Δημος Αθηναιων: Παρατεινεται για εναν χρονο η δωρεαν φορτιση ηλεκτρικων οχηματων σε 25 σταθμους

Έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση και λειτουργία 25 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε 19 σημεία της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων παρατείνει τη δωρεάν φόρτιση για έναν επιπλέον χρόνο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση στην πρωτεύουσα και να επιτευχθεί ο στόχος της πράσινης ενέργειας και σταδιακά της μηδενικής εκπομπής ρύπων.

Η «πράσινη» πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με την Protergia, ως αναπόσπαστο κομμάτι της MYTILINEOS.

Η εταιρεία -μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων- προέβη στη δωρεά του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και του συστήματος διαχείρισης που αφορά την απομακρυσμένη παρακολούθηση της καλής λειτουργίας και χρήσης των σταθμών φόρτισης.

Εδώ κι έναν χρόνο, οι οδηγοί υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων, φορτίζουν δωρεάν τα οχήματά τους στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι ειδικοί φορτιστές, με τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Protergia, έχουν καταγραφεί συνολικά 17.173 φορτίσεις στους 19 σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, που αντιστοιχούν σε κάλυψη απόστασης με «πράσινη» ενέργεια ίσης με 1,52 εκατ. χλμ. ή -διαφορετικά- διάνυσης της περιμέτρου της γης, 38 φορές.

Παράλληλα, μέσω της πρωτοβουλίας, έχει αποτραπεί η εκπομπή 182,35 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (Co2) από την ατμόσφαιρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με Co2 που μπορούν να απορροφήσουν συνολικά 7.294 δέντρα.

Ο Δήμος Αθηναίων, άλλωστε, έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2040, υιοθετώντας ένα πλάνο βιώσιμων μετακινήσεων.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Η Αθήνα βήμα-βήμα κερδίζει το στοίχημα της βιώσιμης μετακίνησης. Με πρωτοβουλίες όπως αυτή, ενισχύουμε την ηλεκτροκίνηση και δεσμευόμαστε για μία πόλη όλο και πιο πράσινη και ανθεκτική. Ευχαριστούμε την Protergia για τη συμβολή της στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη».

Οι 25 σταθμοί φόρτισης:

· Λιοσίων 22 – Πλατεία Βάθη

· Σκουφά 13 – Κολωνάκι

· Λουκιανού 7 – Κολωνάκι

· Πάρκο Μαιάνδρου (Μιχαλακοπούλου) – Ιλίσια

· Αρχιμήδους 23Β – Παγκράτι

· Ηρώδου Αττικού, έναντι αρ. 25 – κοντά στο Καλλιμάρμαρο

· Πλατεία Ελευθερίας 25 (Πλατεία Κουμουνδούρου)

· Ηρακλειδών 66 – Θησείο

· Ευμολπιδών 34 – Γκάζι

· Βελβενδού 47 – Άνω Κυψέλη

· Χρήστου Μάντικα – Κυψέλη* (μπροστά από πάρκο)

· Φειδιππίδου 30 – Αμπελόκηποι

· Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας – Αμπελόκηποι

· Σούτσου – παραπλεύρως της πλατείας Μαβίλη

· Αναπαύσεως & Ραζηκότσικα – Μετς

· Λεωφ. Γεωργίου Καφαντάρη & Λ. Βουλιαγμένης – Άγιος Αρτέμιος

· Ιακωβίδου 1-3 – Πατήσια

· Αθηνάς & Λυκούργου – Ομόνοια

· Τριπόλεως 25 – Κολωνός

*Σημειώνεται ότι ο σταθμός φόρτισης στην Κυψέλη δε λειτουργεί προσωρινά – Σχεδιάζεται η μετακίνησή του σε νέα θέση λόγω της εκτέλεσης έργων του Μετρό.

source: https://www.enikos.gr/society/dimos-athinaion-parateinetai-gia-enan-chrono-i-dorean-fortisi-ilektrikon-ochimaton-se-25-stathmous/1932710/

Νεα, συγχρονη και εξοπλισμενη παιδικη χαρα στο Μεταξουργειο

Μία σύγχρονη και πιστοποιημένη παιδική χαρά απολαμβάνουν πλέον οι μικροί Αθηναίοι στο Μεταξουργείο. Ο Δήμος Αθηναίων, αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με την πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, δημιούργησε ένα νέο, ασφαλές σημείο αναψυχής για τα παιδιά όλων των ηλικιών, σε μια προσπάθεια να καλύψει τη ζωτικής σημασίας ανάγκη τους, για χώρους παιχνιδιού και διασκέδασης.

Η νέα παιδική χαρά, 31η στη σειρά που παραδίδεται την τελευταία τριετία από τον Δήμο Αθηναίων, έχει έκταση περίπου 400 τ.μ. και βρίσκεται μόλις μια «ανάσα» από την Πλατεία Αυδή και τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για έναν όμορφο, ασφαλή και λειτουργικό προορισμό για τα παιδιά, αλλά και όλη την οικογένεια, στον οποίο έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη διαδρομή παιχνιδιού με πολλές διακλαδώσεις, ώστε το κάθε παιδί ή η ομάδα του να επιλέγουν -ανάλογα με την ηλικία τους- το είδος δραστηριότητας.

Στην παιδική χαρά σχεδιάστηκε ειδικός χώρος για τα νήπια, ενώ το σύνολο των παιχνιδιών και των οργάνων έχουν τοποθετηθεί σε χυτό δάπεδο ασφαλείας. Ο πλήρης και σύγχρονος εξοπλισμός που διαθέτει ο χώρος, δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς επισκέπτες να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού.

Τα νέα όργανα της παιδικής χαράς συνθέτουν ένα μικρό «δάσος» στην καρδιά της αστικής περιοχής: πολυσύνθετα δεντρόσπιτα (με ανισοϋψείς πύργους, τσουλήθρα, ανεμόσκαλα, γέφυρα, αναρρίχηση), μπάλες μουσικής αφήγησης, παιχνίδια ελατηρίου, όργανα ισορροπίας, τετραθέσια τραμπάλα με ελατήριο, διαδραστικά ταμπλό για την εκμάθηση των αριθμών και άσκηση λογικής, διθέσιες κούνιες και κούνια-φωλιά για τα νήπια.

«Στόχος μας είναι σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από το σπίτι, κάθε μικρός και κάθε μικρή Αθηναία να έχει μια σύγχρονη και ασφαλή παιδική χαρά. Σήμερα κάναμε το 31ο βήμα! Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ωνάση για την πολύτιμη συμβολή», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Η νέα παιδική χαρά έχει εξοπλιστεί πλήρως βάσει των σύγχρονων προτύπων ασφαλείας.

source: https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/793672/metaxourgeio-nea-sughroni-kai-exoplismeni-paidiki-hara-apo-ton-dimo-athinaion/

Κατω Πατησια: Νεα εικονα στην ιστορικο πλατεια Καλλιγα- Χωριστηκε σε δυο ζωνες

Στον αναμορφωμένο χώρο έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε ύστερα από πάγιο αίτημα των κατοίκων μία πρότυπη παιδική χαρά, που χρηματοδοτήθηκε από τη Visa στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου "Υιοθέτησε την πόλη σου", καθώς κι ένα όμορφο σιντριβάνι που αποτελεί δωρεά ομάδας κατοίκων της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, ο χώρος της πλατείας, μετά την ανάπλαση, χωρίστηκε σε δύο ζώνες: την πρώτη ζώνη καταλαμβάνει ο χώρος της περιφραγμένης παιδικής χαράς, με σύγχρονα όργανα παιχνιδιού, ενώ περιμετρικά διαμορφώθηκε χώρος πρασίνου.

Στη δεύτερη ζώνη διαμορφώθηκε ο χώρος της πλατείας, με λειτουργικά παγκάκια κι ένα όμορφο σιντριβάνι που προορίζεται για δροσιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε όλη την έκταση της πλατείας, το δάπεδο έχει στρωθεί από κυβόλιθο, ενώ και οι πλάκες των πεζοδρομίων -περιμετρικά της πλατείας- αντικαταστάθηκαν από κυβόλιθους, έτσι ώστε να διακρίνεται ο ενιαίος χαρακτήρας του έργου. Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η συμβολή ομάδας κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής που με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σωτηρόπουλο, συμμετείχαν στην ανάπλαση της πλατείας με τη δωρεά του σιντριβανιού.

Πρόκειται για ένα μοντέρνο σιντριβάνι που δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο πάνω στην πλατεία, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους (ομαδικά παιχνίδια, οργάνωση εκδηλώσεων κλπ).

Τα εγκαίνια της ανανεωμένης πλατείας, που μετά τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, έχει μετατραπεί σε έναν ελκυστικό χώρο περιπάτου και αναψυχής για την ευρύτερη γειτονιά, πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, παρουσία όλων όσοι συμμετείχαν ενεργά στην πρωτοβουλία.

Σε δήλωσή του, ο Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε: «Σε αυτήν την ιστορική γειτονιά όπου αισθάνεται κανείς ακόμη ζωντανό τον παλμό της μεταπολεμικής Αθήνας, παραδίδουμε ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των Κάτω Πατησίων». Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης Αξιώτης, τόνισε: «Ήταν 15 Φεβρουαρίου 2022 όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της νέας Πλατείας Καλλιγά (Καραμανλάκη). Ακριβώς ένα χρόνο μετά, τα έργα ανάπλασης έχουν ολοκληρωθεί και η ιστορική πλατεία παραδίδεται στους κατοίκους της γειτονιάς και τους επισκέπτες της Αθήνας».

source: https://www.lifo.gr/now/greece/kato-patisia-nea-eikona-stin-istoriki-plateia-kalliga-horistike-se-dyo-zones

Τι ειναι τα Παρκα Τσεπης και που θα τα βρεις στην Αθηνα

Του Άγγελου Κλαδή

Την απΑντηση στο διαχυτο προβλημα μιας πολης πνιγμενης στο τσιμεντο, δινει ο Δημος Αθηναιων με την εξυπνη πρακτικη των pocket parks, που για πρώτη φορα ξεφυτρωνουν τοσο μαζικα στο κεντρο και με την αρωγη των ιδιωτων. Τι σημαινει αυτο; Η υπευθυνη του προγραμματος «Υιοθετησε την Πολη σου», αννα Ζηλακου εξηγει

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας, που ακούγεται συχνά από τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων σε επίπεδο γειτονιάς. Οι κάτοικοι του κέντρου το νιώσαμε στο πετσί μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ είναι πάγια ρουτίνα εδώ και χρόνια για όσους έχουν σκύλο ως κατοικίδιο: δεν γίνεται να πρέπει να περπατήσεις χιλιόμετρα για να βρεις ανάσα πρασίνου μέσα στον πυκνά δομημένο ιστό.

Καλό το Πεδίο, ο Λυκαβηττός και ο Εθνικός κήπος, αλλά πόσο απαιτητικές είναι αυτές οι αποστάσεις, από άποψη χρόνου και διάθεσης, για όποιον θέλει απλά να πάει μια βόλτα το απόγευμα γυρνώντας απ’ τη δουλειά του, είτε για μια μητέρα που σπρώχνει ένα καρότσι;

ΠΑρκα ΤσΕπης: Μια ρεαλιστικΗ λΥση

Την απάντηση σε αυτό το διάχυτο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας, μιας μητρόπολης που συνολικά κατατάσσεται στις πόλεις με τα χαμηλότερα ποσοστά αναλογίας πρασίνου, έδωσε ο Δήμος Αθηναίων με μία πρακτική συνηθισμένη στο εξωτερικό: τα pocket parks, ή αλλιώς πάρκα τσέπης. Χώροι δηλαδή μικροί σε έκταση μέσα στον αστικό ιστό, δίπλα από πολυκατοικίες, που μέσω αναπλάσεων δύνανται να μεταμορφωθούν σε ζωντανά σημεία συνάντησης για τους κατοίκους, όπως και κυψέλες πρασίνου που μετριάζουν το μπετόν.

Δεν είναι καινούργια ετούτη η πρακτική ούτε για την Αθήνα. Μετά την Κρίση υπήρξαν αυτόνομες ομάδες που δοκίμασαν τέτοιου είδους «πειράματα» μέσα στην πόλη (βλ. πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια), όπως και εθελοντικές ομάδες που έκαναν κάποιες παρεμβάσεις diy ανάπλασης, με κυριότερη τους Atenistas.

Η διαφορά με το τωρινό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων είναι ότι, πρώτον, γίνεται οργανωμένα και μαζικά (ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλα τα οικόπεδα που είναι ιδιοκτησίας του δήμου, ήδη μετράμε οκτώ πάρκα τσέπης και δύο επιπλέον βρίσκονται στα προσεχώς) και, δεύτερον, ότι αυτά τα πάρκα τελούν υπό την ευθύνη και τη χρηματοδότηση χορηγών.

Ποιος ο ρολος των χορηγων στα Παρκα Τσεπης

Μέσω του προγράμματος Υιοθέτησε την Πόλη σου, κάθε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ανάπλασης ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρία, προκειμένου να καλύψει εκείνη τα έξοδα της ανάπλασης και τη συντήρηση του πάρκου κατά το πρώτο διάστημα προσαρμογής. Τότε οι ανάγκες των φυτών είναι αυξημένες και οι επισκέψεις των συνεργείων τακτικότερες. Οι συμφωνίες διαφέρουν ανά περίπτωση, αλλά σε γενικές γραμμές οι χορηγοί «υιοθετούν» το χώρο πρασίνου για έναν χρόνο. Έπειτα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες πρασίνου του δήμου.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στους συνήθεις προβληματισμούς για την παρουσία και των λόγο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο δημόσιο χώρο. Από πλευράς της η Άννα Ζηλάκου, υπεύθυνη του προγράμματος Υιοθέτησε την Πόλη σου, εξηγεί ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού «οι μελέτες για τη διαμόρφωση των χώρων πρασίνου υλοποιούνται από τον δήμο, είτε σε περίπτωση που γίνει δωρεά και η μελέτη, τότε είναι αυστηρά με την επίβλεψη των δικών μας υπηρεσιών και σε συνάρτηση με τις αρχές αειφορίας που έχουμε θέσει – δεν μπορεί να κάνει κανείς ό,τι θέλει στο δημόσιο χώρο».

Η ίδια διακρίνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων είναι από τα πιο επιτυχημένα, εξού και η ανταπόκριση εκ μέρους των χορηγών. «Ο μόνος λόγος που έχουν πέσει οι ρυθμοί το τελευταίο διάστημα είναι επειδή βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρων». Το απόθεμα του δήμου σε μικρές, κενές εκτάσεις λογικό είναι να στερέψει κάποια στιγμή (ειδικά εάν αναλογιστούμε το ιδιοκτησιακό νέφος που πλανάται πάνω από το σώμα της Αθήνας), οπότε και το στοίχημα θα είναι τα δέκα+ πάρκα τσέπης που θα έχουν δημιουργηθεί να μην ερημώσουν ξανά.

Ο καιρός θα δείξει.

Ανω ΚυψΕλη: Στη γωνΙα ΕυδοκΙας και ΚαρτερΙας

Σε έναν μικρό πεζόδρομο κάτω από τον λόφο Ελικώνα, όπου προϋπήρχε ένα παραμελημένο παρκάκι με δύο παγκάκια και τρία δέντρα στο κέντρο, τοποθέτησε ο Δήμος Αθηναίων την πρώτη πινέζα των λεγόμενων «pocket parks». Ανάμεσα στις τυφλές όψεις των δίπλα πολυκατοικιών, ξεφύτρωσε ένας ζηλευτός πνεύμονας πρασίνου, ένας «ανθόκηπος», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Δήμο Αθηναίων.

Παρτέρια σχηματίστηκαν από μυρτιές, φυτεύτηκαν ανθοφόροι θάμνοι και αναρριχώμενα για να καλύψουν μελλοντικά τους τοίχους, ενώ δίπλα από κάθε φυτό μπήκε πινακίδα για να γνωρίσουν οι κάτοικοι τις ταυτότητες των νέων τους γειτόνων. Τοποθετήθηκαν επίσης φωλιές για ωφέλιμα έντομα.

ΚολωνΟς: Στη γωνΙα ΚιλκΙς και ΑλαμΑνας

Εκ βάθρων και με κριτήρια αειφορίας ήταν η ανάπλαση στο οικόπεδο της συμβολής των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας στον Κολωνό, που έμενε ανεκμετάλλευτο για χρόνια, έχοντας εξελιχθεί σε σκουπιδότοπο. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει πρώτα-πρώτα λόγω κάτοψης όσους, βέβαια, έχουν την ευκαιρία να το χαίρονται από τα διπλανά μπαλκόνια: ένα σχέδιο σαν καλλιγραφία έχει σχηματιστεί στο έδαφος από την νέα περιπατητική διαδρομή, με φόντο το χώμα και τα φυλλοβόλα δέντρα.

Αλλά το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου pocket park αποκαλύπτεται όσο πλησιάζεις τις λεπτομέρειες: τα καθιστικά φτιάχτηκαν από ανακυκλωμένη ξυλεία, το δάπεδο και το πεζοδρόμιο από ειδικά υδατοδιαπερατά υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ το πάρκο είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς εξασφαλίζει φως από ηλιακή ενέργεια που συλλέγει. Επίσης, ένας ψηφιακός πίνακας αναρτήθηκε όπου περιλαμβάνονται πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία κ.ά. ανά πάσα στιγμή.

ΠαγκρΑτι: Στη γωνΙα ΠολΕμωνος και ΕλλανΙκου

Ένα ολόκληρο, μελετημένο οικοσύστημα γεννήθηκε σε ένα από τα λιγοστά –για το μέγεθός του– ερειπωμένα οικόπεδα του Παγκρατίου, που με τα χρόνια είχε χάσει μέχρι και την αίγλη της αλάνας. Στα 750 τ.μ. της μακρόστενης έκτασης διαμορφώθηκαν ζώνες πυκνής φύτευσης και τοποθετήθηκαν πάνω από 1.150 είδη φυτών και δέντρων, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σιμίδες και γηγενή αρωματικά φυτά.

Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου υλοποιήθηκαν από επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως τραβέρσες σιδηρόδρομου, αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου pocket park πέτυχε διάνα, όσον αφορά το νερό: εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων για να ποτίζονται τα δέντρα. Επίσης, αυτόνομα φωτοβολταϊκά τροφοδοτούν φως το πάρκο, με την ένταση –σημειωτέον– να αλλάζει αυτόματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μέχρι σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο από τα πάρκα τσέπης του Δήμου Αθηναίων. Θεωρητικά θα φιλοξενούσε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης από την Οργάνωση Γη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο κάλεσμα.

Μεταξουργειο: Στη γωνια Μεγαλου Αλεξανδρου και Μυκηνων

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας, που ακούγεται συχνά από τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων σε επίπεδο γειτονιάς. Οι κάτοικοι του κέντρου το νιώσαμε στο πετσί μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ είναι πάγια ρουτίνα εδώ και χρόνια για όσους έχουν σκύλο ως κατοικίδιο: δεν γίνεται να πρέπει να περπατήσεις χιλιόμετρα για να βρεις ανάσα πρασίνου μέσα στον πυκνά δομημένο ιστό.

Καλό το Πεδίο, ο Λυκαβηττός και ο Εθνικός κήπος, αλλά πόσο απαιτητικές είναι αυτές οι αποστάσεις, από άποψη χρόνου και διάθεσης, για όποιον θέλει απλά να πάει μια βόλτα το απόγευμα γυρνώντας απ’ τη δουλειά του, είτε για μια μητέρα που σπρώχνει ένα καρότσι;

Παρκα Τσεπης: Μια ρεαλιστική λυση

Την απάντηση σε αυτό το διάχυτο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας, μιας μητρόπολης που συνολικά κατατάσσεται στις πόλεις με τα χαμηλότερα ποσοστά αναλογίας πρασίνου, έδωσε ο Δήμος Αθηναίων με μία πρακτική συνηθισμένη στο εξωτερικό: τα pocket parks, ή αλλιώς πάρκα τσέπης. Χώροι δηλαδή μικροί σε έκταση μέσα στον αστικό ιστό, δίπλα από πολυκατοικίες, που μέσω αναπλάσεων δύνανται να μεταμορφωθούν σε ζωντανά σημεία συνάντησης για τους κατοίκους, όπως και κυψέλες πρασίνου που μετριάζουν το μπετόν.

Δεν είναι καινούργια ετούτη η πρακτική ούτε για την Αθήνα. Μετά την Κρίση υπήρξαν αυτόνομες ομάδες που δοκίμασαν τέτοιου είδους «πειράματα» μέσα στην πόλη (βλ. πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια), όπως και εθελοντικές ομάδες που έκαναν κάποιες παρεμβάσεις diy ανάπλασης, με κυριότερη τους Atenistas.

Η διαφορά με το τωρινό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων είναι ότι, πρώτον, γίνεται οργανωμένα και μαζικά (ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλα τα οικόπεδα που είναι ιδιοκτησίας του δήμου, ήδη μετράμε οκτώ πάρκα τσέπης και δύο επιπλέον βρίσκονται στα προσεχώς) και, δεύτερον, ότι αυτά τα πάρκα τελούν υπό την ευθύνη και τη χρηματοδότηση χορηγών.

Ποιος ο ρoλος των χορηγvν στα Πaρκα Τσeπης

Μέσω του προγράμματος Υιοθέτησε την Πόλη σου, κάθε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ανάπλασης ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρία, προκειμένου να καλύψει εκείνη τα έξοδα της ανάπλασης και τη συντήρηση του πάρκου κατά το πρώτο διάστημα προσαρμογής. Τότε οι ανάγκες των φυτών είναι αυξημένες και οι επισκέψεις των συνεργείων τακτικότερες. Οι συμφωνίες διαφέρουν ανά περίπτωση, αλλά σε γενικές γραμμές οι χορηγοί «υιοθετούν» το χώρο πρασίνου για έναν χρόνο. Έπειτα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες πρασίνου του δήμου.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στους συνήθεις προβληματισμούς για την παρουσία και των λόγο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο δημόσιο χώρο. Από πλευράς της η Άννα Ζηλάκου, υπεύθυνη του προγράμματος Υιοθέτησε την Πόλη σου, εξηγεί ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού «οι μελέτες για τη διαμόρφωση των χώρων πρασίνου υλοποιούνται από τον δήμο, είτε σε περίπτωση που γίνει δωρεά και η μελέτη, τότε είναι αυστηρά με την επίβλεψη των δικών μας υπηρεσιών και σε συνάρτηση με τις αρχές αειφορίας που έχουμε θέσει – δεν μπορεί να κάνει κανείς ό,τι θέλει στο δημόσιο χώρο».

Η ίδια διακρίνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων είναι από τα πιο επιτυχημένα, εξού και η ανταπόκριση εκ μέρους των χορηγών. «Ο μόνος λόγος που έχουν πέσει οι ρυθμοί το τελευταίο διάστημα είναι επειδή βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρων». Το απόθεμα του δήμου σε μικρές, κενές εκτάσεις λογικό είναι να στερέψει κάποια στιγμή (ειδικά εάν αναλογιστούμε το ιδιοκτησιακό νέφος που πλανάται πάνω από το σώμα της Αθήνας), οπότε και το στοίχημα θα είναι τα δέκα+ πάρκα τσέπης που θα έχουν δημιουργηθεί να μην ερημώσουν ξανά.

Ο καιρός θα δείξει.

ανω Κυψελη: Στη γωνια Ευδοκιας και Καρτεριας

Σε έναν μικρό πεζόδρομο κάτω από τον λόφο Ελικώνα, όπου προϋπήρχε ένα παραμελημένο παρκάκι με δύο παγκάκια και τρία δέντρα στο κέντρο, τοποθέτησε ο Δήμος Αθηναίων την πρώτη πινέζα των λεγόμενων «pocket parks». Ανάμεσα στις τυφλές όψεις των δίπλα πολυκατοικιών, ξεφύτρωσε ένας ζηλευτός πνεύμονας πρασίνου, ένας «ανθόκηπος», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Δήμο Αθηναίων.

Παρτέρια σχηματίστηκαν από μυρτιές, φυτεύτηκαν ανθοφόροι θάμνοι και αναρριχώμενα για να καλύψουν μελλοντικά τους τοίχους, ενώ δίπλα από κάθε φυτό μπήκε πινακίδα για να γνωρίσουν οι κάτοικοι τις ταυτότητες των νέων τους γειτόνων. Τοποθετήθηκαν επίσης φωλιές για ωφέλιμα έντομα.

Κολωνoς: Στη γωνiα Κιλκiς και Αλαμaνας

Εκ βάθρων και με κριτήρια αειφορίας ήταν η ανάπλαση στο οικόπεδο της συμβολής των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας στον Κολωνό, που έμενε ανεκμετάλλευτο για χρόνια, έχοντας εξελιχθεί σε σκουπιδότοπο. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει πρώτα-πρώτα λόγω κάτοψης όσους, βέβαια, έχουν την ευκαιρία να το χαίρονται από τα διπλανά μπαλκόνια: ένα σχέδιο σαν καλλιγραφία έχει σχηματιστεί στο έδαφος από την νέα περιπατητική διαδρομή, με φόντο το χώμα και τα φυλλοβόλα δέντρα.

Αλλά το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου pocket park αποκαλύπτεται όσο πλησιάζεις τις λεπτομέρειες: τα καθιστικά φτιάχτηκαν από ανακυκλωμένη ξυλεία, το δάπεδο και το πεζοδρόμιο από ειδικά υδατοδιαπερατά υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ το πάρκο είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς εξασφαλίζει φως από ηλιακή ενέργεια που συλλέγει. Επίσης, ένας ψηφιακός πίνακας αναρτήθηκε όπου περιλαμβάνονται πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία κ.ά. ανά πάσα στιγμή.

Παγκρaτι: Στη γωνiα Πολeμωνος και Ελλανiκου

Έλα ολόκληρο, μελετημένο οικοσύστημα γεννήθηκε σε ένα από τα λιγοστά –για το μέγεθός του– ερειπωμένα οικόπεδα του Παγκρατίου, που με τα χρόνια είχε χάσει μέχρι και την αίγλη της αλάνας. Στα 750 τ.μ. της μακρόστενης έκτασης διαμορφώθηκαν ζώνες πυκνής φύτευσης και τοποθετήθηκαν πάνω από 1.150 είδη φυτών και δέντρων, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σιμίδες και γηγενή αρωματικά φυτά.

Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου υλοποιήθηκαν από επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως τραβέρσες σιδηρόδρομου, αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου pocket park πέτυχε διάνα, όσον αφορά το νερό: εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων για να ποτίζονται τα δέντρα. Επίσης, αυτόνομα φωτοβολταϊκά τροφοδοτούν φως το πάρκο, με την ένταση –σημειωτέον– να αλλάζει αυτόματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μέχρι σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο από τα πάρκα τσέπης του Δήμου Αθηναίων. Θεωρητικά θα φιλοξενούσε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης από την Οργάνωση Γη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο κάλεσμα.

Μεταξουργεiο: Στη γωνiα Μεγaλου Αλεξaνδρου και Μυκηνων

Κάτω από ένα πανέμορφο –παρότι πλέον «γερασμένο» επάνω στο σοβά– μεγάλο mural του Βασίλη Μαργκοσιάν στην αρχή του πεζοδρόμου Μυκηνών στο Μεταξουργείο, υπήρχε μια ανεκμετάλλευτη επιφάνεια 300 τ.μ., όπου δεν υπήρχε καν παγκάκι.

Με την παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα (η ελιά στο κέντρο τραβάει τα βλέμματα), όπως και περισσότερα από 300 φυτά αναρριχώμενα και θάμνοι για να μεταμφιεύσουν μελλοντικά το άτονο των γύρω τοίχων σε κάθετους κήπους. Φυτεύτηκαν επίσης μερικά αρωματικά φυτά στο χώρο, ο φωτισμός ενισχύθηκε με φωτοβολταϊκά συστήματα ενώ τοποθετήθηκε όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για να αποκτήσει το νέο πάρκο θαμώνες.

Σεπολια: Στην οδο Δραμας

Υπήρχε από παλιότερα η τοιχογραφία του Φίκου σε στυλ αγιογραφίας που κοσμεί έναν από τους τοίχους αυτού του πάρκου, το οποίο είναι καλά κρυμμένο μέσα στους τοίχους πολυκατοικιών, στην οδό Δράμας των Σεπολίων. Φρεσκαρίστηκε με την παρέμβαση και σε συνδυασμό με την ανάπλαση του χώρου, απέκτησε ξανά τη λάμψη της.

Με ξαναβαμμένες τις γύρω όψεις των κτιρίων και πάνω από 190 νέα αρωματικά φυτά στο έδαφος, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλους θάμνους, τούτη η «χαραμάδα» πράσινου μέσα στον πυκνοδομημένο ιστό της περιοχής είναι μία έκπληξη για όλες τις αισθήσεις. Κυριαρχεί η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η μυρτιά και το θυμάρι, ενώ επιλέχθηκε και εδώ ο διαβαθμιζόμενος φωτισμός τη νύχτα από αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Για τις νέες κατασκευές χρησιμοποιήθηκε ανακυκλωμένη ξυλεία και οι περιπατητικοί διάδρομοι στρώθηκαν με χαλίκι, ώστε να δεσμεύεται το νερό της βροχής και να απορροφάται σταδιακά από τις ρίζες των οργανισμών υπόγεια.

Κατω Πετραλωνα: Στον πεζοδρομο Δημητριου Παυλιδη

Έναν μήνα χρειάστηκε για να μετατραπεί αυτή η σπιθαμή δημόσιου χώρου (έκτασης μόλις 160 τ.μ.) σε λειτουργικό και όμορφο πάρκο τσέπης. Κατά μήκος του πεζόδρομου, χώρεσαν 6 δέντρα, 276 θάμνοι και 200 φυτά, τα οποία μάλιστα τοποθετήθηκαν με μοντέρνα διαρρύθμιση, κερδίζοντας το βλέμμα περαστικών και κατοίκων.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή των νέων οργανισμών που θα κατοικούν εκεί ήταν τα εξής: να αγαπούν τη σκιά (καθότι το μέρος είναι πολλές ώρες υπό τη σκιά των δίπλα πολυκατοικιών), να είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και διαθέτουν φυλλώματα με διαφορετικές υφές και χρωματισμούς. Τα νέα καθιστικά που τοποθετήθηκαν προσφέρουν επιτέλους την ευκαιρία σε κάποιον να χαρεί πραγματικά το σημείο.

Γουβα: Στην οδο Λεαγρου

Ίσως το πιο χαριτωμένο από άποψη αρχιτεκτονικής τοπίου pocket park άνθισε στην περιοχή του Άγιου Αρτέμιου, γνωστή ως Γούβα: τα 250 (πολυετή) φυτά που είναι συνεχώς με άνθη και χρώμα τοποθετήθηκαν σε οριοθετημένα λοφάκια, ενώ στην πίσω πλευρά του πάρκου υψώθηκε ένας φράχτης από ζαχαροκάλαμα, ώστε να μην φαίνεται ο τσιμεντένιος πίσω. Παράλληλα, φυτεύτηκαν γύρω-γύρω αειθαλείς θάμνοι, οι οποίοι μεγαλώνοντας θα μεταμορφώσουν το πάρκο σε φωλιά εντός του αστικού ιστού.

Φωτοβολταϊκά πάνελ αύξησαν το φωτισμό (και κατ’ επέκταση το αίσθημα ασφάλειας) στο πάρκο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ανακατασκευάστηκε πλήρως το αρδευτικό σύστημα.

Πατησια: Στη γωνια Βιζυηνου και Καρκαβιτσα

Απέναντι από το 142ο Δημοτικό Σχολείο στα Πατήσια, υπήρχε μια μικρή έκταση με μεγάλα δέντρα (ροβίνιες) που ήταν μεν ευχάριστη, δεδομένης της πυκνής δόμησης της περιοχής, αλλά κανένα παιδί ή γονιός δεν μπορούσε πρακτικά να τη χαρεί: παρέμενε ένα ξεχασμένο κομμάτι γης με μπάζα. Τα 230 τ.μ. του χώρου μεταμορφώθηκαν σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο, με την αρωγή μάλιστα των μαθητών που φύτευσαν τα πρώτα φυτά – τι καλύτερο για να συνδεθεί κάποιος ουσιαστικά με τον νέο πνεύμονα πρασίνου;

Τα προϋπάρχοντα δέντρα πλαισίωσαν 358 νέοι θάμνοι της μεσογειακής χλωρίδας, καθώς και χρωματιστά φυτά. Επίσης, το ενδιαφέρον σε αυτό το πάρκο είναι ότι πέρα από καθίσματα τοποθετήθηκαν μερικά μονόζυγα για να αξιοποιηθεί (και) ως χώρος άθλησης. Για τον φωτισμό επιλέχθηκαν τρεις αυτόνομες κολώνες με πάνελ συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας.

source: https://www.oneman.gr/onecity/urban/ti-einai-ta-parka-tsepis-kai-pou-tha-ta-vreis-stin-athina/

Το Ιδρυμα Ωναση δινει και παλι ζωη στο Αλσος Λογγινου στο Μετς

Σε μια πόλη που εξελίσσεται διαρκώς και ανανεώνεται, το Ίδρυμα Ωνάση ανακατασκευάζει γήπεδα και παιδικές χαρές και εμπλουτίζει τον αστικό χαρακτήρα των πιο ιστορικών γειτονιών της Αθήνας, με έργα τέχνης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας OnAthens, αναγνωρίζοντας τη σημασία του παιχνιδιού αλλά και του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας.

Επόμενη στάση, η γειτονιά του Μετς. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, ένα πάρκο, μια παιδική χαρά και ένα γήπεδο μπάσκετ έρχονται να αναβαθμίσουν το αστικό τοπίο της Αθήνας. Το Ίδρυμα Ωνάση δίνει νέα πνοή σε ένα ξεχασμένο πάρκο στο κέντρο της Αθήνας υποστηρίζοντας συγχρόνως τους νέους καλλιτέχνες. Έναν χρόνο μετά τη δημιουργική επέμβαση στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, αλλά και την ανακαίνιση του γηπέδου στο Λύκειο Μοσχάτου, το Ίδρυμα Ωνάση ανακαινίζει την παιδική χαρά και «ζωντανεύει» το Άλσος Λογγίνου.

Σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πάρκα στην καρδιά της Αθήνας, το Άλσος Λογγίνου γεννιέται ξανά, με περισσότερες από 2.500 νέες φυτεύσεις σε μια έκταση 750 τ.μ. Στο πλαίσιο της οικολογικής ταυτότητας του Ιδρύματος Ωνάση και της ανάγκης των κατοίκων της γειτονιάς για ολοένα και περισσότερο πράσινο, οι νέες φυτεύσεις ήρθαν να συμβάλουν σημαντικά στην τόνωση της βιοποικιλότητας του άλσους και να ενισχύσουν την ισορροπία του οικοσυστήματός του. Διασταύρωση διαδρομών έκτασης 2.200 τ.μ. με φυσικό, χωμάτινο, σταθεροποιημένο δάπεδο, υδρευτικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν μια φιλική προς το περιβάλλον συντήρηση του χώρου, περίφραξη και παγκάκια προσκαλούν τους κατοίκους αλλά και τους περαστικούς του Μετς να σταθούν και να απολαύσουν αυτό το ξεχασμένο πάρκο της πόλης.

Το υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ ανακαινίζεται και τόσο το γήπεδο όσο και ο παρακείμενος τοίχος μεταμορφώνονται από δύο νέους εικαστικούς, τον Μάριο Μαρκάτη και τον Ιάσονα Κουτσουρή, μέλη της ομάδας U can’t stop Us, που επεμβαίνουν στο Άλσος Λογγίνου στο Μετς με δύο πολύχρωμα γκραφίτι. Οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν τον παραλληλόγραμμο χώρο του γηπέδου σαν να πρόκειται για ζωγραφικό τελάρο. Οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως αυτοί καθρεφτίζονται στις γραμμές και στα όρια του αγωνιστικού χώρου, συμπλέκονται με ζωγραφικές χειρονομίες αφαιρετικού χαρακτήρα. Η επιβεβλημένη διαγράμμιση διατηρείται και ταυτόχρονα ανατρέπεται: ο κεντρικός κύκλος, οι πλευρικές και τελικές γραμμές, η γραμμή των ελευθέρων βολών και του τρίποντου, τα ημικύκλια και το περίγραμμα του ταμπλό με τη στεφάνη παραμένουν ευδιάκριτα, ενταγμένα όμως πλέον σε μια ζωγραφική σύνθεση. Ο αγώνας σε έναν τέτοιον χώρο γίνεται έτσι πιο ζωντανός και ευχάριστος τόσο για τους παίκτες όσο και για τους θεατές. Κοιτώντας δε το γήπεδο από ψηλά, με την οπτική του πουλιού, ξεδιπλώνεται στα μάτια σου ένας ζωντανός πίνακας στην καρδιά της πόλης. Οι «μπασκέτες της γειτονιάς» γίνονται οικουμενικές, ένας ολόκληρος κόσμος. «Η ιδέα πίσω από το έργο λαμβάνει υπόψη το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Άλσους Λογγίνου, το οποίο έχει την τάση να συνδυάζει μια ποικιλία δραστηριοτήτων. Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο το οποίο περιέχει φόρμες-σχήματα που ξεκινούν ανεξάρτητα και καταλήγουν να συγχωνεύονται στο κέντρο. Δημιουργείται έτσι ένα σημείο φυγής, που συμβολίζει αντίστοιχα την ιδιότητα του άλσους να ενώνει αυτές τις φόρμες-δραστηριότητες και να δημιουργεί μια μικρή κοινότητα. Στη συνέχεια, με το ίδιο σκεπτικό, δημιουργήσαμε ένα παρόμοιο μοτίβο στην επιφάνεια του τοίχου, προσθέτοντας την έννοια του χρόνου μέσω μιας εναλλαγής από τη μέρα στη νύχτα» αναφέρουν ο Μάριος Μαρκάτης και ο Ιάσονας Κουτσουρής.

Επιδιώκοντας μια πιο οικολογική, «πράσινη» προσέγγιση της αστικής ταυτότητας του Μετς, το Ιδρυμα Ωνάση προχωρά σε ολική ανακαίνιση και της παιδικής χαράς του Άλσους Λογγίνου. Έντονα, ζωντανά χρώματα, νέος σύγχρονος εξοπλισμός, νέα όργανα παιχνιδιού, κατάλληλα για κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών. Πολυσύνθετα ξύλινα σπιτάκια, κούνιες, τραμπάλες, παιχνίδια ελατηρίου. Μια σειρά νέων οργάνων με φυσικά υλικά και πιστοποίηση TUV, που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών, βοηθούν στη σωματική άσκησή τους (αναρρίχηση, ολίσθηση, τραμπαλισμό, αιώρηση, ταλάντωση και διάδραση) και προωθούν το ατομικό και το ομαδικό παιχνίδι, με εξοπλισμό κατάλληλο και για ΑμεΑ.

source: https://www.naftemporiki.gr/culture/1342346/to-idryma-onasi-dinei-kai-pali-zoi-sto-alsos-longinou-sto-mets/

Δημος Αθηναιων: Δυο πληρως ανακαινισμενα γηπεδα μπασκετ στη γειτονια των Αμπελοκηπων

Δύο παλιές αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή των Αμπελοκήπων, στις οποίες για πολλά χρόνια δεν είχε υπάρξει καμία παρέμβαση αναβάθμισης, μεταμορφώνονται σήμερα σε δύο νέα, σύγχρονα γήπεδα μπάσκετ και υποδέχονται τους Αθηναίους, κάθε ηλικίας, που αγαπούν την άθληση.

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», προχώρησε στην ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται επί της οδού Μηλέων, κάνοντας αποδοχή της δωρεάς από τη Novibet και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μέσω της πρωτοβουλίας εταιρικής υπευθυνότητας “Giant Heart*.

Τα δύο ανακαινισμένα, ανοιχτά γήπεδα, κοντά στη ΓΑΔΑ, αναβαθμίστηκαν λειτουργικά και αισθητικά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στους κατοίκους της περιοχής εύκολη και ασφαλή πρόσβαση.

«Ο στόχος που έχουμε θέσει, ως το τέλος αυτής της θητείας, είναι να ολοκληρώσουμε την ανακατασκευή των περισσότερων ανοιχτών αθλητικών χώρων της Αθήνας. Σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να προσφέρουμε περισσότερο ποιοτικό, δημόσιο χώρο στους Αθηναίους είναι εταιρείες όπως η Novibet, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεισφορά τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των δύο γηπέδων, και πρόσθεσε: «Με το έργο της αναβάθμισης των γηπέδων σε καθεμία από τις 129 γειτονιές της πόλης θέλουμε να επιτύχουμε κι έναν ακόμη στόχο: Να τροφοδοτήσουμε τη νέα γενιά με διάθεση να αγαπήσει τον αθλητισμό και να εμπνευστεί από τις αξίες και τα ιδεώδη του».

Πώς μεταμορφώθηκαν τα γήπεδα του Δήμου Αθηναίων

Οι εργασίες ανάπλασης, μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν βαφή του δαπέδου, διαγραμμίσεις, αλλαγή των ταμπλό, νέες μπασκέτες, βάψιμο των περιμετρικών τοιχίων, καθώς και αναβάθμιση του φωτισμού με νέους προβολείς για την ασφαλή χρήση του γηπέδου τις βραδινές ώρες.

Μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις, το ένα από τα δύο γήπεδα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και για το άθλημα του βόλεϊ, καθώς έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή.

Επισημαίνεται ότι ένας ακόμη πολύτιμος χώρος πρασίνου και άθλησης, το ιστορικό πάρκο της Κονίστρας στα Πετράλωνα, επανεντάχθηκε με δωρεά της Novibet -τον περασμένο Μάρτιο- στη ζωή των Αθηναίων. Η ανάπλαση περιλάμβανε την ανακατασκευή δύο γηπέδων μπάσκετ και ενός γηπέδου τένις -εντός του πάρκου- και υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου».

*Η Novibet, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα πολιτών, ανακαινίζει γήπεδα σε γειτονιές, με σκοπό όλα τα παιδιά να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

source: https://www.iefimerida.gr/ellada/dimos-athinaion-dyo-anakainismena-gipeda-mpasket

Στον Πανελληνιο Γυμναστικο Συλλογο η μεγαλυτερη τοιχογραφια που υλοποιηθηκε ποτε απο τον Δημο Αθηναιων

Η μεγαλύτερη τοιχογραφία που υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων κοσμεί από σήμερα έναν τοίχο επιφάνειας 1.100 τ.μ. έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, στην καρδιά της πόλης. Η δημοτική αρχή, αξιοποιώντας έναν ιστορικό χώρο, αυτόν του αρχαιότερου αθλητικού συλλόγου της χώρας, υλοποίησε με τη συμβολή οκτώ ταλαντούχων street artists, ένα εντυπωσιακό -τόσο σε μέγεθος όσο και σε αισθητική- mural το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα αθλητικά ιδεώδη.

Περιμετρικά του Πανελληνίου, οι τοίχοι επί των οδών Μαυροματαίων και Ευελπίδων, απέκτησαν χρώμα και ζωντάνια. Το τελικό αποτέλεσμα αναβαθμίζει αισθητικά ένα κεντρικό σημείο της πόλης, ένα αληθινό τοπόσημο, που για πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. Στον χώρο που αναλογούσε στον καθένα από τους καλλιτέχνες δημιουργήθηκε ένα έργο που, στο σύνολό του, υπογραμμίζει την μακραίωνη ιστορία του αθλητισμού στην Ελλάδα, καθώς και τη σημασία του στη σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου.
Ο Soteur, ο Tzomakas, ο Bassment Rats, ο Cacao Rocks, ο Kez, ο Volkov, ο Γιαννακόπουλος και ο Gospel είναι οι οκτώ street artists που συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό έργο τέχνης σε τοίχο. Το mural αποτυπώνει το "ευ αγωνίζεσθαι" και την ευγενή άμιλλα, αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν και στέλνει ηχηρά μηνύματα για το υγιές μέλλον του αθλητισμού.Τον συντονισμό του έργου ανέλαβε το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων υπό την εποπτεία της Κατερίνας Κοσκινά, ενώ υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Art Hub Athens. Τα χρώματα για τη δημιουργία της τοιχογραφίας -συνολικά 812 λίτρα- παραχώρησε η KRAFT Paints μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Υιοθέτησε την πόλη σου".

Με αφορμή την ολοκλήρωση αυτού του πρωτότυπου έργου στην περιοχή της Κυψέλης, ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε εκδήλωση έξω από τις εγκαταστάσεις της ιστορικής αθηναϊκής ομάδας, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Σε αυτήν, συμμετείχαν περίπου εκατό παιδιά, ηλικίας 7-14 ετών, που φιλοξενούνται στα καλοκαιρινά camps του Πανελληνίου Συλλόγου.

Ο κ. Μπακογιάννης, στη σύντομη ομιλία του, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημασία του καλλιτεχνικού έργου για την περιοχή, τονίζοντας ταυτόχρονα την ιστορία και τον ρόλο του Πανελληνίου στην ανάπτυξη μιας από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει με συνέπεια να στηρίζει τη δημόσια τέχνη και τους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα τόσο να εκφραστούν οι ίδιοι όσο και να δημιουργήσουν έργα που σηματοδοτούν τις περιοχές στις οποίες υλοποιούνται, εξωραΐζοντας τον δημόσιο χώρο.  Αυτό το υψηλής αισθητικής έργο με τα πολλαπλά μηνύματα για τον αθλητισμό, ομορφαίνει τον χώρο που φιλοξενεί την ιστορική ομάδα της Αθήνας και ανανεώνει μία γειτονιά που το έχει ανάγκη". Ευχαριστούμε θερμά και τους οκτώ ταλαντούχους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της τοιχογραφίας, τη διοίκηση του Πανελλήνιου για την άριστη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την Art Hub Athens για τον συντονισμό του έργου, καθώς και την KRAFT Paints που μάς έδωσε τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία του".

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, Παναγιώτης Σαρρής, ευχαρίστησε τον κ. Μπακογιάννη για την εξαιρετική συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον Σύλλογο, τονίζοντας ότι "το εντυπωσιακό έργο τέχνης που παραδόθηκε σήμερα, δίνει νέα πνοή στον Πανελλήνιο και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για το ενδιαφέρον του Δημάρχου να αναβαθμίσει την περιοχή". Ο ίδιος πρόσθεσε: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι η συνεργασία μας που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με τα δωρεάν προγράμματα άθλησης για τους δημότες, εξελίσσεται αποτελεσματικά και ενδυναμώνεται, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των Αθηναίων που συμμετέχουν σε αυτά".

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του έργου, η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Αβραμίδη, ανέλαβε την πλήρη αποκατάσταση της επιφάνειας, με σειρά εργασιών, όπως αφαίρεση υλικού και σοβάδων και προετοιμασία του τοίχου για την υποδοχή των χρωμάτων. Το σύνολο της τοιχογραφίας θα καλυφθεί με υλικό αντι-γκράφιτι, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές φθορές.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Culture is Athens / Ο πολιτισμός είναι η Αθήνα, του τριετούς σχεδίου που έχει ανακοινώσει ο Δήμος και οι φορείς του, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

source: https://www.athinorama.gr/texnes/3006307/ston-panellinio-gumnastiko-sullogo-i-megaluteri-toixografia-pou-ulopoiithike-pote-apo-ton-dimo-athinaion/

Κουκακι: Το παρκο «Περιβολακι Εθνικης Αντιστασης» μεταμορφωθηκε σε πρασινη «οαση»

Ύστερα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης το εμβληματικό πάρκο «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης» στο Κουκάκι επανέρχεται στους σύγχρονους ρυθμούς της Αθήνας.

Αυτή η ξεχωριστή «όαση» πρασίνου, που δίνει διαχρονικά πολύτιμες «ανάσες» δροσιάς σε μικρούς και μεγάλους, συστήνεται ξανά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της γειτονιάς και γίνεται εκ νέου κομμάτι της καθημερινότητας τους.

Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο πρασίνου, ο οποίος αναγεννιέται μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με τη συνδρομή της FIX Hellas. Με τις σαρωτικές παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων, δημιουργείται πλέον ένα ενιαίο, σύγχρονο διαδραστικό αστικό πάρκο. Ένας πολύτιμος για τους πολίτες δημόσιος χώρος, που ανακτά τον χαμένο ρόλο και την ταυτότητά του και αναδεικνύεται σε έναν αναβαθμισμένο πνεύμονα πρασίνου, κατάλληλο για περίπατο, άθληση, χαλάρωση και ψυχαγωγία.
Το πάρκο απέκτησε περισσότερο φυσικό «χρώμα», καθώς φυτεύτηκαν δέντρα και περισσότερα από 1000 μεσογειακά φυτά, που αναδεικνύουν τον χώρο, προσθέτοντας ομοιογένεια και ενιαία ταυτότητα.

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του πάρκου, οι αστικές υποδομές και ο εξοπλισμός του ανανεώθηκαν, η υφιστάμενη βρύση επισκευάστηκε, το σύστημα άρδευσης συντηρήθηκε, επεκτάθηκε σε όλο το πάρκο και ανανεώθηκε πλήρως, ενώ στον χώρο τοποθετήθηκαν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας, καθώς και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών.

Ακόμη, τοποθετήθηκαν παρτέρια με φυτικές αψίδες, νέα καλαίσθητα και άνετα παγκάκια για τους επισκέπτες, καθώς και σύγχρονα καλλισθενικά όργανα γυμναστικής, τα οποία δίνουν διέξοδο σε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που επιθυμούν να γυμναστούν με ασφάλεια σε ένα καταπράσινο και ήσυχο περιβάλλον.

Τέλος, με δεδομένο ότι η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για την νέα γενιά, τόσο λόγω της πληθώρας καταστημάτων εστίασης, όσο και λόγω της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του πάρκου, οι τεχνικές υπηρεσίες προχώρησαν στην εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού στύλου φόρτισης συσκευών, που επιτρέπει σε όλους να απολαύσουν τον περίπατο τους στο πάρκο με…γεμάτες μπαταρίες.

Το «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης» είναι το δεύτερο πάρκο που αναμορφώνεται από τον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas. Είχε προηγηθεί η εκ βάθρων ανανέωση του Πάρκου Φιξ στα Πατήσια, το οποίο ανασχεδιάστηκε, απέκτησε περισσότερο πράσινο, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό και σήμερα έχει γίνει ξανά σημείο συνάντησης και αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της γειτονιάς.
Κώστας Μπακογιάννης: «Ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αντικαθιστούν το γκρίζο της πόλης με το πράσινο χρώμα της φύσης και της ζωής»

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουμε θέσει για την Αθήνα είναι να βάλουμε περισσότερες πράσινες πινελιές στον καμβά της πόλης. Όχι στα λόγια, με αποσπασματικές και επιφανειακές λύσεις, αλλά στην πράξη. Με συνολικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αντικαθιστούν το γκρι της πόλης με το πράσινο χρώμα της φύσης και της ζωής και βελτιώνουν την καθημερινότητα των Αθηναίων. Η ανάπλαση του πάρκου «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης» είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των παρεμβάσεων του Δήμου για την σταδιακή μεταμόρφωση της Αθήνας και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τη FIX Hellas, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», γίνεται μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας», δήλωσε, με αφορμή την ανάπλαση του πάρκου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Dejan Beko, Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά: «Σε συνέχεια της περσινής ανάπλασης του Πάρκου ΦΙΞ, στα Πατήσια, φέτος παραδίδουμε στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας το πάρκο «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης», στο Κουκάκι, σε μία ακόμη στρατηγική τοποθεσία, που συνδέεται με την ιστορία της FIX Hellas και τον σκοπό της για πιο πράσινες και καθαρές γειτονιές. Όλοι, στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία, νιώθουμε ικανοποίηση, που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στο έργο του Δήμου Αθηναίων, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», καθώς δράσεις που πρακτικά δίνουν πίσω στην κοινωνία, είναι και αυτές που υπηρετούν τον εταιρικό μας Σκοπό, να ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Ειλικρινά ευελπιστούμε να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει, όχι μόνο από την τοπική κοινότητα αλλά και από τους επισκέπτες όλης της πόλης».

source: https://www.enikos.gr/society/koukaki-to-parko-perivolaki-ethnikis-antistasis-metamorfothike-se-mia-sygchroni-prasini-oasi/1821638/

Το εντυπωσιακο mural του INO στην οδο Λενορμαν

Της Ευτέρπης Μουζακίτη

Το μέλλον είμαι εγώ, δείξε μου ότι ξέρεις κι άσε με να αναλάβω τα ηνία, νιώθω δυνατή». Αυτό αποτυπώνεται στο βλέμμα του μικρού σε ηλικία κοριτσιού που κοιτάζει σε έναν ενήλικο στη νέα μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία του έλληνα καλλιτέχνη ΙΝΟ, που φιλοτέχνησε αναρτώμενος σε σχοινιά, στον τοίχο μιας πολυκατοικίας στην οδό Λένορμαν 40-44, στο κέντρο της Αθήνας. Το mural με τίτλο «Taken Over», δημιουργήθηκε για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

«Ο INO είναι ένας καλλιτέχνης με διεισδυτική ματιά και ενδιαφέρον που απλώνεται σε διάφορα αντικείμενα. Θα τον έλεγε κανείς ζωγράφο - αναρριχητή καθώς όταν ζωγραφίζει ψηλούς τοίχους κρέμεται από σχοινιά!  Κι όταν έρθει η ώρα κάτι να συμβεί άνθρωποι και  δρόμοι σμίγουν. Στη συνάντησή μας καταπιαστήκαμε με το θέμα παιδιά  - διαπαιδαγώγηση και αντίκτυπος στην κοινωνία. Η εθελοντική δουλειά που κάνουμε με τα παιδιά στον Οδηγισμό του φάνηκε ενδιαφέρουσα και τον ενέπνευσε για το έργο της Λένορμαν» λέει η Νανώ Παπαϊωάννου, Γενική Έφορος στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Για την ολοκλήρωση του έργου χρειάστηκαν περίπου δύο εβδομάδες και ο ΙΝΟ εργαζόταν κυρίως νύχτα. Χρησιμοποίησε σχοινιά για να σχεδιάσει το έργο, μια δύσκολη τεχνική με την οποία εξασκείται το τελευταίο διάστημα. Την προτιμάει γιατί η σκαλωσιά τον εμποδίζει να βλέπει καλά το έργο από απόσταση.

Παρατηρώντας κανείς το συγκεκριμένο mural και γενικότερα, την τέχνη που «ξετρυπώνει» στον δημόσιο χώρο, βρίσκει το δικό του νόημα. Η δύναμη όμως μιας εικόνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ενημέρωση. «Το έργο του INO, έρχεται σαν δώρο που οπτικοποιεί την προσφορά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού 90  χρόνια τώρα στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που ένας καλλιτέχνης που μιλά στην ψυχή των νέων υπογράφει μια δημιουργία που είναι για τους νέους κι επομένως έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Είμαστε όμως ευγνώμονες και στον Δήμο Αθηναίων που ακριβώς αυτήν την προσφορά αναγνώρισε και εξασφάλισε μέσω της χορηγίας του  με την εταιρία χρωμάτων Kraft Paints τα χρώματα για το έργο. Εμείς στον Οδηγισμό πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι τα παιδιά και οι νέοι εκείνοι  που θα σταθούν ικανοί να οδηγήσουν τον εαυτό τους στην πρόοδο» επισημαίνει η Νανώ Παπαϊωάννου.

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, με 90 χρόνια παρουσίας σε πάνω από 90 πόλεις της Ελλάδας, στοχεύει στη διαμόρφωση παιδιών και νέων ούτως ώστε να οδηγήσουν τον εαυτό τους στην πρόοδο και να γίνουν Οδηγοί προς όφελος της κοινωνίας. Τα προγράμματα του είναι εμπνευσμένα από τα ίδια τα παιδιά. Όπως περιγράφουν και οι ίδιοι, πρόκειται για ένα δημιουργικό παιχνίδι που δίνει ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις και προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να ανακαλύπτουν και να καλλιεργούν τα παιδιά τις δυνατότητες και τις κλίσεις τους, χτίζοντας το αύριο όπως το ονειρεύονται.

Δείτε τα έργα του ΙΝΟ εδώ και μάθετε περισσότερα για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού εδώ.

source: https://www.athensvoice.gr/life/life-in-athens/763097/entyposiako-mural-toy-ino-gia-soma-ellinikoy-odigismoy/

Το παρκο της Κονιστρας «επιστρεφει» στα Πετραλωνα

Ύστερα από μια δεκαετία εγκατάλειψης και παρακμής, ένας ακόμη πολύτιμος χώρος πρασίνου και άθλησης, το ιστορικό πάρκο της Κονίστρας στα Πετράλωνα, επανεντάσσεται στη ζωή των Αθηναίων. 

Πρώτο βήμα για την ολική ανάπλαση του χώρου είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των δύο γηπέδων μπάσκετ και του γηπέδου τένις που βρίσκονται εντός του πάρκου, η οποία έγινε μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Η δράση εντάσσεται στον συνολικό και υπό εξέλιξη σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων για πλήρη εκσυγχρονισμό της πλειοψηφίας των ανοικτών αθλητικών κέντρων της Αθήνας (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις) έως το τέλος της παρούσας θητείας της δημοτικής αρχής.

«Η στρατηγική μας για μία πόλη βιώσιμη και ανθεκτική ήδη αποφέρει καρπούς. Θέλουμε να προσφέρουμε περισσότερο ποιοτικό χώρο στους Αθηναίους και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε με προσεκτικό σχεδιασμό. Σήμερα, στα Πετράλωνα γίνεται ένα ακόμη βήμα. Ύστερα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και νομικών εκκρεμοτήτων, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε με την καθοριστική συνδρομή της εταιρείας Novibet, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» να αναμορφώνει τους χώρους του πάρκου, αναβαθμίζοντας σε πρώτη φάση τα γήπεδα. Μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας μας θα έχουμε παραδώσει στην πόλη και στους κατοίκους της, πλήρως αναβαθμισμένο το 80% των αθλητικών μας χώρων», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Το σημαντικό για τα Πετράλωνα και την Αθήνα πνεύμονα πρασίνου, έκτασης περίπου 8 στρεμμάτων, ο οποίος επί μία δεκαετία παρέμενε κλειστός και εγκαταλελειμμένος, ώσπου η δημοτική αρχή τον διεκδίκησε νομικά, κέρδισε την κυριότητά του και σχεδίασε από την αρχή την αναμόρφωσή του.

Οι νέες, αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Κονίστρα έχουν ήδη ανοίξει τις πόρτες τους και καθημερινά υποδέχονται εκατοντάδες Αθηναίους, κάθε ηλικίας, που αγαπούν την άθληση.

Για το έργο της ανακατασκευής, έγινε αποδοχή της δωρεάς από τη Novibet και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μέσω της πρωτοβουλίας εταιρικής υπευθυνότητας Giant Heart.

source: https://www.cnn.gr/ellada/story/304970/to-parko-tis-konistras-epistrefei-sta-petralona

Protergia Charge: 25 σημεια επαναφορτισης στο Δημο Αθηναιων-Πρωτος χρονος δωρεαν

H Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», σύμφωνα με ανακοίνωση, δημιουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών στην Ελλάδα, με 25 σημεία επαναφόρτισης, στα οποία οι χρήστες υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα μπορούν να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους.

Οι φορτιστές αυτοί είναι διαθέσιμοι σε 16 διαφορετικές περιοχές, καλύπτοντας και τις 7 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης: 

- Λιοσίων 22, στην πλατεία Βάθης

- Σκουφά 13, στο Κολωνάκι

- Λουκιανού 7, στο Κολωνάκι

- Πάρκο Μαιάνδρου (Μιχαλακοπούλου), στα Ιλίσια

- Αρχιμήδους 23Β, στο Παγκράτι

- Ηρώδου Αττικού, έναντι αρ. 25 – κοντά στο Καλλιμάρμαρο

- Πλατεία Ελευθερίας 25 (Πλατεία Κουμουνδούρου)

- Ηρακλειδών 66, στο Θησείο

- Ευμολπιδών 34, στο Γκάζι

- Βελβενδού 47, στην Άνω Κυψέλη

- Χρήστου Μάντικα, στην Κυψέλη (μπροστά από πάρκο)

- Φειδιππίδου 30, στους Αμπελοκήπους

- Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, στους Αμπελοκήπους

- Σούτσου, παραπλεύρως της πλατείας Μαβίλη

- Αναπαύσεως & Ραζηκότσικα, στο Μετς

- Λ. Γεωργίου Καφαντάρη & Λ. Βουλιαγμένης, στον Άγιο Αρτέμιο

- Ιακωβίδου 1-3, στα Πατήσια

- Αθηνάς & Λυκούργου, στην Ομόνοια

Τις επόμενες μέρες, ολοκληρώνεται η διαδικασία τοποθέτησης ηλεκτρικού φορτιστή, σε μια ακόμη περιοχή:

- Τριπόλεως 25, στον Κολωνό

Σε μια προσπάθεια να δοθούν επιπλέον κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, η φόρτιση των οχημάτων, τον πρώτο χρόνο, θα είναι εντελώς δωρεάν. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά την Protergia, τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της εταιρείας MYTILINEOS που με την προσφορά του πρώτου δικτύου δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών, συμβάλλει στο όραμά μας για μία βιώσιμη και λειτουργική πόλη. Σε μία εποχή που η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα των πόλεων, πρωτοβουλίες όπως αυτή δίνουν τον τόνο της νέας περιόδου για την Αθήνα. Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην πρωτεύουσα μέσα από κίνητρα όπως η δωρεάν, σε πρώτη φάση, διάθεση των φορτιστών σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις -δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, χώροι περιπάτου, σύγχρονα πεζοδρόμια- συνθέτουν την εικόνα της αναβαθμισμένης Αθήνας για την οποία εργαζόμαστε καθημερινά και με αφοσίωση».

Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, Βίβιαν Μπουζάλη, τόνισε: «Η Protergia δείχνει το μέλλον της ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση, πιστή και συνεπής στο όραμά της να σχεδιάζει υπηρεσίες και προϊόντα με επίκεντρο τις ανάγκες των καταναλωτών, σε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε στην προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων για μία νέα βιώσιμη καθημερινότητα στην πρωτεύουσα, προσφέροντας το πρώτο δίκτυο δημόσιων φορτιστών, με την εγγύηση ποιότητας της MYTILINEOS.

Εξάλλου, είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία και από τις πρώτες στην Ευρώπη και τον κόσμο, που έθεσε σαφείς στόχους και δεσμεύτηκε στην ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος. Γινόμαστε λοιπόν πρωτοπόροι, καθώς δείχνουμε το δρόμο για έναν πιο πράσινο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο ζωής που περνά μέσα από τη βιώσιμη κινητικότητα».

Η Protergia έχει ήδη εισέλθει δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση, με τα προγράμματα  Charge Home Complete / Charge Business Complete, που απευθύνονται σε κατόχους ηλεκτροκίνητων ή υβριδικών αυτοκινήτων. Με τις αναβαθμισμένες αυτές υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, οι πελάτες της Protergia έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένες λύσεις, προσαρμοσμένες στις προσωπικές τους ανάγκες. Επιπλέον, η Protergia φροντίζει για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φορτιστών, καθώς και για την τεχνική υποστήριξη για την εξασφάλιση της ομαλής τους λειτουργίας. Τέλος, το ανταγωνιστικό προϊόν «πράσινης» Ηλεκτρικής Ενέργειας Charge Home Energy MVP, που σχεδιάστηκε ειδικά για κατόχους ηλεκτροκίνητων οχημάτων, φιλοδοξεί να καταστήσει πιο προσιτή την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με σημαντική εξοικονόμηση στον καθημερινό ανεφοδιασμό.

Μέσω του Protergia ChargeApp, που είναι πλέον διαθέσιμο για iOS & Android, οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων μπορούν να αναζητούν τα πλησιέστερα σε εκείνους σημεία επαναφόρτισης σε όλη την Ελλάδα, να εκκινούν, παρακολουθούν και διακόπτουν τις συνεδρίες επαναφόρτισης των ηλεκτρικών τους οχημάτων, αλλά και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για την εξέλιξη των συνεδριών τους σε πραγματικό χρόνο.

Για την Protergia, η προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί συνεχή στόχο. Η ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στις παγκόσμιες προσπάθειες για ένα «πράσινο» μέλλον και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας, για να τους εξασφαλίσουμε μια εύκολη μετάβαση στη νέα εποχή των μετακινήσεων.

Βρείτε τα σημεία φόρτισης της Protergia εδώ: Charge Map — Protergia Charge

Source: https://www.reporter.gr/Eidhseis/Epicheirhseis/energy/504839-Protergia-Charge-25-shmeia-epanafortishs-sto-Dhmo-Athhnaiwn-Prwtes-meres-dwrean

Παραδοθηκε νεο παρκο τσεπης στον Νεο Κοσμο

Οι γειτονιές της Αθήνας αποκτούν σταδιακά περισσότερο χρώμα, ζωή και «ανάσες» πρασίνου.

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με την πολύτιμη συμβολή της P&G, παραδίδει στους κατοίκους του Νέου Κόσμου το 9ο πάρκο τσέπης, αναβαθμίζοντας ένα ακόμη σημείο της πόλης, προς όφελος της γειτονιάς.

Με την επιμέλεια της Οργάνωσης Γη, ένα αναξιοποίητο οικόπεδο 200 τ.μ. στη συμβολή́ των οδών Αρτέμωνος και Αετίωνος, μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο πάρκο, το οποίο κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής μπορούν πλέον να απολαύσουν όλες τις ώρες της ημέρας.

Ενδεικτικό της σημασίας του έργου, είναι ότι ο μικρός αυτός «πνεύμονας» πρασίνου έρχεται να αντικαταστήσει έναν εγκαταλελειμμένο χώρο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως σημείο παράνομης ρίψης απορριμμάτων και στάθμευσης οχημάτων. Σήμερα, ο χώρος έχει αναμορφωθεί πλήρως, δημιουργώντας ένα πάρκο με διαμπερή «διάδρομο», που συνδέει την οδό́ Αρτέμωνος με τον πεζόδρομο της Πολυκλέους.

«Το 9ο πάρκο τσέπης αποτελεί τη δυναμική συνέχεια ενός πολύ σημαντικού πρότζεκτ που ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων για να δώσει χρώμα και ποιότητα ζωής στις γειτονιές της πόλης», αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Και προσθέτει: «Σύμμαχοί μας, είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας να απελευθερώσουμε χώρους και να γεμίσουμε πράσινο την πόλη. Ευχαριστούμε την P&G και την Οργάνωση Γη, που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του νέου πάρκου στον Νέο Κόσμο, προσφέροντας ένα ακόμη όμορφο σημείο μέσα στην Αθήνα. Οι γειτονιές μας συνεχίζουν να αλλάζουν λίγο – λίγο, κάθε μέρα».

Νέος Κόσμος: Γεγονός το 9ο πΑρκο τσΕπης - Η μεταμΟρφωση από εγκαταλελειμμένο οικοπεδο σε Οαση δροσιΑς

Με βάση την τοπογραφία του οικοπέδου, το νέο πάρκο δημιουργήθηκε σε δύο επίπεδα και σε αυτά τοποθετήθηκαν τέσσερα παγκάκια. Συνολικά, φυτεύτηκαν 140 τ.μ., δημιουργώντας ένα κατάφυτο περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν 468 μεσαίοι και χαμηλοί σκιόφιλοι θάμνοι. Τα δέντρα που υπήρχαν στο χώρο -κυρίως ευκάλυπτοι, αείλανθοι και χαρουπιές- διατηρήθηκαν και ύστερα από την ανάλογη περιποίηση, ενισχύθηκαν με νέες φυτεύσεις. Χαρακτηριστικά στοιχεία, είναι η αντοχή́ τους στη σκιά́, την αστική́ ρύπανση, τη μηχανική́ αλλά́ και την υδατική́ καταπόνηση.

Το νέο πάρκο, μπορεί πλέον να προσελκύει τους κατοίκους της γειτονιάς, ενώ αποτελεί ιδανικό σημείο για την υλοποίηση περιβαλλοντικών βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της περιοχής.

Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», η Αθήνα συνεχίζει να αποκτά μικρές «ανάσες» πρασίνου και δροσιάς στα πρότυπα μιας σύγχρονης, βιώσιμης πόλης.

source: https://www.athensvoice.gr/life/life-in-athens/761889/etoimo-neo-parko-tsepis-ston-neo-kosmo-eikones/

Ο πρωτος ιαπωνικος κηπος στην Αθηνα: 50 δεντρα και 3.000 θαμνοι στο Παγκρατι

Στο πάρκο Νηρηίδων, δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της Εθνικής Πινακοθήκης, δημιουργήθηκε ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων.

«Η Αθήνα είναι μία σύγχρονη, δυναμική μητρόπολη. Είναι μία πόλη ανοιχτή, ανοιχτή σε νέες ιδέες, έτοιμη να προχωρήσει μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα και βεβαίως είναι μία πόλη εξαιρετικά υπερήφανη για το λαμπρό παρελθόν της, όσο είναι και υπερήφανη για το δυναμικό παρόν της. Είναι, λοιπόν, μία πόλη που επενδύει πάρα πολλά στην εξωστρέφεια», σημείωσε στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της JT International Hellas και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας, αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο της πόλης.

Για την κατασκευή του ιαπωνικού κήπου απομακρύνθηκαν 180 κυβικά μέτρα μπετόν από κράσπεδα αλλά και μπάζα, τα οποία παράνομα εναπόθεταν τα εργοτάξια της Μιχαλακοπούλου στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, μεταφέρθηκαν 350 κυβικά γόνιμο έδαφος, δημιουργήθηκαν μικροί λόφοι για να αυξηθεί η ωφέλιμη επιφάνεια και φυτεύτηκαν 50 δέντρα και 3.000 νέοι θάμνοι, μικροί και μεγάλοι, όπως εξήγησε ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την Ecoscapes, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του κήπου, ενώ έγινε μελέτη για τον κατάλληλο φωτισμό του χώρου.

Ο ιαπωνικός κήπος «συνδυάζει την αναζωογόνηση αυτού του χώρου πρασίνου με την ανάδειξη των στοιχείων της ιαπωνικής φιλοσοφίας και παράδοσης», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας πως «είναι ένα νέο πάρκο το οποίο επανασυστήνεται στην πόλη, 3,5 στρέμματα και δημιουργείται μία πράσινη όαση σε ένα πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο ιστό προσφέροντας, είμαι σίγουρος ότι θα το διαπιστώσετε όταν περιηγηθείτε το πάρκο, μία αίσθηση γαλήνης.

Τον κήπο συνθέτουν με έντονη βλάστηση και νερό διαφορετικές περιοχές, εφτά ζώνες, λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας με μία ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς» συνδυάζοντας, ωστόσο, είδη τόσο από την ιαπωνική, όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι εξίσου βιώσιμο και εναρμονισμένο με το τοπίο.

«Οι ιαπωνικοί κήποι είναι ένα από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα της Ιαπωνίας και η ιστορία τους χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ.», επεσήμανε ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Γιασουνόρι Νακαγιάμα (Yasunori Nakayama), υπογραμμίζοντας ότι «παρ' όλο που έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές, το μεταβαλλόμενο σκηνικό τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών ήταν πάντα αγαπητό από τους Ιάπωνες», καθώς σε αυτούς βρίσκουν «την ιδιαίτερη ομορφιά στις αλλαγές όλων των πραγμάτων που αντανακλούν το πέρασμα του χρόνου». 

source: https://www.lifo.gr/now/greece/egkainiastike-o-protos-iaponikos-kipos-sto-pagkrati-apo-ton-dimo-athinaion-me-50-dentra

O «Δρομεας» ελαμψε ξανα με τη συνεισφορα της Kärcher Greece

H εταιρεία συστημάτων καθαρισμού Kärcher Greece, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, ανέλαβε για μία ακόμη χρονιά τον καθαρισμό του γλυπτού «Δρομέα», που στολίζει ένα από τα πιο κομβικά σημεία της Αθήνας από το 1988 μέχρι και σήμερα.

Το εντυπωσιακό γλυπτό του Έλληνα καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσου – τον οποίο ευχαριστεί η Kärcher Greece για την εμπιστοσύνη του όλα αυτά τα χρόνια – απαιτεί μεγάλη προσοχή κατά τον καθαρισμό του, δεδομένου του υλικού κατασκευής του, που έχει προσβληθεί από καυσαέρια και ρύπους. Οι γυάλινες πλάκες του γλυπτού είναι εξαιρετικά εύθραυστες, με αποτέλεσμα να μπορούν να καθαριστούν μόνο εξ αποστάσεως, καθιστώντας την χρήση κλασικών μεθόδων αδύνατη.

Η χορηγία αυτή της Kärcher Greece, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία χάρη στην τεχνολογία και τις πρωτοποριακές εφαρμογές που προσφέρουν τα συστήματα καθαρισμού της εταιρείας, αλλά και σε συνδυασμό με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στον καθαρισμό του «Δρομέα». Έτσι, το γλυπτό που κοσμεί ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, έλαμψε ξανά, ενώ η ενέργεια έγινε αντικείμενο συζήτησης από τους διερχόμενους από το σημείο.

Η Kärcher Greece ανέλαβε το απαιτητικό αυτό έργο, του καθαρισμού του «Δρομέα», για 4η φορά από το 2003 και ολοκληρώθηκε για μία ακόμη φορά με απόλυτη επιτυχία. Έτσι, η εταιρία αποδεικνύει και έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό και το περιβάλλον μέσα από τη συμβολή της σε έργα καθαρισμού, φροντίζοντας για μία πιο λαμπερή και καθαρή πόλη.

Μάθε περισσότερα για τη δράση καθαρισμού του «Δρομέα» ΕΔΩ!

source: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/o-dromeas-elampse-xana-me-ti-sinisfora-tis-karcher-greece/

Το ογδοο παρκο τσεπης της Αθηνας

Το 8ο πάρκο τσέπης βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βιζυηνού και Καρκαβίτσα. Το νέο βιοκλιματικό πάρκο «τσέπης» στα Πατήσια, έκτασης 230 τ.μ. δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», με δωρεά της εταιρείας Nova – μέλους της United Group. Ο χώρος, ύστερα από σειρά εργασιών, μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό πάρκο, το οποίο μπορούν πλέον να επισκέπτονται με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και οι γονείς και μαθητές του 142 Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, που βρίσκεται πολύ κοντά στο πάρκο. Μάλιστα, στην πρωτοβουλία της διαμόρφωσής του συμμετείχαν και οι ίδιοι οι μαθητές, τοποθετώντας τα πρώτα φυτά στο χώρο του πάρκου.

Για τη δημιουργία αυτού του νέου «πνεύμονα» πρασίνου, χρειάστηκε να απομακρυνθούν τοιχία και τσιμεντόλιθοι, ενώ στη θέση τους δημιουργήθηκαν ανάγλυφοι χώροι με πλούσια φύτευση, ένα λειτουργικό δίκτυο διαδρόμων από οικολογικά υλικά για την καλύτερη διαχείριση του βρόχινου νερού, καθώς και όμορφοι καθιστικοί χώροι που προσκαλούν τον επισκέπτη για στάση και ξεκούραση.

Τα δέντρα που προϋπήρχαν στο πάρκο, οι ροβίνιες, διατηρήθηκαν ύστερα από την απαραίτητη συντήρηση και συνδυάστηκαν με μια πυκνή φύτευση από 358 θάμνους της μεσογειακής χλωρίδας, με εντυπωσιακά χρωματιστά φυτά, αλλά και με φυτά έντονης ανθοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το pocket park προσφέρεται και ως χώρος ατομικής άθλησης, καθώς στο κέντρο του τοποθετήθηκαν μονόζυγα, τα οποία τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Για τη μέγιστη ασφάλεια των επισκεπτών, ακόμη και τις βραδινές ώρες, χρησιμοποιήθηκαν τρεις αυτόνομες κολόνες με πάνελ συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας, που ενισχύουν αποτελεσματικά τον φωτισμό του πάρκου.

source: https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-8o-parko-tsepes-tes-athenas-prin-kai-meta_gr_6177e97ae4b010d9331602ff

Το εβδομο "παρκο τσεπης" της Αθηνας: Πρασινισε ο Αγιος Αρτεμιος

Επτά “πάρκα τσέπης” με το σημερινό που δόθηκε σε χρήση στη συνοικία του Αγίου Αρτεμίου, έχει πλέον ο Δήμος Αθηναίων. Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, στόχος είναι να φθάσουν τα δέκα.

Το πάρκο "τσέπης" του Αγίου Αρτεμίου δημιουργήθηκε με την αξιοποίηση της δωρεάς της εταιρίας Nova, μέσω του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου".

Στο συγκεκριμένο πάρκο "τσέπης" φυτεύτηκαν δύο νέα μεγάλα δέντρα, τα οποία προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα, ενώ συνολικά 250 πολυετή φυτά, ανθισμένα τους περισσότερους μήνες του χρόνου, συμβάλλουν στην αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας.

Στην πίσω πλευρά του πάρκου δημιουργήθηκε μία πράσινη "πλάτη" από ζαχαροκάλαμα, αποκρύβοντας τον τσιμεντένιο τοίχο ενώ περιφερειακά φυτεύτηκαν δύο σειρές ψηλών αειθαλών θάμνων. Ακόμη, ενισχύθηκε ο φωτισμός με φωτοβολταϊκά πάνελ, ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του και έγιναν διάφορες άλλες εργασίες.

Το 7ο “πάρκο τσέπης” στην Αθήνα

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει αναλυτικότερα ότι στον Άγιο Αρτέμιο, σε μία πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, γνωστή και ως Γούβα, "γεννήθηκε" το 7ο κατά σειρά pocket park της πόλης. Με το πάρκο αυτό, διευρύνεται το δίκτυο των καινοτόμων βιοκλιματικών χώρων πρασίνου που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στις γειτονιές, να προσφέρουν ζωτικό χώρο στους κατοίκους και να δώσουν "πνοή" σε πρώην εγκαταλελειμμένους χώρους.

Αξιοποιώντας τη δωρεά της Nova - μέλος της United Group, ο Δήμος Αθηναίων μέσω του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου", δημιουργεί έναν μικρό, ωστόσο σημαντικό "πνεύμονα" πρασίνου στην περιοχή του Αγίου Αρτεμίου. Με σκοπό έως το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα δέκα pocket parks, η νέα παρέμβαση στην οδό Λεάγρου, έρχεται να επιβεβαιώσει την εντατική προσπάθεια της δημοτικής αρχής να "πρασινίσει" τις γειτονιές της Αθήνας, κάνοντάς τις ανοιχτές και προσβάσιμες σε κατοίκους και επισκέπτες.

Η εικόνα του "πριν" και του "μετά" τόσο στο εσωτερικό του πάρκου όσο και περιμετρικά από αυτό, φανερώνει και το μέγεθος της παρέμβασης, σε αυτή την αθηναϊκή γειτονιά: Δύο νέα μεγάλα δέντρα προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα, ενώ συνολικά 250 πολυετή φυτά, ανθισμένα τους περισσότερους μήνες του χρόνου, συνέβαλαν στην αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας.

Σε όλο το πάρκο χρησιμοποιήθηκαν φυτά με έντονη ανθοφορία που τοποθετήθηκαν σε οριοθετημένα λοφάκια, ενώ στην πίσω πλευρά του πάρκου δημιουργήθηκε μία πράσινη "πλάτη" από ζαχαροκάλαμα, αποκρύβοντας τον τσιμεντένιο τοίχο.

Περιφερειακά του πάρκου φυτεύτηκαν δύο σειρές ψηλών αειθαλών θάμνων: Η εξωτερική με πικροδάφνες και η εσωτερική με αγγελικές. Όλοι οι τοίχοι, περιμετρικά βάφτηκαν, ενώ ο φωτισμός ενισχύθηκε με φωτοβολταϊκά πάνελ για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των επισκεπτών καθώς και για την ενεργειακή αυτονομία του πάρκου. Επιπλέον, το αρδευτικό σύστημα ανανεώθηκε πλήρως, όπως και ο αστικός εξοπλισμός προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν μέσα σε έναν καταπράσινο, σκιερό και ασφαλές χώρο.

Το 7ο πάρκο "τσέπης" άλλαξε ακόμη μία γειτονιά της Αθήνας, όλα μαζί θα αναβαθμίσουν την πόλη.

source: https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/to-7o-parko-tsepis-tis-athinas-prasinise-o-agios-artemios/

Δημος Αθηναιων: Στα Κατω Πετραλωνα το νεο «παρκο τσεπης»

Ενισχύοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης», ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει να δημιουργεί «πράσινα» σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για αναβάθμιση της πόλης. Ύστερα από εντατικές εργασίες, που διήρκησαν περίπου έναν μήνα, το έκτο πάρκο «τσέπης» βρίσκεται από σήμερα στη διάθεση κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας, στα Κάτω Πετράλωνα.

Με τη συμβολή της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος και την επιμέλεια της Οργάνωσης ΓΗ, ο δήμος Αθηναίων αποκαθιστά έναν ακόμη «πνεύμονα» πρασίνου σε αυτή τη ζωντανή γειτονιά της πρωτεύουσας, ομορφαίνοντας με νέα παρτέρια τον γραμμικό χώρο του πεζόδρομου, έκτασης 160 τ.μ.

Το πάρκο τσέπης στον πεζόδρομο Δημ. Παυλίδη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», ενισχύοντας τη συστηματική προσπάθεια του δήμου Αθηναίων, που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι, να αποδώσει περισσότερο ελεύθερο χώρο στους Αθηναίους, να αυξήσει το πράσινο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση του πεζόδρομου, το νέο αειφόρο «pocket park» οριοθετήθηκε με φυτεύσεις σε μοντέρνες γεωμετρικές χαράξεις. Κατά μήκος του πεζόδρομου φυτεύτηκαν νέα, ψηλά και αειθαλή δέντρα, κατάλληλα για τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες, τα οποία προσφέρουν φυσική σκίαση για την πιο ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών μέσα στο πάρκο.

Συνολικά φυτεύτηκαν έξι δέντρα, 276 θάμνοι και 200 φυτά, εικόνα που αναβαθμίζει το πάρκο αισθητικά και οικολογικά. Παράλληλα, ο αστικός εξοπλισμός στον χώρο ανανεώθηκε με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κάδων ανακύκλωσης και ειδικών κάδων για την ανακύκλωση αποτσίγαρων, ενώ ενισχύθηκε και ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Στο πάρκο φυτεύτηκαν τέσσερα διαφορετικά́ είδη φυτών που «αγαπούν» τη σκιά́, είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και διαθέτουν φυλλώματα με διαφορετικές υφές και χρωματισμούς, προσφέροντας μία όμορφη όψη στην περιοχή όλους τους μήνες του χρόνου. Πρόκειται για παραδοσιακά φυτά που χρησιμοποιούνταν και ευδοκιμούσαν στις αυλές της παλιάς Αθήνας για περισσότερο από έναν αιώνα και σήμερα ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο αστικό περιβάλλον, τοποθετημένα σε μοντέρνες συνθέσεις μέσα στο πάρκο.

«Σήμερα, στα Κάτω Πετράλωνα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να φτάσουμε στον στόχο μας, που είναι να έχουμε συγκροτήσει μέχρι το τέλος του χρόνου ένα δίκτυο από δέκα νέα pocket parks σε όλη την Αθήνα. Τα πάρκα “τσέπης” μπορεί να μην αλλάζουν την πόλη, αλλάζουν, όμως, τις γειτονιές κι όταν αθροίζονται το αποτέλεσμα αποκτά πλέον σημασία. Θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην οργάνωση “Γη”, στην “Procter & Gamble” και στην “ΑΒ Βασιλόπουλος”, διότι απέδειξαν για ακόμη μία φορά – στην πράξη – ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά» τόνισε σε δήλωσή του, κατά τα εγκαίνια του πάρκου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Το πρότζεκτ θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα σε νέες πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας.

Δημος Αθηναιων: Νεο βιοκλιματικo «παρκο τσεπης» στα Σεπολια -Με αρωματικα φυτα και φωτοβολταϊκα

Το νέο πάρκο τσέπης που δημιουργήθηκε στα Σεπόλια, με τη συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και της «P&G» και την υλοποίηση από την Οργάνωση Γη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», είναι ένας ακόμη βιοκλιματικός θύλακας και μια «πράσινη ανάσα» στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του pocket park των Σεπολίων, πραγματοποιήθηκε βάσει των αρχών της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Οι επεμβάσεις ήταν όσο το δυνατόν ήπιες χωρίς να επιβαρύνουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το πάρκο.

Ενας κήπος με λεβάντες από το δήμο Αθηναίων

Ο εγκαταλελειμμένος χώρος στην οδό Δράμας μετατράπηκε σε κήπο λεβάντας με στόχο την περιβαλλοντική αποσυμφόρηση της γειτονιάς των Σεπολίων. Συνολικά φυτεύτηκαν 190 νέα αρωματικά φυτά, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλοι θάμνοι με κυρίαρχα τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, την μυρτιά και το θυμάρι, ανανεώθηκαν πλήρως οι υποδομές του πάρκου και θα ενισχυθεί ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης. Τα φώτα του πάρκου τις πρώτες νυχτερινές ώρες θα φωτίζουν 100% έπειτα για 4 ώρες 80% και μετά θα λειτουργούν στο 25% της απόδοσής τους, ως φωτισμός ασφαλείας μέχρι το πρωί.

Οι διάδρομοι διαστρώθηκαν με χαλίκι, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα σκληρά υλικά και το πάρκο να δεσμεύει το σύνολο του νερού της βροχής. Τα υλικά διαχωρισμού και επίστρωσης είναι από ξύλο ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλωμένα ξύλα ή άλλα φυσικά υλικά.

Επιπλέον, διατηρήθηκαν και ανανεώθηκαν κάποια στοιχεία που υπήρχαν στο χώρο από παρέμβαση που είχε γίνει στο παρελθόν από την ομάδα των Atenistas, όπως η εντυπωσιακή τοιχογραφία.

Το pocket park στα Σεπόλια είναι το τρίτο πάρκο που προκύπτει από την συνεργασία του Δήμου με την «P&G» και την Οργάνωση Γη, τα δύο προηγούμενα βρίσκονται στο Παγκράτι και το Μεταξουργείο, και συνολικά το πέμπτο που αποκτά η Αθήνα.

source: https://www.iefimerida.gr/ellada/dimos-athinaion-neo-parko-sta-sepolia

Νεος Κοσμος: Η Στεγη εμπλουτιζει την αστικη του ταυτοτητα με εργα

Της Αλεξάνδρας Σκαράκη

O σχεδόν αναπόφευκτος τρόπος με τον οποίον δομήθηκε η πόλη των Αθηνών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, από τη μια έφερε αναγκαία αναπτυξιακά αποτελέσματα και από την άλλη, δημιούργησε πολλές γκρίζες ζώνες. Τα χαρακτηριστικά αυτών των περιοχών είναι η πυκνότατη δόμηση, η έλλειψη επαρκούς πρασίνου καθώς και η απουσία κατάλληλων αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών αλλά και χώρων πολιτισμού που θα προσελκύουν τους κατοίκους και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Το Ίδρυμα Ωνάση διαχρονικά προσπαθεί να βελτιώσει αυτή την κατάσταση και να επιτρέψει στους Αθηναίους αλλά και τους ξένους πολίτες που φιλοξενούνται προσωρινά ή και πιο μόνιμα να χαρούν την πόλη. Η -μέχρι τώρα- συνεισφορά του Ιδρύματος στην εξέλιξη της πόλης, έχει υπάρξει ιδιαίτερα σημαντική και αυτή συνεχίζεται με νέες ιδέες και δράσεις που υλοποιεί. Η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία στο πλαίσιο αυτό με τίτλο OnAthens προτείνει μια σειρά από υπαίθρια έργα που διεγείρουν τη σχέση των κατοίκων και των επισκεπτών με το περιβάλλον, την τοποθεσία, το χθες και κυρίως, το σήμερα της πόλης. Τώρα, παρουσιάζει νέα έργα στη γειτονιά της Στέγης. Επιδιώκοντας μια πιο οικολογική προσέγγιση της αστικής ταυτότητας του Νέου Κόσμου, πραγματοποιήθηκαν ολικές ανακαινίσεις σε γήπεδα και παιδικές χαρές της περιοχής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Έντονα χρώματα, νέος σύγχρονος εξοπλισμός και ολική ανακαίνιση σε δύο σημεία του Δουργουτίου, στολίζουν τον αστικό χαρακτήρα της περιοχής με καθημερινά έργα τέχνης. Και αυτά τα έργα είναι μόνο η αρχή. 

Το Δουργούτι δεν αποτελεί μόνο τη γειτονιά της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για μια από τις ιστορικές συνοικίες της Αθήνας, με επάλληλα στρώματα, αναμείξεις και ενσωματώσεις. Η αυτοσχέδια προσφυγική γειτονιά που φιλοξενούσε Αρμένιους, Μικρασιάτες και άλλους πληθυσμούς από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, αλλά και όλο τον κόσμο. Απέκτησε μια μοναδική ταυτότητα και φυσιογνωμία με τις ιστορικές μνήμες και ένα πρότυπο κοινωνίας όπου ζυμώθηκαν οι διαφορές των πολιτισμών. Γεγονότα που έχουν συμβεί, σαν σε κάποιον άλλον κόσμο, ήρθαν να σχηματίσουν τον Νέο Κόσμο. Σε περισσότερα από 100 χρόνια, αυτή η συνοικία κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μωσαϊκό ανθρώπων και να γίνει το κέντρο ενός παγκόσμιου πολιτισμού, που αποτελείται από τα ήθη, τα έθιμα και τις συνήθειες ανθρώπων από διαφορετικά σημεία του κόσμου. Το Δουργούτι, ή αλλιώς ο Νέος Κόσμος, είναι πλέον εκείνος ο κόσμος στον οποίο έζησαν και θα ζήσουν, πρόσφεραν και θα προσφέρουν εκατοντάδες οικογένειες και γενιές, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

Ο street artist SAME84 και ο εικαστικός Ath1281 παρουσιάζουν τα νέα τους έργα τέχνης στα γήπεδα μπάσκετ που βρίσκονται στο 39ο Κέντρο Νεότητας (Σαρκουδίνου & Κασομούλη) και στο 60ο Κέντρο Νεότητας (Χέλντραϊχ, Πάρκο Δουργουτίου). Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε κάτοικο ή επισκέπτη του Νέου Κόσμου όλων των ηλικιών, να απολαύσει αθλητικές δραστηριότητες αλλά και έργα τέχνης που αποπνέουν χαρά και αισιοδοξία. Το παιχνίδι είναι το πρώτο βήμα χαράς και συνεργασίας, για μια κοινωνία ανθρώπων που συνυπάρχουν αρμονικά. Είναι μάθημα πολιτισμού στην καθημερινότητα.

Ποιος είναι ο SAME84
Ο street artist είναι γνωστός για τις τοιχογραφίες του σε μεγάλη κλίμακα και τα δημόσια έργα τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χρησιμοποίησε την πολύχρωμη τολμηρή παλέτα του, μια υβριδική μορφή εικονιστικού και αφηρημένου γκράφιτι, στο γήπεδο μπάσκετ στο 39ο Αθλητικό Κέντρο νεότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για το έργο του: «Το σκεπτικό ήταν να δημιουργήσουμε ένα γήπεδο με χρώματα, ιδέες και υφές που μπορείς να συναντήσεις στον δρόμο για να είναι κυριολεκτικά ένα κομμάτι της γειτονιάς του Νέου Κόσμου. Να είναι απολύτως λειτουργικό και να μπορεί κάθε νέος λάτρης του μπάσκετ να κάνει εκεί τα πρώτα του βήματα, γιατί έχουμε λαμπρό παράδειγμα ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά από τις γειτονιές που έχουν πραγματική αγάπη για το μπάσκετ μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά, από όποια γειτονιά κι αν είναι. Φτιάξαμε ένα γήπεδο οικείο, να νιώθουν όλοι σαν το σπίτι τους. Ελπίζω οι περίοικοι παρατηρώντας τα έντονα χρώματα να παίρνουν ανάσες αισιοδοξίας, να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει η γειτονιά και να το προστατέψει».

Ποιος είναι ο Ath1281
Με τοιχογραφίες σε διάφορα σημεία της πόλης και ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο εικαστικός Ath1281 με τις χαρακτηριστικές του φιγούρες αναπαριστά με χιούμορ καθημερινές καταστάσεις στο 60ο Κέντρο Νεότητας. «Η τοιχογραφία αποτελείται από πολλά αυτοτελή καρέ. Ξεκινάει απεικονίζοντας την τωρινή σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και συνεχίζει σε έναν φαντασιακό κόσμο όπου άνθρωπος, πανίδα και χλωρίδα δημιουργούν από κοινού μία αθλητική ομάδα, την "team earth" με στόχο τη νίκη. Σκοπός ήταν να ευαισθητοποιήσει τον θεατή σχετικά με το περιβάλλον αλλά και να δημιουργήσει έναν ευχάριστο χώρο άθλησης για τα παιδιά και τους κατοίκους της περιοχής», δηλώνει αναφερόμενος στο γήπεδο μπάσκετ που ζωγράφισε.

Το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προσφέρουν μια συνολικά νέα εμπειρία, ανακαινίζοντας ολικά και τοποθετώντας σύγχρονο εξοπλισμό, νέο δάπεδο ασφαλείας και νέα όργανα παιχνιδιού, κατάλληλα για κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών, στις παραπλήσιες παιδικές χαρές, στο 39ο Κέντρο Νεότητας (Σαρκουδίνου & Κασομούλη στον Νέο Κόσμο) και στο 60ο Κέντρο Νεότητας (Χέλντραϊχ στο Πάρκο Δουργουτίου). Πολυσύνθετα δεντρόσπιτα (με ανισοϋψείς πύργους, τσουλήθρα, ανεμόσκαλα, γέφυρα, αναρρίχηση και διαδραστικό πάνελ), σπιτάκια νηπίων (με πύργους, γέφυρες, πάνελ δραστηριότητας, τούνελ, τσουλήθρα), κούνιες, δίσκοι ισορροπίας, τραμπάλες και τραμπολίνο, όργανα περιστροφικής κίνησης ροντέο, κρεμαστές σταυρωτές τραμπάλες, μεταλλόφωνα, παιχνίδια ελατηρίου: Μια σειρά νέων οργάνων με φυσικά υλικά και πιστοποίηση TUV, που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών, βοηθούν στη σωματική άσκησή τους (αναρρίχηση, ολίσθηση, τραμπαλισμό, αιώρηση, ταλάντωση και διάδραση) και προωθούν το ατομικό και το ομαδικό παιχνίδι, με εξοπλισμό κατάλληλο και για ΑμεΑ. 

Για πολλά χρόνια, ο Νέος Κόσμος φιλοξενεί καλλιτεχνικές δράσεις που διοργανώνει η Στέγη που έχουν ως στόχο τη δημιουργία καθημερινών σχέσεων, απρόσμενων συναντήσεων, ενός ζωντανού κυττάρου γεμάτου ανθρώπους καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Από τα street parties έναρξης της καλλιτεχνικής χρονιάς της Στέγης, το Soundscapes Landscapes 1 και τη δράση Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού, μέχρι το ευρωπαϊκό μουσικό Big Bang Festival για παιδιά έως 12 ετών, την παράσταση High & Low, Ένας δολοφόνος στο Τόκιο, τα site-specific εργαστήρια και την χαρτογράφηση της περιοχής στο Music for the New World που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Urban Dig Project και το σύνολο σύγχρονης μουσικής ARTéfact Ensemble, ενώ η Στέγη ανέθεσε σε πέντε νέους συνθέτες να δημιουργήσουν νέα έργα που ερμήνευσαν οι ARTéfact. Τα ανθρωπολογικά, αρχειακά και ιστορικά στοιχεία από το Dourgouti Island Hotel λειτούργησαν ως υλικό για τα οργανικά libretti των συνθέσεων. Στην προσπάθειά της να στηρίξει και να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη γειτονιά, η Στέγη προσφέρει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα για μειωμένα εισιτήρια σε όσους κατοικούν στον Νέο Κόσμο, στο Κουκάκι, στη Νέα Σμύρνη, στο Παλαιό Φάληρο και στην Καλλιθέα. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ.

source: https://www.athensvoice.gr/life/life-in-athens/719871/neos-kosmos-i-stegi-employtizei-tin-astiki-toy-taytotita-me-erga/

Νεο «παρκο τσεπης» στο Μεταξουργειο από τον Δημο Αθηναιων

Μία ακόμη μικρή «όαση» πρασίνου δημιούργησε ο Δήμος Αθηναίων σε εγκαταλελειμμένο χώρο πυκνοκατοικημένης γειτονιάς της πόλης.

Στο Μεταξουργείο, στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, μια έκταση 300 τ.μ «μεταμορφώθηκε» σε «πάρκο τσέπης», προσφέροντας διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Με δωρεά της P&G και τη συνεργασία της Οργάνωσης Γη, φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Και σε αυτό το (τέταρτο κατά σειρά) πάρκο ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και εξοπλισμός, ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο. 

«Τα πάρκα τσέπης έγιναν θεσμός για την Αθήνα και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων πρασίνου, σε χώρους που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μέσα σε γειτονιές που χρειάζονται ανάσες. Είναι το αποτέλεσμα μιας πρακτικής που αγκάλιασαν όλοι οι Αθηναίοι γιατί βλέπουν το χώρο τους να αλλάζει και την καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο κοντά στο περιβάλλον», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

source: https://www.kathimerini.gr/society/561394036/neo-parko-tsepis-sto-metaxoyrgeio-apo-ton-dimo-athinaion/