηκε στη Λισαβόνα, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο.

f728e6ba-93cd-4254-8891-940a2d942db7.jpg

Μιλώντας ενώπιον 20.000 συνέδρων, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε συγκινημένος για τη μεγάλη διάκριση και αναγνώριση του τρόπου που δουλεύει η Αθήνα. «Αυτό το βραβείο αποτελεί μία τεράστια αναγνώριση της μεγάλης μας προσπάθειας να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό το διαφορετικό είναι που επιβραβεύεται σήμερα. Ο διαφορετικός τρόπος που επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας και να γίνουμε το παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που – όπως κι εμείς – βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές. Μάθαμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια μέσα από τη συνεργασία. Γίναμε καλύτεροι μέσα από την κοινή προσπάθεια. Σπάσαμε στεγανά και ήρθαμε κοντά. Πολίτες, πανεπιστήμια, ιδιωτικά ιδρύματα, εταιρίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοτικές υπηρεσίες και αιρετοί εκπρόσωποι, δημιουργήσαμε μαζί ένα νέο σύνολο ποικίλλων οικοσυστημάτων. Μια νέα πόλη στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν. Με τον δήμο σε ρόλο περήφανου μαέστρου, που βλέπει την ταλαντούχα ομάδα του να δημιουργεί και να διαπρέπει. Αποδείξαμε ότι η καινοτομία είναι κουλτούρα και μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα με λιγότερα. Είμαι περήφανος που τα καταφέραμε. Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί” υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ευχαριστώντας τους Αθηναίους που συνέβαλαν με θετικό τρόπο την κρίσιμη περίοδο που διανύσαμε»

Ο κ. Καμίνης εστίασε στον τρόπο που επέλεξε η δημοτική αρχή να δημιουργήσει νέες συνεργασίες για να κάνει την Αθήνα μια πόλη στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια. «Δράσεις όπως τα “Ανοιχτά Σχολεία” που αποτελούν πια φάρους για τις γειτονιές της πόλης, στέκια για τα παιδιά και τους κατοίκους, η υποδειγματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, χάρη στην οποία η Αθήνα ξεπέρασε την κυβερνητική αδράνεια, διασφάλισε την κοινωνική συνοχή και προχωρά στην ενσωμάτωση των νέων κατοίκων, η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Ανθεκτικότητας και το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, εργαλεία με τα οποία η Αθήνα θέτει συγκεκριμένους στόχους για την επιτυχή αντιμετώπιση των κλιματικών και όχι μόνο προκλήσεων, καθώς και η ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου, μαζί με τις κορυφαίες εταιρίες της αγοράς, τα πανεπιστήμια της πόλης και τις υπηρεσίες του δήμου, είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα καινοτομεί και δυναμώνει», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικούσαν μαζί με την Αθήνα, η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), η πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία), ενώ στον πρώτο γύρο είχαν αποκλειστεί πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Λισσαβόνα. 

«Η Αθήνα βραβεύεται για την καινοτομία της χάρη σε αυτούς που αντιμετώπισαν την κρίση με τρόπο θετικό. Είναι οι ενεργοί πολίτες της Αθήνας που πρότειναν νέες λύσεις, αναδεικνύοντας στην Ευρώπη τα θετικά αντανακλαστικά μια κοινωνίας που τολμάει, παρά τις αδυναμίες της. Δεν είναι το βραβείο του δήμου Αθηναίων, είναι μια τιμητική διάκριση για όλη την πόλη», δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας κυρία Αμαλία Ζέπου.

Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

Σταθερός αρωγός του δήμου Αθηναίων στις καινοτόμες πρωτοβουλίες του, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το ΙΣΝ προχώρησε σε δωρεά ύψους €10 εκατομμυρίων προς τον δήμο Αθηναίων με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας και την ανάδειξή της σε μια πόλη που υποστηρίζει και προωθεί την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Καθοριστική ήταν η υποστήριξη του ΙΣΝ και στη δημιουργία και λειτουργία του Athens Partnership, του ανεξάρτητου οργανισμού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το Athens Partnership συντόνισε μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων του δήμου Αθηναίων που συνέβαλαν στη μεγάλη διάκριση της Αθήνας.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Αυτή η μεγάλη διεθνής διάκριση δεν είναι η πρώτη που κερδίζει η Αθήνα. Το 2014 ο δήμος Αθηναίων πέτυχε μια σπουδαία διεθνή νίκη, κατακτώντας το βραβείο καινοτομίας των Bloomberg Philanthropies, με τίτλο “Mayors Challenge» και έπαθλο 1 εκατομμύριο ευρώ. Χάρη σε αυτό εξελίξαμε την πρωτοβουλία συνΑθηνά, έναν κοινό τόπο συνάντησης και δημιουργίας των ομάδων πολιτών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Πριν από ένα χρόνο, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την πρωτοβουλία Urban Innovative Actions της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση της πρότασης «curing the limbo» με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων. Άλλωστε, η αναγνώριση του υποδειγματικού τρόπου με τον οποίο η Αθήνα διαχειρίστηκε το προσφυγικό ζήτημα, αποτυπώνεται και στον έπαινο προς το πρόσωπο του δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη στον διαγωνισμό «World Mayor 2016».

Τι χρειάζονται σήμερα οι πρόσφυγες;

Όλοι έχουμε δει τις εικόνες: οικογένειες να παλεύουν για τη ζωή τους σε θαλασσοδαρμένες, τρύπιες βάρκες. Παιδιά ολομόναχα σε μια ξένη χώρα. Λίγοι ήταν αυτοί ανάμεσά μας που δεν συγκινήθηκαν, ενώ μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες βοηθήσαμε τους πρόσφυγες έμπρακτα.

Τι χρειάζονται σήμερα από την πολιτεία, τις οργανώσεις και από τους απλούς πολίτες οι άνθρωποι αυτοί; Εξακολουθούν να έχουν άμεση ανάγκη τη στήριξή μας;

© Hara Tasoglou

© Hara Tasoglou

Η Χλόη Tsernovitch, ελληνο-αμερικανίδα που ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην προσφυγική κρίση, δούλεψε ενάμισι χρόνο στην πρώτη γραμμή στη Λέσβο, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη. Τώρα δουλεύει στην Hestia Hellas για τη στήριξη και την ομαλή ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Σίγουρα, την ρωτάμε, η βοήθεια απέναντι στον άμεσο κίνδυνο ήταν σημαντικότερη; Η απάντηση είναι αρνητική:

«Η υποστήριξη σήμερα, πολύ καιρό μετά την άφιξη των προσφύγων, είναι εξίσου σημαντική. Συχνά βλέπουμε σοβαρές αγχωτικές διαταραχές να εκδηλώνονται πολύ καιρό μετά την εγκατάστασή τους». Η Χλόη τονίζει, επίσης, την περίπτωση πολλών παιδιών - προσφύγων που ενώ σώθηκαν στα νησιά, τώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να «χαθούν» στις πόλεις μας.

H Χλόη Tsernovitch, Psychosocial Support (PSS) Officer στην οργάνωση Hestia Hellas    © Marina Tomara

H Χλόη Tsernovitch, Psychosocial Support (PSS) Officer στην οργάνωση Hestia Hellas 

© Marina Tomara

Ποιος έχει το σχέδιο;

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή κάποιο κεντρικό κρατικό σχέδιο για την κάλυψη ακόμα και βασικών αναγκών των προσφύγων και για το πώς θα μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία – προς όφελος όλων μας. Οι πρωτοβουλίες των δήμων και των οργανώσεων, διεθνών και ελληνικών, καλούνται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, το οποίο γίνεται εντονότερο λόγω των ειδικών συνθηκών της προσφυγικής κρίσης της Μεσογείου:

«Η μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των ανθρώπων που φτάνουν στις ελληνικές ακτές, κυρίως σε ό,τι αφορά την εθνικότητα, τη γλώσσα και το νομικό καθεστώς επιβάλλουν ειδικό χειρισμό», τονίζει ο Ερυθρός Σταυρός, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες, όμως «πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα ώστε να ξεπεραστούν τα γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια και οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Η ροή της πληροφορίας

Κλειδί για να ξεπεραστούν τα εμπόδια είναι η σωστή ροή της πληροφορίας: να μπορεί κανείς να γνωρίζει κάθε στιγμή τι χρειάζονται οι πρόσφυγες, των οποίων οι ανάγκες μεταβάλλονται γρήγορα καθώς προστίθενται νέες πληθυσμιακές ομάδες.

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τη δημιουργία του το Κέντρου Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), που συσπειρώνει 85 διεθνείς και ελληνικούς φορείς που στηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο λειτουργεί με τον συντονισμό του Athens Partnership, τον ανεξάρτητο οργανισμό που δημιουργήθηκε το 2015 για να χτίσει γέφυρες συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της Αντιδημαρχίας Μεταναστών και Προσφύγων.

Νέα εργαλεία συντονισμού

Η Μαρίνα Τομαρά, συντονίστρια της Ψηφιακής Πλατφόρμας του ACCMR, εξηγεί πώς η πλατφόρμα του Κέντρου Συντονισμού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότερη πρόσβαση στην πληροφορία και στον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών: «Μέσω του accmr.gr, οποιοσδήποτε φορέας ή οργάνωση μπορεί να εγγραφεί, να ‘ανεβάζει’ τις υπηρεσίες του και να ενημερώνεται για τις υπηρεσίες των άλλων οργανισμών, καθώς και να διασυνδέεται με πιθανούς υποστηρικτές».

Η Σωτηρία Κυριακοπούλου, Refugee and Migration Program Manager στην ActionAid Hellas   © Marina Tomara

Η Σωτηρία Κυριακοπούλου, Refugee and Migration Program Manager στην ActionAid Hellas

© Marina Tomara

Η Σωτηρία Κυριακοπούλου, Refugee and Migration Program Manager στην ActionAid Hellas, θεωρεί ότι τέτοια νέα εργαλεία είναι πολύ χρήσιμα: «Το Κέντρο Συντονισμού έχει δημιουργήσει έναν σταθερό ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ οργανώσεων και δημοτικών υπηρεσιών. Ο δήμος μας ενημερώνει για τις διαθέσιμες παροχές και οι οργανώσεις αντίστοιχα μεταφέρουμε την πληροφορία στους ωφελούμενους ώστε να τους διευκολύνουμε στην εξυπηρέτησή τους. Εμείς με τη σειρά μας μεταφέρουμε τις πληροφορίες για τις προσφυγικές ομάδες στον δήμο, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα».

Αν αναλογιστεί κανείς πόσο δύσκολο είναι συχνά να εξυπηρετηθεί ένας Έλληνας πολίτης από τις δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να φανταστεί πόσο ακόμα δυσκολότερο γίνεται αυτό όταν είσαι πρόσφυγας...

Τι μας ζητούν οι πρόσφυγες;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι παρά τα προβλήματα, οι μαζικές προσπάθειες όλων μας στην κορύφωση του προσφυγικού ήταν μοναδική σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους. Σήμερα, πολλοί από τους νεοφερμένους έχουν πια πατήσει το πόδι τους στη νέα γη, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται στήριξη: έχουν ανάγκη να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και, μέσα από κανάλια συνεργασίας μεταξύ οργανισμών και δήμων, να κάνουμε στοχευμένες προσπάθειες για τις καλύψουμε.

© Red Cross

© Red Cross

Βασική προϋπόθεση όμως είναι, πρώτα απόλα, να μην κουραστούμε να αντικρίζουμε την κατάστασή τους. H Χλόη, μιλώντας από την προσωπική της εμπειρία, μας λέει: «Μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, πολύ συχνά αισθανόμαστε πως όσα κι αν κάνουμε, ποτέ δεν είναι αρκετά. Όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι έχουμε προσφέρει ... Σήμερα βλέπω κόσμο που συνεχίζει να αγωνίζεται και δεν χάνει το κουράγιο του και αυτό μου δίνει αισιοδοξία!»

 

Μαζί με την Μαρίνα Τομαρά, συντονίστρια της ψηφιακής πλατφόρμας του ACCMR, μιλήσαμε με τη Σωτηρία Κυριακοπούλου, Refugee and Migration Program Manager στην ActionAid Hellas και συντονίστρια της Επιτροπής Υγείας του ACCMR, τον Ερυθρό Σταυρό, που έχει συντονιστικό ρόλο στην ίδια επιτροπή καθώς και τη Χλόη Tsernovitch, Psychosocial Support(PSS) Officer/Counsellor στην οργάνωση Hestia Hellas. Και οι τρεις οργανώσεις συμμετέχουν στο νέο Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) που φέρνει κοντά τους διεθνείς και ελληνικούς φορείς που στηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Το ACCMR δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017, ξεκίνησε την λειτουργία του με 35 μέλη, ενώ σήμερα έχει φτάσει τα 85. Το Κέντρο έχει πέντε διαφορετικές επιτροπές εργασίας, που καλύπτουν τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, της στέγασης και της πρόσβασης σε δικαιώματα - νομική υποστήριξη. Λειτουργώντας με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο συντονίζεται από το Athens Partnership, τον ανεξάρτητο οργανισμό που δημιουργήθηκε το 2015 για να χτίσει γέφυρες σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί στο πλαίσιο της Αντιδημαρχίας Μεταναστών και Προσφύγων.

Η μεταμόρφωση συνεχίζεται έξω από το σχολείο

Το Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα έχει ήδη μεταμορφώσει 24 σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς ως και λύκεια, του δήμου Αθηναίων. Πρώτα ήρθαν οι μεγάλες αλλαγές στα κτίρια και τη διαμόρφωση των σχολικών χώρων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι “Εκπαιδότοποι”, που έβαλαν τους μαθητές στο επίκεντρο, καλώντας τους να δημιουργήσουν τις δικές τους εκπαιδευτικές κατασκευές.

Τι μας περιμένει στη συνέχεια; Στον τρίτο κύκλο του προγράμματος που ξεκίνησε τον Μάρτιο, καλούμε δασκάλους και μαθητές να εκπαιδευτούν στους άξονες Εκπαίδευση-Τεχνολογία-Αρχιτεκτονική. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ρόλο των εφαρμοσμένων ψηφιακών τεχνολογιών στη μάθηση. Ξεχνάμε βέβαια εδώ την παθητική χρήση του υπολογιστή: η οθόνη θα γίνει αφετηρία για διάδραση και πρακτικό πειραματισμό με τη δημιουργία αντικειμένων και άλλων εφαρμογών.

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια στη μεθολογία των "Εκπαιδότοπων".

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια στη μεθολογία των "Εκπαιδότοπων".

Επίκεντρο των νέων δράσεων είναι το Maker Space: το ψηφιακό εργαστήριο από το... μέλλον που έχει γίνει πραγματικότητα στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, με την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ και με τον συντονισμό του Athens Partnership. Το Maker Space είναι εξοπλισμένο μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής (laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter κ.ά.), επιτρέποντας σε άτομα χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση να κατασκευάσουν αντικείμενα καθημερινής αλλά και ειδικής χρήσης, καθώς και να πειραματιστούν με “έξυπνες” κατασκευές.

Ξενάγηση εκπαιδευτικών στο Maker Space στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων.

Ξενάγηση εκπαιδευτικών στο Maker Space στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων.

Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα συνεχίζουμε δυναμικά με τις παρακάτω δράσεις:

- Επιμορφωτικά εργαστήρια επάνω στη χρήση του εξοπλισμού του Maker Space.

- Εκπαιδευτικά προγράμματα στην κατεύθυνση της προσέγγισης STEM για τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του ΕΜΚ.

- Ανοιχτή μέρα επιστήμης και τεχνολογίας στην κατεύθυνση της προσέγγισης STEM για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου όλου του δήμου Αθηναίων.

To Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα είναι ένα από τα πιο καινοτόμα προγράμματα που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με τον συντονισμό του Athens Partnership και με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Βασικός εταίρος του προγράμματος είναι ο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC ΤΙΕ Lab) που υλοποιεί το πρόγραμμα.

Προωθώντας την ένταξη προσφύγων και μεταναστών μέσω ευκαιριών στην αγορά εργασίας

Περισσότεροι από 180 εκπρόσωποι οργανώσεων, φορέων, ιδιωτικών εταιριών καθώς και ωφελούμενων συμμετείχαν στην εκδήλωση "Ζούμε μαζί - Εργαζόμαστε μαζί", που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Ενδυνάμωσης μέσω της Εργασίας - Livelihoods, του Κέντρου Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR). Τo ACCMR λειτουργεί από τον Ιούνιο 2017 με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με τον συντονισμό του Athens Partnership και σήμερα περιλαμβάνει 80 φορείς-μέλη.

© Marina Tomara / ACCMR

© Marina Tomara / ACCMR

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/3 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του Europe Direct, συμμετείχαν οι οργανώσεις International Rescue Committee (IRC), Solidarity Now, Κάριτας Ελλάς, MEΤΑδραση, Praksis, Generation 2.0, Οργάνωση Γη, Εστία, Μέλισσα και Ακαδημία Επιχειρηματικότητας. Στόχος ήταν να διερευνηθεί το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ένταξης των μεταναστών, προσφύγων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων μέσω της εργασίας, καθώς και τη σημασία των προσπαθειών αυτών για τη ζωή όλων των κατοίκων της Αθήνας.

“Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες μιας ενταξιακής διαδικασίας. Η πρόκληση για την Ελλάδα, χώρα με επίσημη ανεργία πάνω από 20%, είναι να βρει τον τρόπο να διευκολύνει την πρόσβαση στις υπό ένταξη ομάδες. Επίσης είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια οι εμπλεκόμενοι φορείς να προωθήσουν την έννοια της κοινωνικής συνοχής, ώστε να ωφεληθούν και οι κοινωνίες υποδοχής”, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

© Marina Tomara / ACCMR

© Marina Tomara / ACCMR

Στο πλαίσιο δύο ανοιχτών συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειες ένταξης προσφύγων και μεταναστών είναι κάτι που αφορά την εύρυθμη ζωή ολόκληρης της πόλης, και όχι μόνο τις ομάδες αυτές. Επίσης, οι υπηρεσίες υποστήριξης πρέπει να αγκαλιάζουν όλες τις ευάλωτες ομάδες, είτε αυτές προέρχονται από προσφυγικές ροές, είτε αφορούν μόνιμους κατοίκους της πρωτεύουσας. Ακόμα, οι ευάλωτες αυτές ομάδες φέρνουν μαζί τους πολλές δεξιότητες και ταλέντα και μπορούν να συνεισφέρουν δημιουργικά στη χώρα υποδοχής.

Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία συντονισμού που έχει αναλάβει το ACCMR, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του δήμου Αθηναίων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης και της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων. Στόχος του είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, τόσο για την αντιμετώπιση νέων έκτακτων συνθηκών όσο και για την ομαλή ένταξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού στην πόλη της Αθήνας.

Video by solomon.gr -- Filmed by Reza Goldadi & Fanis Kollias Edited by Vassilia Sofroniou